Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Εικόνες-σοκ σε πακέτα τσιγάρων

Ψυχολογική πίεση στους καπνιστές από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων

Επιμέλεια: Μάρω Βακαλοπούλου


Σάπια δόντια, άρρωστοι πνεύμονες, μωρά πνιγμένα στον καπνό, ένας νεκρός καπνιστής, άλλος με μάσκα οξυγόνου και ένας τρίτος με τραχειοτομή.
Δεν θα διαφωνήσει κανείς: είναι εικόνες που σοκάρουν. Για την αμερικανική κυβέρνηση, ωστόσο, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ώστε να πεισθούν οι καπνιστές να γυρίσουν για πάντα σελίδα στη ζωή τους.
Συνολικά εννέα εικόνες συνοδευόμενες από παρόμοιες προειδοποιήσεις («Το κάπνισμα μπορεί να σε σκοτώσει»,
«Ο καπνός μπορεί να βλάψει τα παιδιά σας»,
«Το κάπνισμα προκαλεί εγκεφαλικά και εμφράγματα»…)
θα καλύπτουν και τις δύο πλευρές των πακέτων στην Αμερική από το φθινόπωρο του 2012. Η πρωτοβουλία ανήκει στον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και ο στόχος είναι διπλός: αφενός να αποθαρρύνει τους νέους από το κάπνισμα και αφετέρου να κινητοποιήσει τους καπνιστές να το κόψουν. Για όσους μάλιστα πάρουν τη μεγάλη απόφαση, αλλά αναζητούν χείρα βοηθείας, επάνω στο πακέτο θα αναγράφεται επίσης ένας τηλεφωνικός αριθμός κέντρου διακοπής καπνίσματος.
Η κυβέρνηση είχε αρχικά στη διάθεσή της 36 εικόνες. Στις συγκεκριμένες εννέα κατέληξε έπειτα από έρευνα στην οποία συμμετείχαν 18.000 Αμερικανοί, οι οποίοι τις επέλεξαν ως τις πιο αποτελεσματικές κατά του καπνίσματος. «Ο,τι βρίσκεται πάνω στο πακέτο είναι σημαντικό. Εάν όμως θέλεις πραγματικά να μειώσεις τον αριθμό των καπνιστών, πρέπει να εισβάλεις μέσα στο πακέτο και να τα βάλεις με ουσίες όπως η νικοτίνη», αντιτείνει ο δρ Γκρέγκορι Κόνολι, ειδικός σε θέματα καπνού, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Είναι γεγονός πως ένα μικρό ποσοστό όσων συμμετείχαν στην έρευνα - καπνιστές στη συντριπτική πλειονότητά τους - δεν κλονίστηκε ούτε ελάχιστα. «Είναι πράγματα που ήδη γνωρίζω. Θα συνεχίζω να καπνίζω», λέει η 46χρονη Χάριτον. «Υπάρχουν τόσοι άλλοι κίνδυνοι. Η παχυσαρκία, ας πούμε», προσθέτει η 28χρονη Χαϊλέι, ενώ ο 34χρονος Σαϊφούλ θεωρεί πως η αύξηση της τιμής θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματική.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: