Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

H Ελλάδα πεθαίνει η Βουλγαρία ανεβαίνει


Σε πρόσφατο ταξίδι μου στο Πετριτσι διαπίστωσα πόσο άσχημα πάνε τα πράγματα στην Ελλάδα και πόσο ανεβαίνουν οι γειτονικές Βαλκανικές χώρες.
Ένα μέρος της ευθύνης εκτός των πολιτικών έχουμε κι εμείς.
Εμείς πηγαίνουμε και αφήνουμε τα χρήματα μας εκεί και το συνάλλαγμα για να κερδίσουμε 5-10 ευρω θεωρώντας ότι ψωνίζουμε φτηνά.
Συγκεκριμένα μια και υπάρχει έξαρση στην αγορά ξυλολέβητων,σομπών με ξύλα, πέλετς και όλα αυτά τα ενεργειακά προιόντα που κυκλοφορούν τώρα και μας φαίνονται φτηνά και που σε λίγο θα φορολογηθούν και αυτά.
Οι σόμπες που έχουν εδώ τα μαγαζιά είναι Βουλγάρικες. Πωλούνται σήμερα από 120-350ευρω.
Στην Βουλγαρία τα ίδια προιόντα έχουν 30ευρω πιο κάτω. Δηλαδή όσο η βενζίνη να πάτε και να αφήσετε τα λεφτά σας στους Βούλγαρους, να τους κάνετε πλούσιους και την Ελλάδα φτωχότερη. Τα λαχανικά που πουλάνε σχεδόν έχουν τις ίδιες τιμές με τα δικά μας με ελάχιστες διαφορές.
Έχει γιεμίσει ο τόπος με ΚΑΖΙΝΟ που απέξω έχουν ελληνικές επιγραφές για να τραβήξουν τους Έλληνες. Ότι προϊόν πουλάνε ρούχα παπούτσια είναι κινέζικο ή μαιμού επώνυμο. Μποτάκια που αγοράσαμε πριν 2 χρόνια κάποτε σε ταξίδι δεν μας πήγαν ούτε μήνα. Έσπασαν οι πάτοι από κάτω.Καταλήγουμε λοιπόν σε αυτό που έλεγαν οι παλιοί "το φτηνό το πληρώνεις ακριβά".
Στα Duty Free που πιστεύετε ότι πάτε και ψωνίζετε φτηνά έχουν χαμηλής ποιότητας προιόντα και από τότε που η Βουλγαρία μπήκε στην Ευρωπαική Ένωση δεν έχουν αφορολόγητα όπως ήταν κάποτε.
Τα τσιγάρα έχουν κάτι λεπτά πιο φτηνά. Λέω τώρα αν ο καπνός ο χύμα κάνει εδώ 3,5ευρω εκεί είναι 2,70ευρω.
Τα Ταξι που περιμένουν τους Έλληνες εκεί στα σύνορα έχουν στο ταξίμετρο 2-3ευρω/χμ ενώ μέσα στη Βουλγαρία είναι 1ευρω/χμ.
Περιμένουν τους Έλληνες για να τους ξηλώσουν τις τσέπες. Έχουν κάνει την έρευνα αγοράς τους όλοι οι μικροεπαγγελματίες στα σύνορα της Βουλγαρίας και κρατούν τις τιμές τους πολύ κοντά στις Ελληνικές.

Οπότε συνιστώ προσοχή. Προσοχή που αφήνετε τα λεφτά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: