Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ ΜΑΣ URBAN FARMING

"Είναι μια νέα τάση που εξαπλώνεται στις βεράντες της Αθήνας με ταχύτατους ρυθμούς. Ο λόγος για την καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών, όχι σε εύφορα χωράφια, αλλά στις ταράτσες της Πατησίων και στα μπαλκόνια της Καλλιθέας!Ξεκίνησε αθόρυβα και φαίνεται πως διαδόθηκε στόμα με στόμα. Το urban farming, όπως ονομάζεται στις ΗΠΑ, ξεκίνησε πριν 2-3 χρόνια από την καρδιά του… Μανχάταν, όπου μερικοί συνειδητοποιημένοι οικολόγοι αποφάσισαν να καλλιεργήσουν μέσα σε παρτέρια κάθε λογής φρούτα και λαχανικά. Ως εδώ, φαίνεται εν μέρει λογικό.
Το περίεργο ξεκινά, όταν μαθεύτηκε πως οι νοστιμότατες σαλάτες που απολάμβαναν κάποιοι στο μεσημεριανό τους διάλλειμα, είχαν καλλιεργηθεί στην ταράτσα του ουρανοξύστη!
Φυσικά, το urban farming, πήρε τεράστιες διαστάσεις στις ΗΠΑ, με τη βοήθεια της Πολιτείας. Γενναιόδωρες εκπτώσεις φόρου σε όσους «πρασίνιζαν» τις ταράτσες τους με φρούτα και λαχανικά ήταν ένα ισχυρό κίνητρο για περαιτέρω διάδοση του φαινομένου. Μέσα σε όλα αυτά, ήρθε και η οικονομική κρίση που ταλαιπώρησε ιδιαίτερα την καρδιά της μεγαλούπολης. Έτσι, η παραγωγή δωρεάν αλλά και υγιεινών λαχανικών και φρούτων, αποδείχθηκε μια εξαιρετικά έξυπνη και πρωτοποριακή ιδέα.
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;
Η χώρα μας, δυστυχώς, παρακολουθεί τελευταία τις διεθνείς εξελίξεις. Σε ασφυκτικές μεγαλουπόλεις, όπως η Αθήνα, που το χώμα είναι είδος υπό εξαφάνιση και τα περιθώρια για καλλιέργειες, μηδενικά, το urban farming, άρχισε δειλά δειλά να κάνει την εμφάνισή του, σε ταράτσες και μπαλκόνια της πρωτεύουσας.
Η κηπουρική, σε συνδυασμό με την πρωτόγνωρη χαρά που βιώνει ένας άνθρωπος της πόλης, όταν βλέπει να αποδίδει καρπούς το δένδρο που περιποιείται, δημιούργησαν μια τάση που εξαπλώνεται αργά αλλά σταθερά στις γειτονιές της πόλης.
Μικρά παρτεράκια με τομάτες, αγγούρια, μαρούλια, φασολάκια, ελιές αλλά και βασιλικούς και δενδρολίβανα, έχουν κατακλύσει τα αθηναϊκά μπαλκόνια. Και ενώ η σοδειά μπορεί να είναι μικρή, η χαρά της ενασχόλησης με τη γη και τους καρπούς της είναι μεγάλη".
Δημοσιεύτηκε από: http://to-mikro-spiti-sto-livadi.blogspot.com/2011/01/blog-post_5107.html

Συμβουλές:
Προτείνω να ξεκινήσετε με ζαρντινιέρες γιεμάτες φράουλες....Θα έχετε τη χαρά να τις παρακολουθείτε να ωριμάσουν, οι οποίες το μόνο που θέλουν είναι λίγο λίπασμα και νερό και μεγαλώνουν ασταμάτητα.

Ακόμα όλες οι νυκοκοιρές πρέπει να έχουμε από μερικές γλάστρες αρωματικών φυτών.
1)Γλάστρα βασιλικού
2)Γλάστρα μέντας
3)Γλάστρα μαιντανού
4)Γλάστρα δεντρολίβανου
5)Γλάστρα ρίγανης
6)Γλάστρα θυμαριού
7) Γλάστρα ματζουράνας
και να χρησιμοποιούμε στη μαγειρική μας φρέσκα βότανα. Το μαγείρεμα με φρέσκια ρίγανη ή βασιλικό δίνει άλλη μυρωδιά στα φαγητά μας.
Τα φυτά μπορείτε να τα πάρετε έτοιμα ή σε σπόρο.
Το βασιλικό όταν περάσει η εποχή του φροτνίζω να τον αποξηράνω. Έχω πάντα στην κατάψυξη φύλλα δυόσμου, και μέντας για να φτιάξω το αγαπημένο μου ποτό (μοχίτο) ανά πάσα στιγμή.
Μου αρέσει πολύ το τσάι από ματζουράνα, και τη χρησιμοποιώ στη μαγειρική επίσης.

Φέτος πειραματίστηκα με κόκκινο Φραγκοστάφυλο, blueberry και βατόμουρο (φρούτα δάσους) σε γλάστρες στη βεράντα μου καθώς και με σπαράγγι και ρόκκα και σπανάκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: