Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Α-Ω ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ, αποξεραίνω σύκα.Μην αφήνετε τα σύκα να σαπίζουν στις συκιές. Κάντε αποξήρανση για το Χειμώνα. Είναι εύκολο και θα το χαρείτε

 
Είσαι άνεργος και θέλεις να κάνεις προμήθειες για το χειμώνα αλλά τα χρήματα δεν φτάνουν, μια λύση για τα φρούτα σου είναι τα αποξηραμένα. Φροντίζουμε να παίρνουμε από τη φύση ότι καλό έχει να μας δώσει σε κάθε εποχή.
Αν ο χειμώνας είναι τόσο βαρύς όσο προβλέπεται θα χρειαστούμε φρούτα ξερά, με κρασάκι και τυράκι. Πάμε να αρχίσουμε την προετοιμασία λοιπόν γιατί η ΚΑΛΗ ΝΥΚΟΚΟΙΡΑ ΠΡΙΝ ΠΕΙΝΑΣΕΙ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙ. Φέτος δεν σκοπεύω να αφήσω σύκο να πέσει κάτω χωρίς να το κάνω χρήσιμο.Θέλω να γεμίσω το ΚΕΛΑΡΙ μου με καλούδια χωρίς κόστος.
Στην αρχαιότητα η Αττική φημιζόταν για σύκα της, τα λεγόμενα «βασιλικά», μια ποικιλία που καλλιεργείται μέχρι σήμερα στα Μεσόγεια.

Τα αποξηραμένα σύκα όμως έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διατροφή των ελληνόπουλων που τα έπαιρναν μαζί τους στο σχολείο για κολατσιό, σε εποχές που πολλές οικογένειες δυσκολεύονταν να τους παρέχουν κάτι περισσότερο.
Σήμερα τα ξερά σύκα χρησιμοποιούνται για να συνοδεύσουν διάφορα τυριά και επιδόρπιους οίνους ή συμμετέχουν σε διάφορα γλυκίσματα και φαγητά, όπως και στην αρχαιότητα, αποδεικνύοντας την αδιάλειπτη παρουσία τους έτσι στο ελληνικό τραπέζι.

 Τα πιο σημαντικά είδη συκιάς είναι της Καλαμάτας, η Βασιλική Μαύρη (μονόφορη) και η Βασιλική λευκή (δίφορη), τα Μαύρα σύκα του Μαρκοπούλου, η Πρασινοσυκιά της Λέσβου, το Πολίτικο (μονόφορη), η Σμυρναϊκή (μονόφορη) η Φρακασάνα (δίφορη), η Βασιλική λευκή (μονόφορη).

 Για τα αποξηραμένα σύκα φημίζονται η Καλαμάτα, ο Ταξιάρχης και η Κύμη της Εύβοιας και για τις παστελαριές τους η Χίος κι η Λέσβος, ενώ η Κέρκυρα για τις συκομαΐδες της.

Τα αποξηραμένα σύκα κάνουν καλό στην υγεία, στο βάρος σας και στη διάθεσή σας. Μαζί με τις σταφίδες είναι από τις δημοφιλέστερες επιλογές.
Ενώ ορισμένα φρούτα μπορεί να χάνουν ένα μέρος της διατροφής τους όταν ξηραίνονται, για τα σύκα δεν ισχύει αυτό. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, φολικό οξύ και κάλιο.
Κάντε το ίδιο με σταφύλια αν βρείτε σε καλή τιμή.Μπανάνες για να έχετε ΚΑΛΙΟ. Ροδάκινα νεκταρίνια.

ΣΥΝΤΑΓΗ
Παίρνουμε ώριμα σύκα ολόκληρα, τα βουτάμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει και έχουμε ρίξει μισό λεμόνι χυμό ή ξινό 1 κουταλάκι (για να διατηρηθούν).

Κατόπιν τα απλώνουμε σε σίτα, ή σε καλαμωτή, ή σε σκάρα στον ήλιο (προσοχή από κάτω τρέχουν ζουμιά) με την τρύπα προς τα κάτω αρχικά. Τα σκεπάζουμε με τούλι. Γυρίζουμε κάθε μέρα. Με ηλιοφάνεια σε 4-5 μέρες έχουν γίνει. Μετά τα βάζουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία στο φούρνο με αέρα στους 80 βαθμούς 20λεπτά για να στεγνώσουν ακόμα καλύτερα. Τα διατηρούμε σε βάζα με ξερά δαφνόφυλα ή βασιλικό όλο το χειμώνα.

ΣΥΚΟΠΙΤΕΣ
Κόβουμε τα σύκα στη μέση και τα ανοίγουμε έτσι που να σχηματιστούν τέσσερα «τρίγωνα». Τα απλώνουμε σε ένα ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα βάζουμε για 2-3 ημέρες στον ήλιο, για να ξεραθούν. Μετά, αν μας είναι εφικτό, τα βάζουμε σε ένα ψάθινο καλάθι και τα βουτάμε στη θάλασσα. Τα στεγνώνουμε για άλλη μια μέρα στον ήλιο (για διατήρηση)
Πολτοποιούμε 500 γρ. φρέσκα σταφύλια, διαβρέχουμε τα σύκα με το χυμό τους και τα βάζουμε ξανά σε ένα ταψί για να τα ζεσταίνουμε στο φούρνο, για 30 περίπου λεπτά, στους 100ο С. Όπως είναι ζεστά, τα πλάθουμε σε μια συμπαγή μπάλα, προσθέτοντας ξερούς καρπούς, σουσάμι, μαστίχα μπαχαρικά της αρεσκείας μας και τέλος πιέζουμε τη συκόμαζα δυνατά για να φύγει όλος ο αέρας της. Την τυλίγουμε με 3-4 φύλλα δάφνης,δένουμε με σπάγκο.
Τοποθετούνται σε τενεκεδένια κουτιά με φύλλα λουΐζας βασιλικό ή δάφνη ή θυμάρι ανάμεσα τους και έτσι διατηρούνται μέχρι τον επόμενο χρόνο.

ΤΣΑΠΕΛΕΣ
 (Πελοπόννησος) Αρμαθιές από αποξηραμένα σύκα, περασμένα σε κλωστή, σαν στεφάνι. Φημισμένες οι τσαπέλες της Καλαμάτας.

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Α-Ω ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΝ ΜΑΤΩΜΕΝΟ ΣΕΠΤΕΒΡΗ 2015.ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αυτό το Σεπτέβρη οι Τούρκοι τον περιμένουν με αγωνία και χαρά. Επιτέλους θα χτυπήσουν και πάλι τους Έλληνες. Κατάφεραν να γίνου δυνατοί και το μισοφέγγαρο με το άστρο που συμβολίζει η σημαία τους, θα γίνει πράξη αυτό το Σεπτέβρη με τα άστρα να τους ευνοούν.

Ετοιμάζονται λοιπόν στέλνουν κόσμο δικό τους στο Αιγαίο ενώ οι Εβραίοι καλούνται να πάνε σα Ιεροσόλυμα. Ένα είναι σίγουρο ότι αυτός ο Σεπτέβρης δεν θα είναι σαν τους άλλους

Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Α-Ω Οι γιατροί είναι οι μόνοι που δεν έριξαν τις αμοιβές τους

Κι ενώ οι μισθοί και τα έσοδα όλων έχουν πέσει, οι γιατροί δεν έχουν μειώσει τις αμοιβές τους.
Κάποτε που ο μισθός ήταν 50 ευρω ημερησίως,  ο γιατρός έπαιρνε 50 ευρω σε 10 λεπτά εξέτασης.
Σήμερα που ο μισθός πήγε 15-20 ευρω οι γιατροί θέλουν 2 ημερήσια μεροκάματα και μαύρα.

Για να συνέλθουμε λίγο γιατί βλέπω τους κομπογιαννίτες σύριους να σας παίρνουν τις δουλειές και να μένετε στον άσσο.

Άσε που σε λίγο όλες οι υπηρεσίες θα χρεώνονται σε κάρτες και θα σας δω... με τα νέα μέτρα

Α-Ω 20η Αυγούστου 2015 το μοναδικό παγκόσμιο ελληνικό φαινόμενο. Προτοτυπίσαμε και πάλι

<Τυχεροί θα σταθούν οι Έλληνες, και όσοι βρίσκονται στην χώρα το πρωί της 20ης Αυγούστου, δηλαδή την επόμενη Πέμπτη, αφού μόνο στην χώρα μας θα είναι ορατό ένα μοναδικό φαινόμενο, που θα είναι ορατό για περίπου 2 ώρες! 
Έτσι λοιπόν, από ότι μας ενημερώνουν ειδικοί επιστήμονες (οικονομολόγους τους λένε) από τις 9 το πρωί στον Ελλαδικό ουρανό θα εμφανιστούν 13 δις ευρώ, προερχόμενα από της Βρυξέλλες, και αφού κάνουν τον γύρο της χώρας θα επιστρέψουν πάλι στις Βρυξέλλες.
Το φαινόμενο θα διαρκέσει μέχρι τις 11 το πρωί, όταν τα 13 δις θα έχουν εξαφανιστεί από τον Ελλαδικό ορίζοντα>

Και η Ελλάδα πάλι θα χρεωθεί και θα χρεώσει και όλους τους Έλληνες και τα παιδιά αυτών και τα εγγόνια τους.
Αυτοί είναι οι Υπουργοί και οι Βουλευτές σας, που ψήφισαν για άλλη μια φορά την καταστροφή σας.

Α-Ω Το 3ο μνημόνιo φέρνει λέει αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα ίση με τις εμπορικές αξίες τους

 mnhmonio
Όταν οι εμπορικές αξίες των ακινήτων έχουν πέσει κάτω από τις αντικειμενικές και ο κόσμος πουλά όσο όσο να γλιτώσει, πως το κράτος θα φέρει αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα που ήδη έκανε τόσο αγώνα να καταστρέψει;

Πως και με ποιο κριτήριο θα αξιολογούνται οι αξίες;

Βάση μισθού και αγοραστικής δύναμης, βάση αγοράς ακινήτων που είναι ανύπαρκτη, βάση ποιων αξιών αλήθεια;

Τι έχουν σκοπό αλήθεια να κάνουν με τα ακίνητα μας;

Είμαι περίεργη να δω που το πάνε πάλι!!!


Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Α-Ω 15η Αυγούστου στο Ωραιόκαστρο 2015. Η κατάσταση σήμερα


Ώρα 19.00 ανεβήκαμε την Κομνηνών από την Εκκλησία της "Κοίμησης Θεοτόκου" κλειστά τα πάντα, άδειος δρόμος, τα μαγαζιά μετά βίας είχαν από 3-4 θαμώνες.
Ερημιά παντού. Που είναι εκείνες οι καλές εποχές που το Ωραιόκαστρο έσφυζε από ζωή στο πανυγήρι της Παναγίας, γλέντια, κόσμος ξένος από τα γύρω χωριά.
Οι μεζονέτες και η ανάπτυξη έφεραν την ΕΡΗΜΙΑ την ημέρα της Κοιμήσεως της Παναγίας.
Κάποτε λεφτά δεν είχαμε, αλλά είχαμε κέφι και όρεξη, χορεύανε στις πλατείες τα ποντιακά, και εκείνο το "ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ" μπροστά στο Δημαρχείο.
Αξέχαστες εποχές την περίοδο του 1980 εώς και 2000.
Και μετά τίποτα το χωριό αδειάζει κάθε χρόνο 1-20 Αυγούστου και λίγοι μόνο μένουν να ακολουθήσουν την Λιτανεία της Παναγίας.

Ανάρτηση: Κυριακίδου Σοφία

Α-Ω Πως καλλιεργούσαν τότε τον καπνό στην Πεντάπολη Σερρών

02.ΧασλαμάςΗ ΚΑΠΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ  ΣΤΗΝ  ΠΕΝΤΑΠΟΛΗ  ΣΕΡΡΩΝ
(Άρθρο του Απόστολου Στερ. Μελισσά προς δημοσίευση)

ΓΕΝΙΚΑ 2
Στα πολύ παλιά χρόνια, μέχρι και το τέλος του 1800 τα κύρια αγροτικά προϊόντα που καταγράφονται στην περιοχή του χωριού μας και απέδιδαν φόρους στους κρατούντες (Οθωμανούς) ήταν το σιτάρι, η βρώμη, το κριθάρι, το κεχρί, ο βίκος και τα φυτά ύφανσης λινάρι και βαμβάκι.  Η παραγωγή βαμβακιού μέχρι και το 1890 ήταν η σημαντικότερη παραγωγή της περιοχής και απέδιδε τα μέγιστα στους χωρικούς.  Στα τέλη του 19ου αιώνα η καλλιέργεια και το εμπόριο του βάμβακος μειώνεται βαθμιαία  και στις αρχές του 20ου αιώνα σήμανε η ώρα του καπνού.  Όλα τα χωριά ανατολικά των Σερρών μέχρι την περιοχή Παγγαίου παραμέρισαν κατά μέρος κάθε άλλη καλλιέργεια και επιδόθηκαν σχεδόν στην μονοκαλλιέργεια του καπνού.  Ιδιαίτερα στην περιοχή μας ο καπνός αποτέλεσε την κύρια πρόσοδο και οικονομική πηγή κάθε αγροτικής οικογένειας.  Η καπνοκαλλιέργεια ήταν για πάρα πολλά χρόνια η κύρια ασχολία των κατοίκων της Πεντάπολης και των άλλων Νταρνακοχωριών.  Ακόμα και η κατασκευή των σπιτιών ακολουθούσε τις ανάγκες για την επεξεργασία και αποθήκευση των καπνών.