Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Εμπορικές αξίες ακινήτων στο... 1/3 των αντικειμενικών

Τεράστια στρέβλωση στην κτηματαγορά δημιουργεί η μεγάλη ψαλίδα που έχει δημιουργηθεί σε πολλές περιπτώσεις μεταξύ των εμπορικών και των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, με τις πρώτες να βρίσκονται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις δεύτερες. Το αποτέλεσμα είναι ότι αποθαρρύνονται και οι ελάχιστοι ενδιαφερόμενοι αγοραστές ακινήτων που απέμειναν και έχουν κάποια χρήματα στην άκρη για το σκοπό αυτό.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά εκπρόσωποι των κτηματομεσιτών στην EgnatiaPost, ποιος... τρελός θα θελήσει να επενδύσει σήμερα σε ακίνητο, του οποίου η εμπορική αξία βρίσκεται ακόμη και στο 1/3 της αντικειμενικής, με αποτέλεσμα ο φόρος μεταβίβασης να εκτοξεύεται από το 10% στο 30% και μάλιστα να δίνονται χρήματα χωρίς υλικό αντίκρισμα; Παράλληλα, ποιος θα αγοράσει ένα τέτοιο ακίνητο, όταν θα είναι αναγκασμένος να αποδείξει που βρήκε τα λεφτά για την αγορά, αν και στην πραγματικότητα έδωσε για την απόκτηση του ακινήτου το 30% του ποσού, για το οποίο οφείλει να προσκομίσει αποδείξεις;
«Δυστυχώς, έχουμε το κράτος αντίπαλο, αφού με την εχθρική του συμπεριφορά απέναντι στην κτηματαγορά δημιουργεί τεράστια εμπόδια στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Σε πολλές περιπτώσεις οι αντικειμενικές αξίες πλέον είναι υπερβολικά υψηλότερες σε σχέση με τις εμπορικές και μοιραία οι όποιοι ενδιαφερόμενοι αγοραστές εγκαταλείπουν κάθε σκέψη για τα συγκεκριμένα ακίνητα. Αν αποκτούσε ένα τέτοιο ακίνητο, θα έπρεπε να πληρώσει υπερβολικά υψηλότερο φόρο σε σχέση με την πραγματική αξία του ακινήτου και ταυτόχρονα να δώσει εξηγήσεις στην Πολιτεία, για το που βρήκε τα χρήματα, που στην πραγματικότητα δεν έδωσε. Πρότασή μου είναι οι αντικειμενικές αξίες να φτάσουν στα επίπεδα των εμπορικών, για να υπάρχει ορθότητα στην κτηματαγορά», τόνισε στην EgnatiaPost ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Κώστας Γεωργάκος.
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο, ιδιαίτερα χαρακτηριστική περίπτωση στρέβλωσης στην κτηματαγορά αποτελεί εμπορικό ακίνητο στην ανατολική Θεσσαλονίκη, το οποίο πωλείται σήμερα προς 200.000 ευρώ, αν και η αντικειμενική του αξία βρίσκεται στις... 650.000 ευρώ. «Είναι απολύτως λογικό το συγκεκριμένο ακίνητο να μην μπορεί να πουληθεί, αφού ο αγοραστής θα αναγκαστεί να πληρώσει φόρο μεταβίβασης 65.000 ευρώ, δηλαδή το 30% των χρημάτων που θα δαπανήσει για την απόκτηση του ακινήτου. Πώς θα μπορέσει να δικαιολογήσει ο αγοραστής το πόθεν έσχες των 650.000 ευρώ, που δε θα έχει δώσει;», τόνισε ο κ. Γεωργάκος.
Επίσης, γραφείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με αντικειμενική αξία 240.000 ευρώ διατίθεται σήμερα προς πώληση με 120.000 ευρώ, με αποτέλεσμα ο φόρος μεταβίβασης να φτάνει το 20% της τιμής αγοράς (24.000 ευρώ), ενώ κατοικία 70 τετραγωνικών μέτρων στη δυτική Θεσσαλονίκη πωλείται προς 50.000 ευρώ, αλλά η αντικειμενική του αξία βρίσκεται 110.000 ευρώ. Και σε αυτήν την περίπτωση ο φόρος μεταβίβασης βρίσκεται λίγο πάνω από το 20% της τιμής απόκτησης του ακινήτου.

Πρόβλημα οι προσημειώσεις

Το πρόβλημα με τις στρεβλώσεις στην κτηματαγορά, εξαιτίας των πολύ υψηλότερων αντικειμενικών αξιών σε σχέση με τις εμπορικές, με αποτέλεσμα να παγώνουν» περαιτέρω οι αγοραπωλησίες, σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο, ενισχύεται και από το γεγονός ότι πάρα πολλά ακίνητα είναι προσημειωμένα από τις τράπεζες.
«Οι τράπεζες τα προσημείωσαν στο παρελθόν για τη χορήγηση στεγαστικού δανείου με τις αντικειμενικές τους αξίες. Τώρα που οι εμπορικές αξίες τους είναι πολύ χαμηλότερες, μοιραία τα συγκεκριμένα ακίνητα δεν μπορούν να πουληθούν, αφού οι τράπεζες δε δέχονται τη μείωση του ύψους των προσημειώσεων. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να μαζέψουν όλα τα ακίνητα της Ελλάδας. Όπως "κουρεύτηκαν" όλα στη χώρα, έτσι πρέπει να "κουρευτούν" οι προσημειώσεις και τα δάνεια», τόνισε ο αντιπρόεδρος των μεσιτών της Θεσσαλονίκης.

Πηγή:egnatiapost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: