Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Α-Ω Σογανλούγια ποντιακά. Πεινερλί, Πίτα με κιντέατα, Πουρμάς. Νηστισιμες ποντιακές συνταγές για την Σαρακοστή.

Σε αυτή την Σαρακοστή να προσπαθήσουμε να δοκιμάσουμε γεύσεις από τον Πόντο των προγόνων μας.


Στις νηστείες οι Πόντιοι έφτιαχναν στα σονγαλούγια τα οποία ήταν πεινερλί γεμισμένα με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, καρύδια ή φουντούκια κοπανισμένα, μαύρο πιπέρι.

Πίτα με κιντέατα (Τσουκνιδόπιτα)
Πίτα με τσουκνίδα, κρεμμύδι άνηθο, μαϊντανό,





Πουρμά
Πίτα στριφτή με γέμιση καρύδια, φουντούκια, ζάχαρη κανέλα και στο τέλος την σιρόπιαζαν



Α-Ω Η Ποντιακή κουζίνα επιμένει στην κρίση! Που θα βρείτε παραδοσιακές ποντιακές γεύσεις



Η Ποντιακή κουζίνα αντιστέκεται. Σε πείσμα των καιρών που επιτάσσουν νέες γεύσεις, γκουρμέ φαγητά και δημιουργίες σεφ, οι διατροφικές παραδόσεις των Ποντίων όχι απλώς παραμένουν ζωντανές, αλλά έχουν το δικό τους φανατικό κοινό. Η περίπτωση της οικογενειακής επιχείρησης που κρατά με χαμόγελο, μεράκι και πίστη στην ποντιακή παράδοση η Σοφία Κοτανίδου αποτελεί μία μόνον απόδειξη. Αν και μετρά μόλις δυο χρόνια ζωής, εν μέσω κρίσης καταφέρνει να… ξεπουλάει καθημερινά, δίνοντας 400 πιροσκί ή περεσκία («γεμάτη», φουσκωτή ζύμη που τηγανίζεται) την ημέρα στους φανατικούς πελάτες της!
«Φτιάχνουμε ποντιακά παρασκευάσματα, όπως πισία (ατομικές πίτες με γέμιση ή μη, συνήθως από τυρί ή βραστές πατάτες με κρεμμύδι και ρίγανη), ωτία ή αλλιώς αφτιά (γλύκισμα που προσφέρεται πασπαλισμένο με ζάχαρη, άχνη και κανέλα σε χαρές, όπως οι γάμοι, και στις λεχώνες), αλλά και πιροσκί σε διάφορες εκδοχές, που είναι και η σπεσιαλιτέ μας. Ολα με συνταγές που έμαθα από τους προγόνους μου, οι οποίοι ξέρω από αφηγήσεις ότι εκδιώχθηκαν το 1821, σε μικρή ηλικία, από την Τουρκία στη Ρωσία και σε άλλες περιοχές. Τα υλικά μας είναι αγνά και ο κόσμος θέλει την ποιότητα, παρά την κρίση. Διάλεξα ως επωνυμία το «Τεμέτερον» το οποίο βρίσκεται στην οδό Δωδεκανήσου λίγο πριν την Φράγκων στη Θεσσαλονίκη, που είναι ποντιακή λέξη και σημαίνει «δικό μας», όχι μόνον επειδή έχω ποντιακά εδέσματα, αλλά κι επειδή είναι σαν σπιτικά», λέει η κ. Κοτανίδου στον «ΑτΚ».
 

Α-Ω Αυτοκτόνησε στις φυλακές ο Μακελάρης του Ωραιόκαστρου -Είχε σκοτώσει τον κουνιάδο του, την γυναίκα του και τον 12χρονο ανιψιό του Πηγή: Αυτοκτόνησε στις φυλακές ο Μακελάρης του Ωραιόκαστρου -Είχε σκοτώσει τον κουνιάδο του, την γυναίκα του και τον 12χρονο ανιψιό του. Αυτοκτόνησε ο άντρας από το Ωραιόκαστρο που έκανε το τριπλό φονικό αρχές του 2015.

Τέλος στη ζωή του έβαλε ο δολοφόνος του Ωραιόκαστρου, ο άνδρας που είχε σκοτώσει τον κουνιάδο του και την οικογένειά του, την επομένη της Πρωτοχρονιάς.

Ο 55χρονος δράστης και αυτόχειρας, είχε μπει στο σπίτι του κουνιάδου του το μεσημέρι της 2ας Ιανουαρίου και είχε σφάξει τον επίσης 55 ετών κουνιάδο του, τη 42χρονη σύζυγο του τελευταίου και τον 12χρονο γιο τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, ο δράστης σκότωσε πρώτα τον κουνιάδο του στο ισόγειο του σπιτιού και στη συνέχεια ανέβηκε στους επάνω ορόφους όπου σκότωσε και τα άλλα δύο θύματα. Στη συνέχεια είχε προσπαθήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και να νοσηλευτεί για αρκετές ημέρες στην εντατική. Ακολούθως είχε μεταφερθεί στις φυλακές Διαβατών, όπου χθες το βράδυ, ύστερα από δυο μήνες από το το τριπλό φονικό έβαλε τέλος στη ζώη του.

Ανάρτηση  http://www.iefimerida.gr

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Α-Ω ΕΛΛΑΔΑ 2015. Η διπλή αυτοκτονία στην Χαλκίδα.Υπεύθυνοι για τόσους θανάτους στην Ελλάδα που θυμίζει γενοκτονία είναι όλοι οι πολιτικοί που κυβέρνησαν τα τελευταία 10 έτη.Κάποτε πρέπει να ζητήσουμε ευθύνες.Κάποτε πρέπει να λειτουργήσει και η Δικαιοσύνη

Νέα συγκλονιστικά στοιχεία από τη διπλή αυτοκτονία μάνας και γιου που έπεσαν από τον 5ο όροφο της πολυκατοικίας που διέμεναν στη Χαλκίδα έρχονται στο φως.
Οικογενειακή τραγωδία εκτυλίχθηκε χθες το πρωί της Τετάρτης (25/02) στην πόλη της Χαλκίδας με τη διπλή αυτοκτονία μιας 63χρονης γυναίκας μαζί με τον 27χρονο γιο της που βούτηξαν στο κενό από τον 5ο όροφο πολυκατοικίας, με αποτέλεσμα να βρουν και οι δυο τραγικό θάνατο.
Τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι λόγοι της αυτοκτονίας είναι τελικά οικονομικοί.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του eviazoom.gr, ο Γολγοθάς της 63χρονης ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2011, όταν η επιτροπή του ΙΚΑ εξέτασε την περίπτωσή της και έκοψε την αναπηρική σύνταξη που έπαιρνε για λόγους υγείας.
Τα τρία τελευταία χρόνια αγωνίζονταν δικαστικά να την ανακτήσει, ωστόσο ήρθε αντιμέτωπη με μια τελεσίδικη δικαστική απόφαση που την οδήγησε στην απελπισία.
Μαζί με τον 27χρονο γιο της διέμεναν στην οδό Σαμαρτζή, όπου αδυνατούσαν να πληρώσουν το νοίκι του σπιτιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες λίγη ώρα μετά την οικογενειακή τραγωδία, οι αστυνομικοί έψαξαν το σπίτι και βρήκαν ένα ιδιόχειρο σημείωμα της 63χρονης που προανήγγειλε την αυτοκτονία, στο οποίο κατηγορεί το ΙΚΑ και τη δικαιοσύνη. 
Η τραγική γυναίκα από τη Χαλκίδα όπως φαίνεται μετά τις αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ήταν στα όρια της απελπισίας. Ένα περιστατικό που αποκαλύπτει το eviakosmos.gr, η δημοσιογράφος Έφη Ντίνη μαρτυρά την τραγική κατάσταση που αντιμετώπιζε αυτή η γυναίκα και η οποία δεν άντεξε άλλο αυτήν την κατάσταση που βίωνε, βλέποντας την αναπηρική σύνταξη που έπαιρνε να «ψαλιδίζεται».
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η δημοσιογράφος σε μία συνάντηση που είχαν όταν η ίδια η 63χρονη είχε αποφασίσει να την επισκεφτεί και να συζητήσουν το πρόβλημά που αντιμετώπιζε, η τραγική μητέρα που αυτοκτόνησε με τον γιο της είχε προειδοποιήσει ότι θα βουτήξει στο κενό!
Διαβάστε  πώς περιγράφει το περιστατικό η δημοσιογράφος:
«Τον περασμένο Σεπτέμβριο με επισκέφτηκε στο γραφείο μου στο ΡΑΔΙΟ ΕΥΡΙΠΟΣ 90FM. "Δεν έχω πού να πάω δεν ξέρω ποιος μπορεί να με βοηθήσει", μου είπε. Έκατσε και μου εξήγησε τα όσα περνούσε μαζί με άλλους ανθρώπους που ανεβαίνουν τον ίδιο Γολγοθά για τα αυτονόητα! Πώς μία αναπηρική σύνταξη από 67% μειώθηκε στα 50% και στη συνέχεια κάπου στο 35%; Δεν πήρε απάντηση από κανέναν. Χρόνια η πάθησή της και χωρίς να γιατρεύεται. Θύμα των Επιτροπών; Έτσι χαρακτήριζε τον εαυτό της. "Πώς είναι δυνατόν με παθήσεις που δεν γιατρεύονται να μου μειώνουν το ποσοστό; Πώς θα ζήσω εγώ και ο γιος μου τώρα;" μου είπε. Μία πρόταση που κάναμε πριν βγει στον αέρα για το θέμα, ήταν να επισκεφθεί ένα κοινό φίλο μας γιατρό για να μπορέσει να συζητήσει μαζί του το πρόβλημα. Ο ίδιος γνώριζε καλά την περίπτωση, αλλά ήταν μέλος και των επιτροπών συντάξεων. Έτσι έφυγε από το γραφείο μου, με την πεποίθηση ότι θα βρεθεί μία λύση. Επέστρεψε μετά από ένα μήνα απογοητευμένη και μου είπε ότι κανένας δεν μπορεί να βρει λύση. Δεν ήθελε πλέον ούτε στο ράδιο να βγει και να δημοσιοποιήσει το θέμα. Μάλιστα φεύγοντας μου είπε. "Θα κάνω λίγο υπομονή ακόμη και αν δεν γίνει κάτι θα πηδήξω από την Υψηλή Γέφυρα... Έτσι δεν μπορώ να ζήσω!". Της πρότεινα να της βρούμε μία δουλειά. Εκείνη δήλωνε ανήμπορη να εργαστεί λόγω των προβλημάτων υγείας. Σήμερα το πρωί λίγο πριν πηδήξει στο κενό έγραψε ένα σημείωμα το οποίο άφησε πίσω της εξηγώντας τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή την κίνηση. Οι μοναδικοί άνθρωποι που ζούσαν το πρόβλημά μαζί της ήταν οι ιδιότητες του διαμερίσματος που ενοικίαζε. Ήταν εκείνοι που της συμπαραστέκονταν τα τελευταία 3,5 χρόνια που δεν έπαιρνε τη σύνταξη. Όχι μόνο δεν της ζητούσαν τα ενοίκια, αλλά της έδιναν και ό,τι μπορούσαν για να μπορεί να συντηρείται. Ο θάνατος της άτυχης γυναίκας επήλθε ακαριαία. Ενώ ο 30χρονος γιος της υπέκυψε στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας μία ώρα αργότερα.
Αυτό που πρέπει να προβληματίζει όλους είναι ότι στη θέση αυτής της γυναίκας βρίσκονται πολλοί συμπολίτες μας. Το θέμα με τις συντάξεις αναπηρίας είναι μία πληγή που συνεχώς ματώνει για όσους το ζουν από μέσα. Πώς είναι δυνατόν για ανίατες ασθένειες να μην δίδεται μία φορά το ποσοστό αναπηρίας και να ισχύει εφόρου ζωής; Είναι δυνατόν άνθρωποι με κομμένα άκρα να μπορέσουν να περπατήσουν; Και όμως αυτούς τους ανθρώπους παιδεύει αυτό το Κράτος Πρόνοιας καλώντας τους κάθε τρεις και λίγο να περάσουν από επιτροπές. Ναι η Κατερίνα είχε αξιοπρέπεια!!! Δεν άντεξε άλλο να ζει σαν "επαίτης" σε μία Χώρα που η Μέριμνα και η Πρόνοια είναι άγνωστες λέξεις για τους πολίτες της», καταλήγει η δημοσιογράφος.

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Α-Ω Μυνήση για Βιολογική Καλλιέργεια στην Αμερική το 2001

Στα πενήντα χρόνια της δραστηριότητας τους ο Kαναδός αγρότης Percy Schmeiser, ακολουθούσε την παραδοσιακή πρακτική: κάθε χρόνο φύλαγε τους καλύτερους καρπούς για σπόρο, βελτιώνοντας έτσι σιγά - σιγά την ποιότητα του προϊόντος του. Έτσι έκαναν όλες οι γενιές των καλλιεργητών κανόλα (ένα ελαιοπαραγωγό φυτό με κίτρινο λουλούδι που φύεται στον Kαναδά) μέχρις που εμφανίσθηκε η εταιρία βιοτεχνολογίας Mosanto. H εταιρία αυτή παρήγαγε το ζιζανιοκτόνο Roundup, ένα ισχυρό δηλητήριο που ξεπάστρευε μεν τα αγριόχορτα, αλλά πολλές φορές κατέστρεφε και μέρος της παραγωγής. Mετά από χρόνια χρήσης και δοκιμών του εν λόγω χημειοκατασκευάσματος η Mosanto εμφάνισε στους καναδούς αγρότες ένα εξαιρετικά δελεαστικό πακέτο: το ζιζανιοκτόνο συν γενετικά τροποποιημένους σπόρους κανόλα που προσδίδουν στα φυτά μεγάλη ανθεκτικότητα στο δηλητήριο της δικής της κατασκευής.
Oι μισοί περίπου, από τους 45.000 καναδούς καλλιεργητές κανόλα, αγόρασαν το πακέτο υπογράφοντας μάλιστα συμβόλαια ότι ο καρπός του φυτού επ' ουδενί δεν θα χρησιμοποιηθεί για σπόρο. Aν κάποιος ήθελε να ξαναφυτέψει ανθεκτικό κανόλα όφειλε να αγοράσει σπόρο πάλι από την εταιρία. H Mosanto, όπως είναι φυσικό, δεν αρκέσθηκε στο λόγο των παραγωγών. Για την αστυνόμευση της συμφωνίας προσέλαβε δεκάδες ντεντέκτιβ, δουλειά των οποίων ήταν να συλλέγουν δείγματα φυτών από τα χωράφια, και αν τύχαιναν να υπάρχουν γενετικά τροποποιημένα φυτά σε καλλιέργειες ανθρώπων που δεν πέρασαν από το ταμείο της εταιρίας... ουαί κι αλίμονο.
Δεκάδες αγρότες μηνύθηκαν και όλοι σχεδόν έφτασαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό. Πλήρωσαν κάποια μικρή αποζημίωση στην Mosanto και το θέμα έληξε - σκοπός της επιχείρησης δεν είναι σ' αυτή τη φάση τα έσοδα από την πώληση των σπόρων όσο η τρομοκράτηση των αγροτών: «αν φυτέψετε τους σπόρους μας, να είστε σίγουροι ότι θα σας πιάσουμε».

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Α-Ω Απολαύστε το κεφίρ στο σπίτι φτιαγμένο απο εσάς.Φτιάχνω κεφιρ μόνη.Συνταγή για παρασκευή κεφιρ

Η προέλευση του κεφίρ επισημαίνεται από τον Κάυκασο, πολλούς αιώνες πριν, όπου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία. Το γαλακτοκομικό αυτό ποτό είναι ένα σύνθετο συμβιωτικό μίγμα μικροοργανισμών, παράγεται από οποιονδήποτε τύπο γάλακτος (αγελαδινό, κατσικίσιο, πρόβειο κ.α.) με τη χρήση κόκκων κεφίρ, μια αποικία φιλικών βακτηρίων (προβιοτικών) που στην όψη μοιάζουν με κουνουπίδι. Η τελική μορφή του μοιάζει με αυτήν του γιαουρτιού, είναι εύγεστο, εύπεπτο και υγιεινό.
Από θρεπτικής απόψεως προσφέρει ό,τι και το γάλα, δηλαδή πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, ασβέστιο, μαγνήσιο (σημαντικά μέταλλα για ένα υγιές νευρικό σύστημα), φώσφορο και βιταμίνες Α, Β12, Β1 και C. Επίσης περιέχει και βιοτίνη η οποία βοηθά στην αφομοίωση των υπόλοιπων βιταμινών της ομάδας Β από το σώμα.
Η τρυπτοφάνη, ένα από τα απαραίτητα αμινοξέα, γνωστή για τη χαλαρωτική επίδραση της στο νευρικό σύστημα, περιέχεται επίσης στο κεφίρ. Η ηρεμιστική επίδραση του στο νευρικό σύστημα έχει ωφελήσει πολλά άτομα που πάσχουν από διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη και ΔΕΠΥ (διαταραχές ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας).
Εκτός αυτών όμως, περιέχει και τα προβιοτικά τα οποία εμπλουτίζουν το πεπτικό σύστημα με «καλούς» μικροοργανισμούς. Τα φιλικά αυτά βακτήρια είναι πολύ ευεργετικά για τον οργανισμό καθώς βοηθούνε σε ασθένειες του πεπτικού συστήματος, των νεφρών, του ήπατος και σε αναιμίες. Έχει διουρητικές ιδιότητες, είναι εξαιρετική τροφή για έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, για αθλητές και για άτομα της τρίτης ηλικίας. Επίσης συμβάλλει σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και έχει χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει ασθενείς που πάσχουν από AIDS, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, έρπητα και καρκίνο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΕΦΙΡ:
1η συνταγή:
Βάλτε 50 γραμμάρια σπόρο του κεφίρ σε ένα καθαρό βάζο.
Προσθέστε 1/2 λίτρο γάλα κατά προτίμηση αγελαδινό πλήρες , όχι γεμάτο ως πάνω και κλείστε καλά το καπάκι (αεροστεγώς). Αναλογία κεφίρ γάλακτος 1:10.
Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου 24 ώρες.
Αν το θέλετε ποιο αραιό αφήστε το 12 ώρες. Πάντα μακριά απο το άμεσο ηλιακό φώς.
Σουρώστε το με πλαστικό σουρωτήρι(όχι μεταλλικό). Αυτό που θα περάσει είναι το πόσιμο κεφίρ, ότι μείνει είναι οι δραστικοί κεφιρόκοκκοι τους οποίους θα.χρησιμοποιείτε συνεχεία για να καλλιεργήσετε και άλλες φορές.
Ξεβγάλτε καλά το βάζο, ξεβγάλτε καλά τους κόκκους όπως είναι μέσα στο πλαστικό σουρωτήρι, με φρέσκο γάλα (εάν δεν μπορούμε τότε με κρύο νερό προσέχοντας να στραγγίσει καλά) και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία παρασκευής από την αρχή.
Καθώς συνεχίζετε την καλλιέργεια ο αριθμός των κόκκων αναπτύσσεται και πολλαπλασιάζεται (η αύξηση αυτή γίνεται πιο γρήγορα σε όχι παχύ γάλα). Τότε η το αφήνετε (το επιπλέον) οπότε με την ίδια ποσότητα γάλατος θα γίνει πιο πυκνό η το απομακρύνετε η δίνετε αυτό που περισσεύει σε κάποιον φίλο για καλλιέργεια.

Καλλιεργώντας το κεφίρ μπορείτε να κανονίζετε την γεύση και την σύσταση (πυκνότητα). Αν το θέλετε γλυκύτερο και αραιότερο (αφήστε το λιγότερο χρόνο) για πυκνότερο (αφήστε περισσότερους κόκκους κεφίρ). Οι κόκκοι πρέπει να καλύπτονται από το γάλα.

Κεφίρ μπορεί να γίνει και με νερό, χυμούς φρούτων, γάλα καρύδας, γάλα σόγιας αλλά δεν θα είναι κεφιρ γάλακτος (milkkefir) αλλά κεφίρ νερού (waterkefir) και οι κόκκοι κεφιρ δεν αυξάνονται με αυτά τα υγρά...  

Σε ζεστό καιρό το κεφιρ θα κάνει ζύμωση πολύ γρήγορα και πιθανόν μέσα στο βάζο να δούμε να έχει διαχωριστεί σε πηχτό και αραιό (σαν τυρόγαλα). Για να το αποφύγουμε αυτό φτιάχνουμε το κεφιρ αργά το βράδυ που έχει δροσιά και την ημέρα το βάζουμε στο ψυγείο. Σε κρύο καιρό το κεφιρ θα κάνει ζύμωση πολύ αργά, όποτε το βάζουμε κάπου ζεστά π.χ. κοντά σε θερμαντική εστία.