Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Α-Ω ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ.ΤΑ ΒΕΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΕΣ


Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, είχε γίνει ο εξής σχεδιασμός. Οι ενοικιαστές και όσοι φορολογούμενοι διαμένουν ή εκμισθώνουν ακίνητα στα οποία δεν εμφανίζεται το όνομα του ιδιοκτήτη του ακινήτου θα έπρεπε μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα να δηλώσουν στη ΔΕΗ τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του ιδιοκτήτη του ακινήτου και να τον αντιστοιχίσουν με τον αντίστοιχο αριθμό παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος. Η δήλωση αυτή θα μπορούσε να γίνει είτε με επίσκεψη σε κάποιο τοπικό γραφείο της ΔΕΗ είτε με σχετική δήλωση σε ηλεκτρονική εφαρμογή που θα άνοιγε στο δικτυακό τόπο της ΔΕΗ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Στη συνέχεια η ΔΕΗ θα διαβίβαζε στη ΓΓΠΣ τα στοιχεία με τους ΑΦΜ των ιδιοκτητών των ακινήτων προκειμένου να γίνει η βεβαίωση του χαρατσιού στους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Όμως το μπέρδεμα με τα χαράτσια έχει ξεκινήσει και η Εφορία έστειλε βεβαιώσεις σε ενοικιαστές.

 Για πολύ κόσμο το χαράτσι θεωρείται (δικαίως) η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δυσβάσταχτο τέλος και ταυτόχρονα αποτελεί όπως φαίνεται την αρχή μιας σειράς έκτακτων φόρων που στο εξής θα εισπράττονται άμεσα μέσω του εκβιαστικού μηχανισμού της ΔΕΗ.
Περίπου 500.000 μικροϊδιοκτήτες ακινήτων που δεν πλήρωσαν μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών για το έτος 2011, απειλούνται τώρα με κατασχέσεις εισοδημάτων και κινητών περιουσιακών τους στοιχείων.

Οι εν λόγω φορολογούμενοι μπορεί να γλίτωσαν τις απειλές για διακοπή της ηλεκτροδότησης των ακινήτων τους, δεν θα αποφύγουν όμως το άγριο κυνηγητό που θα εξαπολύσουν εναντίον τους σε μερικές εβδομάδες οι αρμόδιες εφορίες στην προσπάθεια τους να εισπράξουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από τα απλήρωτα ποσά του ΕΕΤΗΔΕ.

 Η νέα απειλή που αντιμετωπίζουν οι μικροϊδιοκτήτες ονομάζεται «παρακράτηση από την εφορία μέρους των εισοδημάτων που δικαιούνται να εισπράξουν τους προσεχείς μήνες» ή ακόμα μια απλά «κατάσχεση μισθών, συντάξεων, ενοικίων και άλλων εισοδημάτων τους» καθώς επίσης και «κατάσχεση Ι.Χ. αυτοκινήτων και άλλων κινητών πραγμάτων που τους ανήκουν».

Το απλήρωτο χαράτσι μεταφέρθηκε πλέον από τη ΔΕΗ στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για βεβαίωση και είσπραξη.

Αυτό σημαίνει ότι όλα τα στοιχεία για τα απλήρωτα ποσά και τα ονόματα των οφειλετών τους θα βρίσκονται σύντομα στη διάθεση των κατά τόπους εφοριών οι οποίες θα τα διεκδικήσουν άμεσα τις προσεχείς εβδομάδες εφαρμόζοντας όλες τις διαδικασίες που ορίζει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και περιγράφονται σε πρόσφατα εκδοθείσα εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.
Το μήνυμα αυτό στέλνει το υπουργείο Οικονομικών σε χιλιάδες φορολογουμένους, κατά κύριο λόγο ενοικιαστές ακινήτων στους οποίους εσφαλμένα έχει καταλογιστεί το «χαράτσι» στα ακίνητα. Εχει παρατηρηθεί το φαινόμενο πολίτες που δεν πλήρωσαν το «χαράτσι» για το 2011 να προσέρχονται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) ζητώντας τη διαγραφή του φόρου. Ειδικότερα στην εγκύκλιο δίνονται αναλυτικές οδηγίες για το ζήτημα:
  • Το πρόσωπο σε βάρος του οποίου έχει βεβαιωθεί το τέλος προσέρχεται στην αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματός του ΔΟΥ προσκομίζοντας οποιοδήποτε πρόσφορο στοιχείο προκειμένου να υποδείξει τον υπόχρεο στον φόρο κύριο ή επικαρπωτή του ακινήτου, ώστε το τέλος ακινήτων να βεβαιωθεί στον υπόχρεο.
  • Αν δεν γνωρίζει τον υπόχρεο, οφείλει να αποδείξει στον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ με κάθε δυνατό τρόπο (π.χ. βεβαίωση της ΔΕΗ) ότι δεν είναι κύριος ή επικαρπωτής του συγκεκριμένου ακινήτου.
Γράφει η Σοφία Κυριακίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: