Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Α-Ω Η ΖΩΗ ΚΑΝΕΙ ΚΥΚΛΟΥΣ ΚΑΙ ΞΑΝΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ 1960-70.ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ (τρόποι επιβίωσης)

dehydrating Project: Αποξήρανση τροφίμων
Στα παλιά τα χρόνια μια φορά και έναν καιρό δυστηχώς πολλά σπίτια δεν ειχαν ρευμα, το 1970 πολλοί είχαν τις παγωνιέρες και περνούσε το φορτηγό καθημερινά και τους άφηνε το κομμάτι πάγο. Οι τότε νυκοκοιρές έπρεπε να βρουν τρόπους να συντηρήσουν τρόφιμα, να έχουν το κελάρι γιεμάτο. Και φυσικά στο χωριό όλοι είχαν κελάρια και κηπάκους. Όλοι αποθήκευαν τρόφιμα για το Χειμώνα τον βαρύ όπως και ξύλα.
Η κότα και η κατσίκα υπήρχε σε όλα τα σπίτια.
Οι πλούσιοι είχαν άλογο και κάρο για μετακινήσεις. Έσφαζαν ζώα σε κάποια γιορτή και πάστωναν το κρέας για να έχουν όλο το χρόνο.
Τα λαχανικά αποξηρενόταν το καλοκαίρι. Ο τραχανάς και οι χυλοπίτες ήταν το Νο 1 σε κάθε σπίτι απαραίτητο ζυμαρικό.Ότι τους περίσσευε το αντάλλασαν με κάτι που ήταν απαραίτητο για τη δική τους ζωή.
Για πολλούς αιώνες πριν την ανακάλυψη των αγαπητών μας ψυγείων ο άνθρωπος συνήθιζε να αποξηραίνει την τροφή του για να τη διατηρήσει για το χειμώνα. Μέθοδος φυσική, πετυχημένη και σίγουρα απολύτως δοκιμασμένη για πολλές γενιές ανά τον κόσμο.
 Ακόμα και σήμερα μπορείτε αν δεν έχετε καταψύκτη να αποξηράνετε όλων των ειδών τα λαχανικά αφού τα πλύνετε με ξύδι ή χυμό λεμονιού.
Τα κόβετε σε φέτες και τα βάζετε στον ήλιο.
Μελιτζάνες, σέλινο,πιπεριές γλυκιές ή καυτερές μαιντανό, μπάμιες, κολοκυθάκια, φσολάκια, φρέσκα κρεμμυδάκια, άνηθο, σέλινο, μανιτάρια, καρότα είναι πολύ ευκολο να αποξηρανθούν και να έχετε όλο το χρόνο μέσα σε γυάλινα δοχεία. Όρεξη χρειάζεται και χωρος φυσικά. Οι ταράτσες των πολυκατοικιών είναι ιδανικές για αποξήρανση τους μήνες Ιούλιο-Αυγουστο-Σεπτέμβριο.Καλός ο καταψύκτης αλλά εκτός απο το ρεύμα που καίει αν έχουμε διακοπή απο απεργίες ή άλλους λόγους θα χάσουμε ότι έχουμε μέσα.
Ας γίνουμε ανεξάρτητοι και σε εποχές που είναι όλα πάφτηνα στην εποχή του, κάντε το κουμάντο σας. Γιατί να πληρώνουμε τις πιπεριές 4ευρω το Χειμώνα όταν μπορούμε να τις πάρουμε το καλοκαίρι με 0,50 και να τις αποθηκέψουμε????
food pantry Γλύτωσε χρήματα με τη δημιουργία αποθήκης τροφίμων

kolokythaki 1 Αποξηραίνω κολοκυθάκια
 Αποξήρανση κολοκυθιών βλέπε: http://www.sheblogs.eu/2012/10/23/apoksiraino-kolokythakia/
Λιαστές ντομάτες βλέπε: http://www.sheblogs.eu/2010/08/04/liastes-ntomates/

Χειμώνα δε σε φοβάμαι φέτος!

Το μυρμήγκι ξέρει καλύτερα και φυσικά δεν υπάρχει λόγος να ξεχάσουμε τις καλές πρακτικές του παρελθόντος επειδή βρίσκουμε ότι θέλουμε σε  αφθονία σε εκατοντάδες καταστήματα. Οι εποχές έχουν ζορίσει αρκετά τα οικονομικά μας και οι περισσότεροι γύρω μας δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Το χειμώνα τα έξοδα μας είναι περισσότερα και η σωστή προετοιμασία δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: