Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Α-Ω 2016 Βαθαίνει η φτωχοποίηση των Ελλήνων - Δραματικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ!!


Βαθαίνει η φτωχοποίηση στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει έξι χρόνια από τότε που εισήλθαμε στα Μνημόνια και ο καθένας θα μπορούσε να φανταστεί και να προσδοκά κυρίως, σε μία σταδιακή ανάπτυξη της οικονομίας και μία κανονικότητα της καθημερινότητας των πολιτών.

Τα στοιχεία που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ είναι δραματικά για τους Έλληνες, μεγάλη μερίδα των οποίων ζουν σε συνθήκες ακραίες φτώχειας, η ανεργία καλπάζει κυρίως στους νέους, οι λειτουργικά ανασφάλιστοι διευρύνονται επίσης, ενώ οι προσφυγικές ροές των τελευταίων μηνών, δημιουργούν ένα ακόμη εκρηκτικό τοπίο στον κοινωνικό και οκονομικό ιστό της χώρας. 
Ένα σοβαρότατο θέμα που έχει γίνει γνωστό πλέον σε όλη την χώρα, είναι η επισιτιστική ανασφάλεια που βιώνουν πολλοί μαθητές στα σχολεία, κατάσταση που έχουν αναδείξει Περιφέρειες και Ινστιτούτα, μεταξύ των οποίων και το Ινστιτούτο Prolepsis.
Βασικά αγαθά λείπουν από τα νοικοκυριά, ενώ πλήττεται πλέον και η δημόσια υγεία με τους πρόσφυγες, όπως τόνισε πριν από μερικές ημέρες σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ καθηγητής Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (με ημερομηνία 1η Ιουλίου 2016 για τις Συνθήκες Διαβίωσης στην Ελλάδα) σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή ζουν σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας! Ενδεικτικό είναι όλο και περισσότεροι πολίτες «κόβουν» ακόμη και βασικά αγαθά όπως το ψωμί. Συγκεκριμένα, η μέση μηναία κατανάλωση άρτου έχει μειωθεί κατά 90,4% σε σχέση με το 2008 ενώ κατακόρυφη πτώση καταγράφεται και στο γάλα, με τη μέση μηναία κατανάλωση να παρουσιάζει μείωση κατά 89,15%, σε σχέση με το 2008!
Το πρώτο τρίμηνο του έτους, σχεδόν ένας στους 5 κατοίκους της χώρας, ηλικίας από 18 ετών έως και 60 ετών, διέμενε σε νοικοκυριό χωρίς κανένα εργαζόμενο, όταν το 2009 το ποσοστό αυτό ήταν 8,4% του πληθυσμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία:
- Ποσοστό 42,2% του πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας με το εισόδημά του να είναι χαμηλότερο από το κατώφλι της φτώχειας. Στην έναρξη της οικονομικής κρίσης, το 2009 το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 16,4% οπότε και άρχισε να αυξάνεται σταδιακά.Ποσοστό των ατόμων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά ή ακόμη και στερούνται λόγω οικονομικής αδυναμίας βασικά αγαθά (φαγητό, θέρμανση, πληρωμή λογαριασμών κ.α.) ανέρχεται στο 39,9% του πληθυσμού έναντι 23% το 2009. Όσο μειώνεται η ηλικία τόσο αυξάνεται το ποσοστό των ατόμων με υλικές στερήσεις. Στις ηλικίες έως 17 ετών το ποσοστό των ατόμων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά ή ακόμη και στερούνται λόγω οικονομικής αδυναμίας φθάνει στο 44,5%, έναντι 41,5% στις ηλικίες 18-64 ετών και 34,9% στις ηλικίες άνω των 65 ετών.
- Περισσότερα από 1 εκατ. άτομα ηλικίας από 18 ετών έως 60 ετών, διαμένουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο και στις νεότερες ηλικίας τα άτομα αυτά ξεπερνούν τις 230.000. Συνολικά, το 12% του πληθυσμού ηλικίας έως 18 ετών και το 18,1% του πληθυσμού ηλικίας από 18 ετών έως 60 ετών διαμένουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: