Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Το δάσος του Σέιχ Σου θα αποκτήσει... αδερφάκι




Οργανωμένη και μαζική αναδάσωση της περιοχής στα βόρεια της Θεσσαλονίκης, από το Ωραιόκαστρο ως το δάσος Κουρί, σχεδιάζει ο Δήμος της συμπρωτεύουσας προκειμένου σε βάθος πέντε ως δέκα ετών να δημιουργηθεί δεύτερος "πνεύμονας" πρασίνου

Στο παρελθόν αποσπασματικές δενδροφυτεύσεις στην περιοχή της Θεσσαλονίκης έχουν γίνει από πολλές ΜΚΟ. Στη φωτογραφία, σχετική προσπάθεια από την οργάνωση Αρκτούρος.

Οργανωμένη και μαζική αναδάσωση της περιοχής στα βόρεια της Θεσσαλονίκης, από το Ωραιόκαστρο ως το δάσος Κουρί, σχεδιάζει ο Δήμος της συμπρωτεύουσας προκειμένου σε βάθος πέντε ως δέκα ετών να δημιουργηθεί δεύτερος "πνεύμονας" πρασίνου.
Το δάσος του Σέιχ Σου, που εκτείνεται στα βορειοανατολικά και ανατολικά της πόλης, αποτελεί σήμερα την κύρια πηγή οξυγόνου για τους Θεσσαλονικείς και η ανάπτυξη μίας δεύτερης δασικής έκτασης θα βελτιώσει καίρια την κατάσταση στην περιοχή.
Ο Γιάννης Μπουτάρης σε σύσκεψη στο δημαρχείο την Παρασκευή για την πυροπροστασία του Κέδρινου Λόφου αναφέρθηκε στο "δίδυμο αδελφάκι" του Σέιχ Σου και στα 250.000 δέντρα που ήδη έχουν εξασφαλιστεί.
"Στόχος μας η δημιουργία ενός δεύτερου Σέιχ Σου. Προτείναμε στους αρμόδιους φορείς να σχηματιστεί ένας διαδημοτικός φορέας διαχείρισης του δάσους. Θεωρούμε ότι η διαχείριση των δασών αλλά και του Θερμαϊκού Κόλπου θα πρέπει να περάσει στην τοπική αυτοδιοίκηση", πρόσθεσε ο δήμαρχος.
Μάλιστα, η δεντροφύτευση θα γίνει με δέντρα που ευνοούν την δημιουργία ενός πλήρους οικοσυστήματος. "Όραμα μας για το δάσος είναι να μπορούμε να δούμε πάλι ζώα και πουλιά. Το πευκοδάσος όμως δεν ευνοεί την πανίδα. Γι αυτό στο "δίδυμο" Σέιχ Σου δεν θα έχει πεύκα, αλλά δρυς, που είναι ένα χαρακτηριστικό δέντρο της περιοχής", όπως είπε.
Από την πλευρά του ο συντονιστής του γραφείου Πολιτικής Προστασίας του δήμου, Στέλιος Λιακόπουλος, ανέφερε πως "ο δήμος θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε η δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα", ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι περιστρεφόμενες κάμερες που θα ανιχνεύουν οτιδήποτε κινείται στο δάσος.
Έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε περιστατικό και αισιόδοξοι πως όλα θα πάνε καλά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και δεν θα ξαναζήσει η Θεσσαλονίκη στιγμές όμοιες με τη μεγάλη πυρκαγιά του 1997 δήλωσαν οι εκπρόσωποι της ελληνικής αστυνομίας, της δημοτικής αστυνομίας, της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του πυροσβεστικού σώματος, του δασαρχείου και οι εκπρόσωποι των εθελοντικών ομάδων.
Πηγή: ΑΠΕ
Δημοσιεύτηκε : 
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=23106&subid=2&pubid=63015146

Δεν υπάρχουν σχόλια: