Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Α-Ω Αυτάρκεια. Τι θα κάνουμε τις πιπεριές μας. Τουρσάκι πιπεριάς για το χειμώνα για να συνοδέψουμε τα τα όσπρια ή το ούζο μας.


Υλικά:
  • 1 κούπα ξύδι (από λευκό ή κόκκινο κρασί )
  • 1 κούπα νερό
  • 1 κουταλιά σούπας αλάτι χοντρό
  • 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
  • αρωματικά που σας αρέσουν: μαραθόσπορος, σκόρδο, σπόρο μουστάρδας κλαδάκι από φρέσκια ματζουράνα ή ρίγανη… Κάθε συνδυασμός θα δώσει άλλη γεύση στις πιπεριές
Εκτέλεση:
Πλύντε τις πιπεριές. Αν είναι μεγάλες κάντε μια κάθετη σχισμή για να ελέγξετε ότι το εσωτερικό είναι καθαρό και να αφαιρέσετε όσα σποράκια μπορείτε με το δάχτυλό σας.
Κόψτε τα κοτσάνια αν θέλετε
Τοποθετείστε τις σφικτά σε αποστειρωμένα βάζα.
Ετοιμάστε το ξυδόνερο. Βάλτε τα βασικά υλικά (ξύδι, νερό, αλάτι, ζάχαρη) να βράσουν σε μια κατσαρόλα και προσθέστε και τα αρωματικά που θέλετε.
Ανάλογα με τα βάζα που έχετε να γεμίσετε ετοιμάστε περισσότερο ξυδόνερο, διατηρώντας τις αναλογίες.
 Βεβαιωθείτε ότι η ζάχαρη και το αλάτι έχουν διαλυθεί καλά και το μίγμα βράζει. Μην το αφήσετε να εξατμίζεται, δεν χρειάζεται παραπάνω χρόνο. Γεμίστε τα βάζα με το καυτό υγρό, σχεδόν μέχρι το χείλος. Κτυπήστε τα ελαφρά στον πάγκο να ελευθερωθούν παγιδευμένες φυσαλίδες αέρα.
Πριν κλείσουμε το καπάκι βάζουμε λίγο λαδόκολλα τσαλακωμένη για να μην βγουν τα λαχνικά στην επιφάνεια.

Γράφει η Σοφία Κυριακίδου

Α-Ω Αυτάρκεια αποθηκεύω λαχανικά για το χειμώνα για τουρλού



Όλο το καλοκαίρι ο κήπος μας δίνει τόσα αγαθά βιολογικά, που ξέρουμε τι είναι και από που προέρχονται που η γεύση και η νοστιμιά είναι απίστευτη. Φυσικά δεν πετάμε τίποτα και όλο το χειμώνα αποθηκεύουμε σαν μυρμήγκια την τροφή μας για το χειμώνα, που τα πιπεράκια οι μελιτζάνες και τα λαχανικά είναι θερμοκηπίου και αξίζουν πιο ακριβά και από το κρέας.

Πως θα έχουμε λοιπόν το τουρλού μας το χειμώνα από τον κήπο.
Κατεψυγμένο φυσικά και έτοιμο για μαγείρεμα.

Τσιγαρίζουμε λίγο τις μελιτζάνες τα κολοκυθάκια, και τις πιπεριές σε λαδάκι στο τηγάνι.
Βράζουμε τα φασολάκια και κάνουμε μεριδούλες σε σακούλες κατάψυξης ειδικές.
Βάζω πάντα και ντοματίνια ολόκληρα.

Έτσι το μόνο που χρειάζεται όταν είναι να κάνουμε το φαγητό μας είναι να το βγάλουμε από το ψυγείο να το ξεπαγώσουμε και μόλις τσιγαρίσουμε το κρεμμυδάκι μας βάλουμε την ντοματούλα μας σάλτσα και τα αρωματικά μας βότανα.. προσθέτουμε και τις πατατούλες και έχουμε ένα υπέροχο τουρλού όλες τις εποχές είτε στην κατσαρόλα είτε στη γάστρα στο φούρνο.

Γράφει η Σοφία Κυριακίδου

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Α-Ω Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ εντόπισε «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο» κατάλληλο για… βιομηχανική χρήση . Κίνδυνος για το λάδι "ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ" Το προϊόν τυποποιείται από την επιχείρηση «Αργολίς, "ΑΦΟΙ ΦΑΚΛΑΡΗ Α.Ε." (7ο χλμ Άργους – Τρίπολης, Άργος) και φέρει στην συσκευασία του τα στοιχεία της επιχείρησης «Μ.Δ. ΤΣΑΛΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ» (Νέα Μαγνησία, 570 22, Θεσσαλονίκη)

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ εντόπισε «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο» κατάλληλο για… βιομηχανική χρήση - Media
Την προσοχή των καταναλωτών να μην χρησιμοποιήσουν το προϊόν «ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο» εφιστά ο ΕΦΕΤ, καθώς το συγκεκριμένο ελαιόλαδο «εμπίπτει στην κατηγορία ‘’ΛΑΜΠΑΝΤΕ’’ και καθίσταται μη βρώσιμο ως έχει». 
Αναλυτικά, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, κατά τη διενέργεια ελέγχων και σε συνεργασία με το Τμήμα Χημικών Αναλύσεων & Οργανοληπτικών Δοκιμών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, προέβη σε δειγματοληψία Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου και  διαπίστωσε ότι, κατά την οργανοληπτική αξιολόγηση, το ελαιόλαδο εμπίπτει στην κατηγορία «ΛΑΜΠΑΝΤΕ» και καθίσταται μη βρώσιμο ως έχει.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν «ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο», συσκευασίας 1L, με αριθμό παρτίδας : LOT 1411015 και ημερομηνία λήξης : 30/01/2016. Το προϊόν τυποποιείται από την επιχείρηση «Αργολίς, "ΑΦΟΙ ΦΑΚΛΑΡΗ Α.Ε." (7ο χλμ Άργους – Τρίπολης, Άργος) και φέρει στην συσκευασία του τα στοιχεία της επιχείρησης «Μ.Δ. ΤΣΑΛΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ»  (Νέα Μαγνησία, 570 22, Θεσσαλονίκη). 
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου του εν λόγω προϊόντος από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές, που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν.»

Α-Ω 1η θέση για το Ωραιοκαστρο στο διαγωνισμό ζωγραφικής ΣΑΣΘ 2015




Η Ελευθερία Πολυχρονίδου κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό του ΣΑΣΘ (Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης) ανάμεσα σε δεκάδες παιδιά απ' όλη την Ελλάδα, στις ηλικίες 13-18.Το θέμα του διαγωνισμού ήταν «ΤO OΡΑΜΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ» Η Ελευθερία κατάγεται από οικογένεια αυτοκινητιστών και είναι κόρη του Ανέστη και της Σοφίας Πολυχρονίδη,θείος της είναι ο Ανέστης Πολυχρονίδης πρώην Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Ωραιοκάστρου.Το βραβείο της ένα ποδήλατο, απένειμε ο Πρόεδρος του ΣΑΣΘ Ιωάννης Παλαιστής.

Αναρτήθηκε http://oraiokastronews.blogspot.gr/

Πέτρος Ζαργάνης, ένας πανέξυπνος αγρότης της Εύβοιας που με πολυκαλλιέργειες έλυσε το οικονομικό του πρόβλημα Το διαβάσαμε από το: Πέτρος Ζαργάνης, ένας πανέξυπνος αγρότης της Εύβοιας που με πολυκαλλιέργειες έλυσε το οικονομικό του πρόβλημα (εικόνες)

 Ο Πέτρος Ζαργάνης έχει δημιουργήσει ένα πρότυπο κτήμα με βιολογικά προιόντα, παντός είδους καλλιέργειες και αυγά, στους λόφους ανάμεσα στη Δάφνη και το Μαντράκι Αυλωναρίου Ευβοίας.

Ένα κτήμα υπόδειγμα και παράδειγμα για πολλούς που θέλουν να επενδύσουν στον τόπο μας και να αξιοποιήσουν τον πλούτο που η φύση μας παρέχει -πλούσια χώματα, άφθονα νερά και ήπιο κλίμα.
Στο κτήμα του ο Πέτρος Ζαργάνης καλλιεργεί και αγγινάρες για παραγωγή βιομάζας. Είναι από τις μασκότ του χωραφιού του ενώ πολλοί απορούν με το ύψος που έχουν τα φυρά και το πρώτο πράγμα που κάνουν όταν επισκεφθούν το χωράφι του, είναι να τραβήξουν φωτογραφίες.


«Ένα κτήμα παράδειγμα για πολλούς που θέλουν να επενδύσουν στον τόπο μας και να αξιοποιήσουν τον πλούτο που η φύση μας παρέχει (πλούσια χώματα, άφθονα νερά και ήπιο κλίμα)» είπε στο eviagreen o Πέτρος Ζαργάνης.
Για το βιολογικό καθαρισμό των λυμάτων χρησιμοποιεί μια πρωτοποριακή μέθοδο με αναερόβια μικρόβια σε συνεργασία με Ιαπωνικό Πανεπιστήμιο.
Στα κοτέτσια που παράγει περισσότερο από 1000 αυγά ημερησίως οι οσμές είναι ανύπαρκτες ενώ τα προιόντα του είναι γνωστά σε όλη την Αθήνα και έχουν εξέχουσα θέση σε όλα τα μεγάλα Super Markets.
Εκτός από την παραγωγή αυγών, καλλιεργεί σχεδόν όλα τα λαχανικά και έχει αναπτύξει αρκετές δενδροκαλλιέργειες (ελιές, συκιές, ροδιές κλπ). Συνεχώς κάνει δοκιμαστικές καλλιέργειες για νέα προιόντα όπως οι αγκινάρες, αρώνιες, ιπποφαές κλπ.
Στην εποχή της κρίσης ο κ. Ζαργάνης δεν προλαβαίνει να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς.








http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2015/09/blog-post_5357.html?spref=fb

Α-Ω Αυτάρκεια πως να χρησιμοποιήσω τις καυτερές πιπεριές για το χειμώνα. Τρόποι διατήρησης καυτερής. Πάστα καυτερής

 Αποτέλεσμα εικόνας για καυτερες πιπεριες
Φέτος από επικονίαση είχα πολλές καυτερές πιπεριές και δεν ήξερα τι να τι κάνω. Τις αποξέρανα, τις έβαλα κατάψυξη, τις έκανα μποκοβο, σάλτσες ντομάτας με καυτερή.. Αλλά άρχισαν να περισσεύουν και λυπόμουν να τις πετάξω..
Βρήκα λοιπόν την λύση από την φίλη μου την Άννα που είναι λάτρης της αυτάρκειας και ξέρει πολλά μυστικά.

Τις έβαλα στο μούλτι και τις χτύπησα. Με λίγο λαδάκι τις έβρασα, πρόσθεσα λίγο αλάτι για συντήρηση. Μετά τις ξαναπέρασα σε μούλτι για να γίνει αλοιφή εντελώς και τις ξαναέβρασα για να μπορέσω να τις βάλω στα βάζα ζεστή.
Κονσερβοποίησα κανονικά με την παραδοσιακή συνταγή για σάλτσες.

Όταν ανοίγουμε βάζο βάζουμε λίγο λαδάκι και το διατηρούμε στο ψυγείο.
Είναι ιδανική για τυροκαυτερή μια κουταλιά με τυράκι και λαδάκι γίνεται τέλειο. Επίσης μπορείτε να βάζετε μια κουταλιά σε φαγητά που θέλετε να κάνετε πικάντικα.Μπορείτε ακόμα να την προσθέσετε σε μελιτζανοσαλάτες.


Αναρτήθηκε από Σοφία Κυριακίδου