Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Α-Ω Άγριος κρόκος πως θα το ξεχωρίσω απο το δηλητηριώδες κολχικό που μοιάζει πολύ.Που θα βρω.

co7co3
Αυτό είναι το φυτό ΚΟΛΧΙΚΟ το αγαπημένο λουλούδι της Μήδειας η οποία όχι μόνο γνώριζε πως το συγκεκριμένο λουλουδι αποτελεί ένα θαυμάσιο δηλητήριο, αλλά το είχε χρησιμοποιήσει κιόλας πολυάριθμες φορές, με πιο γνωστή κατά μία εκδοχή μάλιστα, εκείνη, στην οποία θύματα της υπήρξαν τα ίδια της τα παιδιά! . Είναι ένα από τα πρώτα φυτά που ανθίζουν, (πριν καν μπει), το φθινόπωρο.
Το κολχικό είναι πολυετές, βολβώδες φυτό, ενδημικό της μεσογείου και δυτικής Ασίας, αλλά πλέον έχει μεταφερθεί σε όλη την Ευρώπη και στη βόρεια Αμερική. Στη Ελλάδα απαντώνται 26 είδη.
Αυτό το πανέμορφο αλλά και πολύ δηλητηριώδες φυτό μεγαλώνει κυρίως σε υγρά μέρη, σε λιβάδια και ξέφωτα από δάση.
Τα άνθη είναι πολύ όμορφα, πολύ μεγάλα και πολύ ρόδινα.  Το λουλούδι έχει και αρσενικά αναπαραγωγικά όργανα (6 στήμονες) και θηλυκά (3 ύπερους).Η δηλητηρίαση από αυτό το φυτό μοιάζει με την δηλητηρίαση από αρσενικό (γι’ αυτό και ονομάστηκε «φυτικό αρσενικό»). Τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από λίγες ώρες και λιγότερα από 2 γραμμάρια είναι ικανά να σκοτώσουν ένα παιδί.


Και εδώ είναι μια βασική διαφορά από τους κρόκους στους οποίους βρίσκουμε ΜΟΝΟ 3 στήμονες

 

 Οι κρόκοι είναι από τα ωραιότερα αγριολούλουδα της ελληνικής φύσης. Ανθίζουν σχεδόν ολόκληρο τον χρόνο, αρχίζοντας το φθινόπωρο από τα νότια και τα χαμηλά για να συνεχίσουν χειμώνα, άνοιξη και καλοκαίρι στα ψηλά βουνά και την ορεινή ζώνη. Οι κρόκοι που δίνουν το «σαφράν» ή «ζαφορά» είναι οι φθινοπωρινοί, που έχουν πολύ μεγάλο ύπερο χωρισμένο σε επιμήκη στίγματα. Από τα στίγματα αυτά παράγεται το σαφράν, το οποίο ανάλογα με την χρήση του είναι πανάκριβο άρτυμα, φάρμακο ή χρωστική ύλη που δίνει ένα πολύ λαμπερό κίτρινο χρώμα.

Φυτρώνει συνήθως σε πλαγιές λόφων Φθινόπωρο, και Άνοιξη στο Ωραιόκαστρο

 

 


Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Α-Ω Αγρια βρώσιμα Μανιτάρια στο Ωραιόκαστρο.


Τα Lactarius delicious ή Saffron Milk Cap είναι πεντανόστιμα




 
«κανθαρίσκος ο βρώσιμος», με χρώμα κρόκου, που μοσχοβολάνε …βερίκοκο και ροδάκινο



Α-Ω Αυγά Εκκόλαψης ορτυκιών.Ψάχνετε αυγά ορτυκιών για επώαση.Βιολογικά αυγουλάκια ορτυκιού, που θα βρω



Που θα βρω αυγά ορτυκιού ΤΖΑΜΠΟ για εκκόλαψη στη Θεσσαλονίκη όλο το χρόνο?
Που θα βρω έτοιμα πουλάκια τζάμπο ορτυκάκια?
Που θα βρω βιολογικά αυγά ορτυκιού?


Στείλτε μύνημα στο zevs2013ltd@yahoo.gr  τηλ. 6907860582.
για τον ενδιαφέρον σας ,και θα σας ενημερώσουμε.
Αποστολές σε όλη την Ελλάδα

Α-Ω Συνάντηση της Βουλευτού κ. Σ. Ξουλίδου και του Δ/ντή Π.Ε. Β΄Αθήνας κ. Π. Βεντήρη



Η Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, κ. Ξουλίδου Σταυρούλα, υπεύθυνη για Θέματα Παιδείας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, επισκέφθηκε σήμερα τον Πρόεδρο του ΚΥΣΠΕ, κ. Πάρι Βεντήρη στην έδρα της Δ/νσης Π.Ε. Β' Αθήνας και αντάλλαξαν απόψεις για τα τρέχοντα ζητήματα της εκπαίδευσης.

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Α-Ω ΛΑΓΑΝΑ το ψωμί που έτρωγαν οι αρχαίοι Έλληνες.Πως θα το παρασκευάσετε. Συνταγή για Ελληνική Λαγάνα

Η πρώτη αναφορά στην ύπαρξη των ζυμαρικών χρονολογείται γύρω στο 1000 π.χ., στην αρχαία Ελλάδα, όπου η λέξη “λάγανον περιέγραφε μία φαρδιά πλακωτή ζύμη από νερό και αλεύρι, την οποία έκοβαν σε λωρίδες. Η ζύμη αυτή μεταφέρθηκε και στην Ιταλία από τους πρώτους Έλληνες έποικους γύρω στον 8ο αιώνα π.χ., και μετονομάστηκε σε “laganum” στα λατινικά, τα σημερινά Λαζάνια. Το γεγονός πιστοποιείται από Λατίνους συγγραφείς όπως ο Κικέρων, ο Οράτιος και από τον περίφημο καλοφαγά Απίκιο, ο οποίος στην πρώτη ίσως συμπληρωμένη μαγειρική στην ιστορία περιγράφει αυτοκρατορικά γεύματα με “laganum”.

 
«Μυττωτός», πίτα με τυρί, ανακατεμένο με μέλι και σκόρδα. Βέβαια, οι πιο περίφημες πίτες ήταν της Αθήνας, καύχημα της πόλης, και γίνονταν με μέλι, τυρί και λάδι, αλλά έβαζαν μέσα και διάφορα καρυκεύματα.


 Για τους φτωχούς ανθρώπους οι σούπες ήταν το πιο συνηθισμένο καθημερινό φαγητό. Έτρωγαν βέβαια και ψαρόσουπες, που η πλούσια όμως τάξη της απέφευγε!
 Ένας ζωμός που ευχαριστούσε ιδιαίτερα τον Ηρακλή ήταν ο ζωμός από μπιζέλια.
 Στα χορταρικά έριχναν μια σάλτσα φτιαγμένη από λάδι, δριμύ ξύδι, διάφορα καρυκεύματα, ακόμη και μέλι.
 Τα θαλασσινά που προτιμούσε ο λαός, ήταν οι σαρδέλες του Φαλήρου, το πιο συνηθισμένο θαλασσινό, μαζί με κριθαρένιο ψωμί. Αντίθετα, τα χέλια, ήταν πανάκριβα, περίπου τον 5ο αι. π.Χ.
 Οι Έλληνες έτρωγαν συχνότερα ψάρι από κρέας.
 Το πιο διαδεδομένο πρωινό ρόφημα, αφού βέβαια αγνοούσαν τον καφέ, ήταν το γάλα, κυρίως το κατσικίσιο, κι ένα ανακάτεμα από χλιαρό νερό και μέλι, που προκαλούσε ιδιαίτερη ευχαρίστηση.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΛΑΓΑΝΑΣ
 

6 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις-1 1/2 κ.σ ξερή μαγιά
1 κ.σ αλάτι-1/4 κούπας ζάχαρη-1/4 κούπας ταχίνι
1/4 κούπας φυτικό βούτυρο-3 κούπες χλιαρό νερό
 Για να ψεκάσω τις λαγάνες:
1/2 κούπα νερό-1/2 κ.σ ζάχαρη

 
 Πως τις φτιάχνω: Βάζω σε ένα μπολ την μαγιά την ζάχαρη το ταχίνι το νερό χλιαρό.
Προσέχω να μην είναι πολύ ζεστό το νερό και χαλάσω την μαγιά.
Προσθέτω το βούτυρο το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύω με ένα ξύλινο κουτάλι.
Μόλις ενωθούν όλα καλά κλείνω το μπολ με ένα καπάκι και το αφήνω να φουσκώσει.Εγώ το άφησα στον φούρνο για 2 ώρες και τριπλασιάστηκε.
Μπορείτε να το αφήσετε από 2 έως 5 ώρες όλη νύχτα.Αδειάζω σε λαδωμένη επιφάνεια το ζυμάρι λαδώνω και τα χέρια μου
Χωρίζω το ζυμάρι ανάλογα πόσο μεγάλες θέλω τις λαγάνες
Σκεπάζω τις λαγάνες και αφήνω μισή ώρα να φουσκώσουν.
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200 βαθμούς και βάζω κάτω κάτω ένα μπολ με νερό.
Πατάω με το δείκτη τις λαγάνες και κάνω βαθουλώματα  ψεκάζω με ζαχαρόνερο και ρίχνω σουσάμι. Ψήνω 20-25  λεπτά περίπου και ελέγχω πάντα ανάλογα τον φούρνο.
Ψεκάζω 1-2 φορές τα πρώτα 10 λεπτά για πιο τραγανές λαγάνες

Α-Ω Ποντιακή κουζίνα. ΜΠΟΡΤΣ - ΚΑΡΤΣ συνταγή. Παραδοσιακές γεύσεις που πρέπει να κρατάμε

ΜΠΟΡΤΣ (ΚΑΡΣ)
½ κιλό μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας με κόκαλο
1 μεγάλο λάχανο ( ΤΟΥΡΣΙ)
2 καρότα ½ κοτσάνι σέλινο (με τα φύλλα),1 ματσάκι μαϊντανό ,
4 μέτριες πατάτες,
1 μεγάλο κρεμμύδι,
1 φλιτζάνι ελαιόλαδοΧυμό από 2 λεμόνια,
Αλάτι – πιπέρι (κατά βούληση)
2 φλιτζάνια χυμό τομάτας

Οδηγίες
   Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια και βράζουμε για 1 ώρα. Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και τα σοτάρουμε ελαφρά με το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το κρέας και σοτάρουμε για λίγο ακόμη. Κατόπιν προσθέτουμε το ζωμό κρέατος και αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το χυμό τομάτας και στο τέλος το χυμό λεμονιού.

Α-Ω ΤΑΝΟΜΕΖΕΣ ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΝΤΑΓΗ

Υλικά:
½ κιλό γιαούρτι στραγγιστό
Ό τυρί τριμμένο
1 κρεμμύδι
2 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές δυόσμο ψιλοκομμένο
1 ντομάτα κομμένη φέτες
1 αγγουράκι κομμένο φέτες
2 πιπεριές ψημένες κόκκινες
2 πιπεριές ψημένες πράσινες
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
λίγη ρίγανη, πιπέρι, αλάτι
4 κουταλιές λάδι

  Καθαρίζετε και κόβετε φέτες ψιλές το κρεμμύδι, το αλατίζετε, το τρίβετε με το χέρι, το πλένετε και το στραγγίζετε με τις παλάμες σας. Σε ένα σκεύος χτυπάτε το γιαούρτι με το τυρί και ανακατεύετε το δυόσμο, τον άνηθο, το σκόρδο, το πιπέρι και το αγγούρι. Το βάζετε σε μια σαλατιέρα και το γαρνίρετε με την ντομάτα, τις πιπεριές και από πάνω τη ρίγανη με το λάδι.