Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΜΑΣ


Μπορεί η ιστοσελίδα μας να αναφέρεται στο Ωραιόκαστρο, όμως η αγάπη μας για το περιβάλλον, και για τη φύση είναι ατελείωτη, και δεν σταματάμε να ενημερωνόμαστε, να ψάχνουμε και να προσπαθούμε για ένα καλύτερο οικολογικό αύριο είτε αυτό είναι στο μικρό Ωραιόκαστρο, είτε σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Η δική σας ενθάρρυνση μας δίνει φυσικά και το ερέθισμα, βλέποντας ότι τα άρθρα μας περί κηπουρικής, φύσης, και φυτολογίας έχουν μεγάλη απήχηση.

Συνταγές Οικολογικών φαρμάκων για τις ασθένειες των λουλουδιών σας είτε στο μπαλκόνι, είτε στον κήπο σας.

Συνταγή για τους μύκητες του φυτοχώματος
Χρησιμοποιούμε μια ολόκληρη σκελίδα σκόρδο την οποία την πολτοποιούμε, 2κουκαλιές της σούπας σόδα μαγειρική, 1λίτρο νερό.
Τα βράζουμε όλα μαζί σε μια κατσαρόλα. Αφήνουμε το διάλυμα να κρυώσει και με αυτό ποτίζουμε τα φυτά μας. Καλό είναι να γίνει Φθινόπωρο ή Άνοιξη μετά από βρωχοπτώσεις που το χώμα αρχίζει να πρασινίζει, και να φαίνεται σαν μουχλιασμένο.

Συνταγή για τους μύκητες των φύλλων
Όταν η ατμόσφαιρα έχει πολύ υγρασία, τότε εμφανίζονται και οι μύκητες στα φύλλα των αγαπημένων μας λουλουδιών (σκωρίσαη, μαύρη κηλίδωση)
Χρησιμοποιούμε μια κουταλιά της σούπας σπορέλαιο, 1κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα, και 1κουταλιά της σούπας εκχύλισμα φυκιών (το οποίο μπορεί να αντικατασταθεί και με εκχύλισμα τσουκνίδας). Τα δυαλύουμε όλα σε μια κούπα ζεστό νερό και κατόπιν προσθέτουμε και ένα λίτερο νερό. Τα βάζουμε όλα στο ψεκαστήρι και ψεκάζουμε αργά το απόγευμα τα φυτά μας.

Απωθήστε τα σκαθάρια, τις αλευρώσεις και τις άσπρες μύγες
Χρησιμοποιούμε φύλλα ντοματιάς τα οποία βράζουμε με 1λίτρο νερό. Όταν κρυώσει ψεκάζουμε τα φύλλα των λουλουδιών μας. Η μυρωδιά της ντομάτας τα διώχνει

Συνταγή εκχυλίσματος τσουκνίδας κατά της μελίγκρας
Μέσα σε ένα δοχείο ρίχνουμε ένα μέρος τσουκνίδας φρέσκιας και 10 μέρη νερού. Ανακατεύουμε καλά ώστε η τσουκνίδα να σκεπαστή με νερό. Αφήνουμε το μίγμα 14-24 ώρες. Σουρώνουμε το μίγμα που έχουμε και αμέσως ραντίζουμε τα προσβεβλημένα φυτά από μελίγκρες. Με το πρώτο ψεκασμό οι μελίγκρες θα αρχίσουν να λιγοστεύουν. Δοικιμάζουμε ξανά να  ραντίσουμε τα φυτά μετά από μια βδομάδα περίπου. Το επαναλαμβάνουμε ακόμα 3-4 φορές ανάλογα με το πρόβλημα.
Προσοχή:  Χρησιμοποιούμε  το εκχύλισμα αμέσως ή το αργότερο μετά δύο ώρες, αλλιώς χάνει την αποτελεσματικότητα του. Το παρασκεύασμα αυτό γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματικό, αν προσθέσουμε μέσα και κάποιο αιθέριο έλαιο, που απωθεί τις μελίγκρες.
Πως γίνονται πιο καρπερά όλα τα δέντραΚοπανίζουμε και ανακατεύουμε αντράκλα και γαλατσίδα και αλείφουμε γύρω τους κορμούς. Όλα τα δέντρα καρπίζουν περισσότερο αν αλείψουμε τις ρίζες τους με κοπριά από περιστέρια.
Βέβαια όλα τα είδη κορπιάς βοηθούν αρκεί να προσέξουμε μην είναι φρέσκια και τα κάψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: