Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Α-Ω Οι «φοκάλες» (: φροκάλες, σκούπες, σάρωθρα) των γυναικών

παρασυρα, πανέρι κοπανίδα καπετανιανά
Τις παρασύρες τις έφτιαχναν από χόρτα που έβρισκαν στα ποτάμια και τα ρυάκια τις βρούλιες ή ρούλιες ή βούρλες. Το χόρτο ήτανε κίτρινου χρώματος παρά το γεγονός ότι ανά περιοχή έχει διαφορετικό όνομα. Η κ. Ευανθία πάντως μας το είπε βρούλιες ή ρούλιες.
Έπαιρναν λοιπόν τις βρούλιες τις έκαναν δεματάκια, τις κοπανίζανε με την κοπανίδα, τις γύριζαν και τις έπλεκαν.

Οι «φοκάλες» (: φροκάλες, σκούπες, σάρωθρα) των γυναικών

Στα παλιά τα χρόνια, η ζωή των γυναικών στο χωριό Γέρμας Καστοριάς ήταν πολύ δύσκολη. Όλη την ημέρα εργάζονταν σκληρά στα κτήματα και το βράδυ επέστρεφαν κατάκοπες στις οικίες τους, όπου όμως δεν ξεκουράζονταν, αλλά φρόντιζαν τον αφέντη σύζυγο, τα μικρά παιδιά και τη γκρινιάρα πεθερά τους. Επίσης, μαγείρευαν το φαγητό τής άλλης ημέρας και «φοκαλνούσαν» (σκούπιζαν) και καθάριζαν ολόκληρο το σπίτι και την αυλή του.

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Α-Ω Μελισσοκομία και Παράδοση.Τα μελλίσια στο πέρασμα του χρόνου

 
Μικρογραφία της κοινωνίας ήταν η κοινωνία των μελισσιών στο μελισσομάντρι. Το μελισσομάντρι ήταν τόπος εύυδρος, σύδενδρος και προσήλιος, που ο μελισσοκόμος εγκαθιστούσε τα κρινιά.
Το μέλι ήταν το υποκατάστατο της σχεδόν άγνωστης ζάχαρης στα βουνά, ήταν φάρμακο και μια γλυκιά νότα στην πικρή ζωή του βουνίσιου. Μαζί με το κερί ήταν το πιο περιζήτητο εμπόρευμα από τα προϊόντα του. Η μελισσοκομία του προσπόριζε λίγα χρήματα, που ήταν πολύ δυσεύρετα εκείνο τον καιρό.

Τότε που το οικοσύστημα ήταν στα ζύγια του υπήρχαν και πολλά άγρια μελίσσια. Οι επιτήδειοι μελισσοκυνηγοί τ' ανακάλυπταν σε κουφάλες δέντρων και σε σπηλιές απάτητων βράχων, που πολλά απ' αυτά ο κόσμος τα 'λεγε στοιχειωμένα, γιατί πολλοί θαρραλέοι μελισσοκυνηγοί πλήρωσαν με τη ζωή τους την αποκοτιά να τρυγήσουν τέτοιους γλυκούς θησαυρούς.
Ο μελισσοκυνηγός έβλεπε σ' ένα τρεχούμενο νερό μέλισσες να πηγαινοέρχονται και να πίνουν, να ποτίζουν, όπως έλεγαν. Εξακρίβωναν την αράδιαση, το μέρος δηλαδή, που κατευθύνονταν οι μέλισσες, για να πάνε στο μελίσσι τους. Με το αετίσιο τους μάτι και την εμπειρία τους εντόπιζαν και σταύρωναν τον έλατο που βρισκόταν το μελίσσι κι έτσι το ιδιοποιούνταν και το φθινόπωρο πήγαιναν και το τρυγούσαν.
Λένε πως το άγριο μέλι είναι το καλύτερο, γιατί γίνεται από διαλεχτά λουλούδια, το σίγουρο όμως είναι πως δεν είναι προϊόν εργασίας του μελισσοκόμου, είναι κυνήγι και σαν τέτοιο είναι όντως το καλύτερο.

1. Παραδοσιακή μελισσοκομία

Ο άνθρωπος από την αυγή ακόμα της πολιτισμένης του πορείας είδε ότι δεν του έφτανε το φυσικό μέλι των αγριομελισσιών, γι αυτό και από πολύ νωρίς, μιμούμενος τη φύση, ασχολήθηκε με την μελισσοκομία. Η εγχώρια παραδοσιακή μελισσοκομία ήταν αντιγραφή της άγριας, φυσικής "μελισσοκομίας". Το εγχώριο μελίσσι που εξέτρεφε ο μελισσοκόμος και το άγριο που θήρευε ο μελισσοκυνηγός διέφεραν στο ότι, το μεν πρώτο το εγκαθιστούσε ο άνθρωπος στο κρινί και το δε δεύτερο εγκαθίσταται μόνο του σε κουφάλες δέντρων και σπηλιές βράχων.
Τα είδη μελισσιών ήταν: α) μανάδες (μελίσσια του προηγούμενου χρόνου) β) πρωτογόνια ή μιγδάλια (τα πρώτα γονίδια των μανάδων) γ) δευτερογόνια (για πολύ καλές μανάδες) και δ) πρωτογόνια των πρωτογονιών (σπανίως)

1.1. Εγχώριο μελίσσι.

Το μελίσσι ήταν σαν ένα σπίτι. Αποτελούταν από τα θέμελα (την βάση), τον σκελετό (το κρινί), και την σκεπή (το σκέπαστρο). Το καθιερωμένο υλικό κατασκευής των κρινιών ήταν το ξύλο.
α. κρινί ή κουβέλι ή κυβέρτι ( σλαβικα krina ή kublu ). Το κρινί μπορεί να γίνει πλεχτό σαν κοφίνι, αλειμμένο απ΄ έξω με γελαδοσβουνιά. Ο ορεινός μελισσοκόμος όμως σπάνια το χρησιμοποιούσε. Στη μέση είχε δύο ξυλάκια περαστά, τον σταυρό, για να συγκρατούνται οι κερήθρες και ένα οδοντωτό κόψιμο στο κάτω μέρος, που ήταν οι πόρτες του μελισσιού. Στηριζόταν σε μια πέτρινη βάση και έφερε σκέπαστρο.
Υπήρχαν δύο ειδών ξύλινα κρινιά:
  • "τύπου κουρέτσας" Ήταν κούφιος κορμός από κάποιο γέρικο κρανοέλατο, δηλ. από προσήλιο και άγονο μέρος, τον οποίον καθάριζαν με ένα ειδικό εργαλείο, το σγούβι ή γουβιά.
  • σανιδένιο κιβώτιο. Συνήθως το κατασκεύαζε ο ίδιος ο μελισσοκόμος, μερικές όμως φορές ήταν και κατασκευή του μαραγκού. Θεωρούταν υποδεέστερο σε σχέση με το κρινί τύπου κουρέτσας.
β. βάση. Ήταν μια μεγάλη πλάκα η οποία βρισκόταν μόνιμα στο μελισσομάντρι.
γ. σκέπαστρο. Για καλύτερη στεγανότητα στην σανιδένια οροφή του κρινιού, πρόσθεταν μια μεγάλη φλούδα από έναν γεροέλατο. Πολλά μεγάλα έλατα, είχαν πληγές στη βάση τους, από αυτές τις επιθέσεις των μελισσοκόμων.

Κατασκευή κοφινιών

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ MEDITERRANEAN COLLEGE ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ «ΑΝΑΔΟΜΩ»


Θεσσαλονίκη, Tετάρτη 12 Μαρτίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
MEDITERRANEAN COLLEGE ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ «ΑΝΑΔΟΜΩ»
 
 
Σημείο υπεροχής και σημαντική εξέλιξη στη διασύνδεση της εκπαίδευσης με το επαγγελματικό περιβάλλον του τομέα των Μηχανικών, αποτελεί η αποκλειστική συνεργασία ανάμεσα στο Mediterranean College και στην κατασκευαστική εταιρία  «Αναδομώ»
 
 
Η συνεργασία περιλαμβάνει μία σειρά από προσφορές και προνόμια, τόσο για τους σπουδαστές και τους απόφοιτους του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ, όσο και για τους υπαλλήλους, πελάτες και συνεργάτες της «Αναδομώ».
 
Στο πλαίσιο της συνεργασίας το Mediterranean College προσφέρει σε όλους τους υπαλλήλους, πελάτες και συνεργάτες της «Αναδομώ», τη δυνατότητα να σπουδάσουν στο Mediterranean College, με ειδικά προνομιακά δίδακτρα.
 
Η συνεργασία με την «Αναδομώ», αποτελεί μια ακόμα κορυφαία «συμμαχία» του Ε.Ο. ΞΥΝΗ που επιλέγει πάντα να πρωτοπορεί, ενισχύοντας διαρκώς το επίπεδο σπουδών και επαγγελματικών προοπτικών των αποφοίτων του.
 
Σε συνδυασμό δε, με τις ήδη υπάρχουσες συνεργασίες με το ΣΕΒΕ, τη HELEXPO A.E., την ALTEC, την ALUMINCO και τη ΣΕΒΙΑΝ, το Mediterranean College επιβεβαιώνει την επιμονή του για τη σύναψη στρατηγικών συνεργασιών, με στόχο οι φοιτητές του να έρχονται σε άμεση επαφή με το μελλοντικό επαγγελματικό περιβάλλον από την αρχή της φοίτησής τους, καθιστώντας τους έτσι ανταγωνιστικούς στην αγορά εργασίας κατόπιν της αποφοίτησής τους.
 
 
 
Πληροφορίες:
Mediterranean College, Θεσσαλονίκη
Egnatia 2-4
tel.: +30 2310 547708
fax: +30 2312 202620  / website: www.medcollege.edu.gr

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Α-Ω Παραδοσιακές Κυψέλες των Ιαπώνων. Μυστικά της κάθε χώρας. Κατασκευή Ιαπωνικών κυψελών

Πως κάνουν οι Ιάπωνες τις δικές τους παραδοσιακές κυψέλες
Δείτε το Βίντεο
Τρύγος Μελιού

Α-Ω Πως να φτιάξετε πλεκτές κυψέλες απο άχυρο ή καλάμια

Δείτε το βίντεο

Α-Ω Φτιάχνω καλάθι για Μέλισσες. Δείτε το βίντεο


Α-Ω ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΕΤΡΙΝΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Βλέποντάς με την πρώτη ματιά αυτή την πέτρινη κατασκευή, σίγουρα δυσκολευτήκαμε να καταλάβουμε τη χρησιμότητά της. Όταν όμως ρωτήσαμε η απορία μας λύθηκε και μάλιστα μείναμε εντυπωσιασμένοι. Στη φωτογραφία λοιπόν, βλέπετε παλιές πέτρινες κυψέλες!
Μια ιδιαίτερη τεχνική την οποία χρησιμοποιούσαν οι παλιοί μελισσουργοί!
Τις βρήκαμε στον περιβάλλοντα χώρο στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στα Χαλιωτάτα, της οικογένειας Σπαθή στην Κεφαλονιά.




Βλέποντάς με την πρώτη ματιά αυτή την πέτρινη κατασκευή, σίγουρα δυσκολευτήκαμε να καταλάβουμε τη χρησιμότητά της. Όταν όμως ρωτήσαμε η απορία μας λύθηκε και μάλιστα μείναμε εντυπωσιασμένοι. Στη φωτογραφία λοιπόν, βλέπετε παλιές πέτρινες κυψέλες! Μια ιδιαίτερη τεχνική την οποία χρησιμοποιούσαν οι παλιοί μελισσουργοί!
Τις βρήκαμε στον περιβάλλοντα χώρο στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στα Χαλιωτάτα, της οικογένειας Σπαθή.
Αναρτήθηκε από  http://www.inkefalonia.gr/koinonia/

Α-Ω Παραδοσικές πήλινες κυψέλες προστατευμένες ανάμεσα σε πέτρες.


Τα έλεγαν διψέλια, που «φύτρωναν» στις μάντρες των χωραφιών και έτσι διατηρούσαν και προστάτευαν τις κυψέλες τους οι μελισσοκόμοι τα παλαιά χρόνια από τις σκληρές καιρικές συνθήκες του Αιγαίου πελάγους. Αυτό συνήθιζαν να κάνουν οι μελισσοκόμοι στη Σίφνο.

 Τα διψέλια, όπως μας ενημερώνει ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Πλατύ Γιαλού «Η Πρόοδος», ήταν πήλινες κυψέλες που ήταν και γνωστές ως μελισσότρυπες ή στα σιφνέικα «μελισσότρυπφες».
Το διψέλι ήταν πήλινο δοχείο κωνικού σχήματος με ύψος γύρω στα εβδομήντα με ογδόντα εκατοστά, που στένευε κάτω στον πυθμένα και ήταν περίπου είκοσι εκατοστά και στο επάνω μέρος του το στόμιο ήταν κατά 15 εκατοστά πιο μεγάλο (35 εκατ.). Το στόμιο το έκλειναν με ένα πήλινο καπάκι στο οποίο υπήρχαν μικρές τρύπες, ίσα που να χωρούσε να περνάει μία μέλισσα. Το τοποθετούσαν όχι σε όρθια αλλά σε πλάγια θέση, ώστε να μην πιάνει μεγάλη επιφάνεια, καθώς ήταν επικίνδυνο να χτυπηθεί από κάποια αιτία και να σπάσει. Ετσι επινοήθηκαν και οι εσοχές, οι ειδικές θέσεις σκαμμένες στους τοίχους, που είχαν το ανάλογο βάθος για να χωράει μέσα ολόκληρο το διψέλι, η πήλινη κυψέλη. Στο άνοιγμα της εσοχής βρισκόταν το στόμιο με το καπάκι με τις τρύπες στο μέγεθος ενός εντόμου.
Με αυτόν τον τρόπο οι μελισσοκόμοι προφύλασσαν τις κυψέλες μελισσών από την κακοκαιρία, τη βροχή, ή την υπερβολική ζέστη. Με το πολύ κρύο το μελίσσι θα υπέφερε και θα χανόταν. Και με την πολλή ζέστη, όταν ο ήλιος θα χτυπούσε την κυψέλη σε όλη της την επιφάνεια, οι κηρήθρες θα έλιωναν και θα καταστρέφονταν.

Αναρτήθηκε:  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=449658

Α-Ω Και το μέλι φορολογούνταν στο Βυζάντιο. ΜΕΛΙΣΣΟΕΝΟΜΙΟΝ ήταν ο φόρος του μελιού

Θα πρέπει  ν’ αναφέρουμε ότι, όπως κάθε επαγγελματίας ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ στο Βυζάντιο, έτσι και οι μελισσοκόμοι δεν εξαιρούνταν της φορολογίας. Ήταν αναγκασμένοι σε κάθε περίπτωση να πληρώνουν στο κράτος φόρο για τη βοσκή των μελισσών. Ο φόρος αυτός ονομαζόταν «μελισσοενόμιον» ή «δόσις μελισσών».

Α-Ω Θυμαρίσιο Ρηχειώτικο Μέλι απο κοφίνια.Πως γινόταν η Μελισσοκόμιση τη δεκαετία του '30

Στην Κουλοχέρα όπως και τα γύρω βουνά Γαϊδουροβούυνι και Πούλο κυριαρχεί το θυμάρι. Θυμάρι σημαίνει μέλισσες και μέλισσες σημαίνουν μέλι. Η Ρηχιά λοιπόν παρήγαγε εξαιρετικό Μέλι Εξαιρετικό Θυμαρίσιο μέλι. Γιατί την εποχή εκείνη το ρηχιώτικο μέλι ήταν γνήσιο Θυμάρι. 
Το μέλι από τα ανοιξιάτικα αγριολούλουδα χρησιμοποιούταν για την αναπαραγωγή ενώ το ρείκι και ο κονιζός το φθινόπωρο για την διατροφή των μελισσών τους χειμωνιάτικους μήνες. Έτσι το διαθέσιμο μέλι για τον μελισσοκόμο ήταν το μέλι των καλοκαιρινών μηνών, δλαδή το θυμαρίσιο. Οι μέλισσες, όπως και οτιδήποτε άλλο στο Ζάρακα ήταν αυτάρκεις. Δηλαδή οι μέλισσες γενιόταν ζούσαν και πέθαιναν στα όρια του ζάρακα. Να σημειώσουμε ότι οι κυψέλες πριν το 1935 ήταν κοφίνια και συνεπώς αμετακίνητες. Παρά όλα αυτά, οι μελισσοκόμοι στη Ρηχιά πριν το 1930 ήταν ελάχιστοι. Μια τοπική παροιμία λέει. «Αν κάναν όλες οι μύγες μέλι δεν θα τρώγαν μόνο οι Μοναίοι». 
Ο μπάρμπα Μιχάλης ο Μονός (Μπέλεσης) ήταν ο μεγαλομελισσοκόμος της εποχής.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 30, οι κυψέλες στη Ρηχιά ήταν κατασκευασμένες από κοφίνια. Όπως τα γνωστά κοινά κοφίνια είχαν σχήμα αναστραμμένου κόλουρου κώνου. Τα πλευρά ήταν στεγανοποιημένα με σβουνιά (ένα μείγμα από κοπριά αγελάδας, χωμα και νερό), σε κάποια ορισμένη αναλογία. Το σκέπασμα αποτελείτο από χόρτο ??????. Στο πάνω μέρος του κοφινιού ήταν τοποθετημένα τα κανόνια (ναι έτσι τα έλεγαν). Τα κανόνια ήταν ξύλινα πηχάκια, άνισα , ούτως ώστε όταν τοποθετούνταν στο πάνω χείλος του κοφινιού σχημάτιζαν ένα λείο πάτωμα αλλά μόνο στην πάνω όψη. Στην κάτω πλευρά των κανονιών που ήταν τριγωνικά, κρεμούσαν οι μέλισσες τις κερήθρες, που φυσικά έπαιρναν την μορφή του κοφινιού. Κατά τον τρύγο, αφαιρούσαν τόσες κερήθρες όσες έκρινε ο μελισσοκόμος. 
Τις έκοβαν σε τεμάχια τις τοποθετούσαν Σε δοχεία καλά σφραγισμένα για να αποφύγουν τις μέλισσες και τις σφήκες και τις μετέφεραν με μουλάρια ή γαϊδούρια στο μελισσοκομείο. Εκεί τις έστυβαν μέσα σε κόφες και άφηναν το μέλι να στραγγίσει. Τις στραγγιγμένες κερήθρες τις έβραζαν και με μια ειδική διαδικασία αφαιρούσαν το κερί. Συνεχίζοντας το βράσιμο του νερού των κερηθρών έφτιαχναν το πετιμέζι. Δυστυχώς δεν υπάρχουν φωτογραφίες αυτών διαδικασιών.

Α-Ω Ελληνικές ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ 19ου αιώνα, ΚΟΦΙΝΑΚΙΑ πλεκτά.ΚΑΛΑΘΟΥΝΕΣ.ΚΑΜΠΑΝΕΣ.ΚΑΛΑΘΙΑ.ΚΟΦΙΝΕΛΙΑ.

 19ος αιώνας
Οι παραδοσιακές κυψέλες έχουν κατα τόπους διαφορετικές ονομασίες το συγκεκριμένο είδος διαθέτει ίσως τις περισσότερες παραλλαγές άρα και ονομασίες είναι μάλλον μια απο τις πρώτες τεχνητές κυψέλες μετά τους κορμούς ή ίσως και παράλληλα.
Στη Λευκάδα τα έχω ακούσει: "καλάθια" " καλαθούνες" " κοφίνια" "καμπάνες" "κοφινέλια", και πάντα μιλάμε για περίπου αυτό το σχήμα με παραλλαγές που έχουν να κάνουν με το μέγεθος και τα υλικά πλέξης.


Πλέκονται απο σκελετό λυγαριάς και καλάμι ,ή απο βούρλα και λιναρένιο σπάγγο, ή απο σανό σιτηρών και φλούδα λιγαριάς ,όλα τα παραπάνω τα επιχρήζουν με μίγμα αργίλου και σβουνιάς απο αγελάδες ή άλογο επειδή όταν στεγνώσει γίνεται ισχυρό και αδιάβροχο.
Όσο και αν ακούγεται αηδιαστικό είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό!
Σε άλλες περιπτώσεις έχω ακούσει για μίγμα άργιλου ασπραδιού αυγών και ξυδιού το οποίο ξέρω ότι το χρησιμοποιούν και οι αγιογράφοι σαν φιξατίφ ή βερνίκι για την προστασία των αγιογραφιών και των εικόνων τους. Μίγμα που διατηρήται άθικτο για αιώνες.


Αφού τελιώσουμε την κυψέλη 
θα αλείψουμε εσωτερικά την παγίδα με λιωμένο κερί μελισσών αυτή τοποθετείται σε διάφορα σημεία γύρω από το μελισσοκομείο.Η κυψέλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε σαν μόνιμη που θα πιάσει τον αφεσμό είτε και σαν εργαλείο μεταφοράς ενός είδη πιασμένου αφεσμού από ένα κλαδί στην παγίδα και μετά στην κυψέλη που έχει προετοιμαστεί έχει μικρά κομμάτια κηρήθρας κολλημένα στην κορυφή της και μερικά ξύλινα ραβδάκια για να στηρίξουν το βάρος του περασμένα σε κάθετη φορά απο τις κηρήρθες συνήθως τέσσερα αρκούν.
Στην δεύτερη περίπτωση η παγίδα τοποθετείται κοντά ή πάνω από τον αφεσμό και όταν εισέλθει αυτός και φωλιάσει μέσα τότε μεταφέρουμε την παγίδα με την χειρολαβή και τινάζουμε τον αφεσμό στην οριστική του κυψέλη.
H παραδοσιακή μελισσοκομία έχει φοβερή δύναμη και σοφία για τούτο αξίζει να τη κρατήσουμε ζωντανή και δυνατή.
 
Ξεκινάει απο τη λογική να αξιοποιήσουμε ότι υπάρχει στο άμεσο περιβάλλον μας απλά αξιοποιώντας το με το καλύτερο δυνατό τρόπο.


  Εσοχές για προφύλαξη κοφινιών
 


Πολυκατοικία κοφινιών

                                                                          Εσοχές σε τοίχο από τούβλα για κοφίνια προστατευμένα


Α-Ω Ανακοίνωση ΔΣ Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Ωραιοκάστρου

Την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015 και ώρα 20.00 θα πραγματοποιηθεί σε χώρο του Γενικού Λυκείου Καλλιθέας (Νεοχωρούδα) η τακτική συνέλευση του Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Ωραιοκάστρου με θέματα ημερήσις διάταξης.

1. Δημοτικό σχολείο Νεοχωρούδας με θέμα : επέκταση του κτιρίου λόγω έλλειψης αιθουσών, με εισηγητρια την προεδρο του συλλογου γονέων Κωνσταντινιδου Κατερινα.

2.
Λυκειο Καλλιθέας με θέμα : προβλήμματα στο ήδη υπάρχων κτίριο και ανέγερση κτιρίου για το Λύκειο Καλλιθέας, με εισηγητρια την προεδρο του συλλογου γονεων Σαραμούρτση Μαρία.
3. Παρουσίαση προβλημάτων σχολείων Δημοτικής Ενότητας Καλλιθέας.
4. Κατάθεση στεφάνου 25η Μαρτίου.

Ο Γεν Γραμματέας
Βασίλειος Ρούσης

Α-Ω Γιατί να προτιμήσω ωρίμανση κρασιού σε δρυινα βαρέλια. Τα μυστικά του ξύλινου βαρελιού για τυριά και κρασιά. Πως να κρατήσετε ένα βαρέλι κρασιού πάνω από 4 χρόνια και να δίνει αρώματα

Γιατί στην παραδοσιακή οινοποίηση χρησιμοποιούμε ξύλινο βαρέλι?

1. Γιατί δίνει ποιότητα στο προϊόν ( κρασί), τανίνες, γεύση, φυσικό χρώμα & αρώματα.
2. Είναι ο πιο ασφαλής αποθηκευτικός χώρος γιατί δεν είναι ευμετάβλητος στην εξωτερική θερμοκρασία.


Τα ξύλα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των βαρελιών είναι δρυς, ακακία, καστανιά και ρόπολο.
Τα δρύινα βαρέλια όμως έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση καθώς συνιστούνται από όλους τους οινολόγους, διότι δίνουν καλύτερα αρώματα στο κρασί. Όλα τα οινοποιία χρησιμοποιούν για την παλαίωση και τον αρωματισμό των κρασιών τους μόνο ξύλινα κρασοβάρελα δρυός.

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Α- Ω Πως να παγώσετε τα φρέσκα βότανα για να διατηρηθούν!

Το πάγωμα των βοτάνων που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα είναι ο απλούστερος τρόπος 
για να διατηρήσουν τη γεύση τους και να παραμείνουν φρέσκα, νόστιμα και θρεπτικά!


ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Αυτή η μέθοδος λειτουργεί καλύτερα με βότανα, όπως ο βασιλικός, ο μαϊντανός, το σχοινόπρασο, ο δυόσμος και ο άνηθος. 

1. Ξεπλύνετε τα βότανα σας καλά κάτω από κρύο νερό.
2. Ψιλοκόψτε τα βότανα σας χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι.
3. Με ένα κουτάλι βάλτε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά σας σε μια παγοθήκη φροντίζοντας να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα και συσκευασμένα αρκετά σφιχτά.
4. Συμπληρώστε προσεκτικά την παγοθήκη με κρύο νερό και τοποθετήστε τη στην κατάψυξη για 12+ ώρες.
5. Μόλις καταψυχθούν, βγάλτε τα παγάκια και τοποθετήστε τα σε μια σακούλα τροφίμων με την ετικέτα (βότανα), και βάλτε τα πάλι στην κατάψυξη.
6. Για να τα χρησιμοποιήσετε, απλά ρίχνετε τα παγάκια με τα βότανα σε σούπες, μαγειρευτά φαγητά, σάλτσες ή οπουδήποτε αλλού θέλετε να προσθέσετε γεύση.
πηγή: neadiatrofis.gr 

 

Α-Ω ΣΠΟΡΟΙ ΘΑΝΑΤΟΥ.Γιατί η γεννιά του 1970-1990 έχει στειρότητα.Γίναμε θύματα των χειμικών εταιριών και της γεννετητικής. Μεταλλαγμένοι Σπόροι, Υβρίδια και συνέπειες.

Εάν δείτε το παραπανω βίντεο, δεν θα ξαναφάτε λαχανικά από υβρίδια και μεταλλαγμένα.

Το μεγάλο ψέμα της ΜΟΣΑΝΤΟ, BAYER ΝΤΟΥΠΟΝΤ
Αμερικάνοι και Γερμανοί κρύβονται πίσω από αυτές τις εταιρίες που παγκόσμια σε λίγο θα ελένχουν όλες τις καλλιέργειες και θα ζητάνε ποσοστά από όσους δεν καλιεργούν τους σπόρους τους, και δεν αγοράζουν τα χειμικά φάρμακα τους.

Απαγορεύουν να κάνεις έρευνα για τους σπόρους τους.Δεν αφήνουν κανέναν να τους ελένξει και να τους βάλει όρια. Δεν αναγράφουν τι χρησιμοποιούν στις ετικέτες για να μην προκαλέσουν σύγχηση.

Μήπως ήρθε η ώρα να ανυσηχούμε για το τι μας συμβαίνει πραγματικά?