Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Α-Ω Μελισσοκομία και Παράδοση.Τα μελλίσια στο πέρασμα του χρόνου

 
Μικρογραφία της κοινωνίας ήταν η κοινωνία των μελισσιών στο μελισσομάντρι. Το μελισσομάντρι ήταν τόπος εύυδρος, σύδενδρος και προσήλιος, που ο μελισσοκόμος εγκαθιστούσε τα κρινιά.
Το μέλι ήταν το υποκατάστατο της σχεδόν άγνωστης ζάχαρης στα βουνά, ήταν φάρμακο και μια γλυκιά νότα στην πικρή ζωή του βουνίσιου. Μαζί με το κερί ήταν το πιο περιζήτητο εμπόρευμα από τα προϊόντα του. Η μελισσοκομία του προσπόριζε λίγα χρήματα, που ήταν πολύ δυσεύρετα εκείνο τον καιρό.

Τότε που το οικοσύστημα ήταν στα ζύγια του υπήρχαν και πολλά άγρια μελίσσια. Οι επιτήδειοι μελισσοκυνηγοί τ' ανακάλυπταν σε κουφάλες δέντρων και σε σπηλιές απάτητων βράχων, που πολλά απ' αυτά ο κόσμος τα 'λεγε στοιχειωμένα, γιατί πολλοί θαρραλέοι μελισσοκυνηγοί πλήρωσαν με τη ζωή τους την αποκοτιά να τρυγήσουν τέτοιους γλυκούς θησαυρούς.
Ο μελισσοκυνηγός έβλεπε σ' ένα τρεχούμενο νερό μέλισσες να πηγαινοέρχονται και να πίνουν, να ποτίζουν, όπως έλεγαν. Εξακρίβωναν την αράδιαση, το μέρος δηλαδή, που κατευθύνονταν οι μέλισσες, για να πάνε στο μελίσσι τους. Με το αετίσιο τους μάτι και την εμπειρία τους εντόπιζαν και σταύρωναν τον έλατο που βρισκόταν το μελίσσι κι έτσι το ιδιοποιούνταν και το φθινόπωρο πήγαιναν και το τρυγούσαν.
Λένε πως το άγριο μέλι είναι το καλύτερο, γιατί γίνεται από διαλεχτά λουλούδια, το σίγουρο όμως είναι πως δεν είναι προϊόν εργασίας του μελισσοκόμου, είναι κυνήγι και σαν τέτοιο είναι όντως το καλύτερο.

1. Παραδοσιακή μελισσοκομία

Ο άνθρωπος από την αυγή ακόμα της πολιτισμένης του πορείας είδε ότι δεν του έφτανε το φυσικό μέλι των αγριομελισσιών, γι αυτό και από πολύ νωρίς, μιμούμενος τη φύση, ασχολήθηκε με την μελισσοκομία. Η εγχώρια παραδοσιακή μελισσοκομία ήταν αντιγραφή της άγριας, φυσικής "μελισσοκομίας". Το εγχώριο μελίσσι που εξέτρεφε ο μελισσοκόμος και το άγριο που θήρευε ο μελισσοκυνηγός διέφεραν στο ότι, το μεν πρώτο το εγκαθιστούσε ο άνθρωπος στο κρινί και το δε δεύτερο εγκαθίσταται μόνο του σε κουφάλες δέντρων και σπηλιές βράχων.
Τα είδη μελισσιών ήταν: α) μανάδες (μελίσσια του προηγούμενου χρόνου) β) πρωτογόνια ή μιγδάλια (τα πρώτα γονίδια των μανάδων) γ) δευτερογόνια (για πολύ καλές μανάδες) και δ) πρωτογόνια των πρωτογονιών (σπανίως)

1.1. Εγχώριο μελίσσι.

Το μελίσσι ήταν σαν ένα σπίτι. Αποτελούταν από τα θέμελα (την βάση), τον σκελετό (το κρινί), και την σκεπή (το σκέπαστρο). Το καθιερωμένο υλικό κατασκευής των κρινιών ήταν το ξύλο.
α. κρινί ή κουβέλι ή κυβέρτι ( σλαβικα krina ή kublu ). Το κρινί μπορεί να γίνει πλεχτό σαν κοφίνι, αλειμμένο απ΄ έξω με γελαδοσβουνιά. Ο ορεινός μελισσοκόμος όμως σπάνια το χρησιμοποιούσε. Στη μέση είχε δύο ξυλάκια περαστά, τον σταυρό, για να συγκρατούνται οι κερήθρες και ένα οδοντωτό κόψιμο στο κάτω μέρος, που ήταν οι πόρτες του μελισσιού. Στηριζόταν σε μια πέτρινη βάση και έφερε σκέπαστρο.
Υπήρχαν δύο ειδών ξύλινα κρινιά:
  • "τύπου κουρέτσας" Ήταν κούφιος κορμός από κάποιο γέρικο κρανοέλατο, δηλ. από προσήλιο και άγονο μέρος, τον οποίον καθάριζαν με ένα ειδικό εργαλείο, το σγούβι ή γουβιά.
  • σανιδένιο κιβώτιο. Συνήθως το κατασκεύαζε ο ίδιος ο μελισσοκόμος, μερικές όμως φορές ήταν και κατασκευή του μαραγκού. Θεωρούταν υποδεέστερο σε σχέση με το κρινί τύπου κουρέτσας.
β. βάση. Ήταν μια μεγάλη πλάκα η οποία βρισκόταν μόνιμα στο μελισσομάντρι.
γ. σκέπαστρο. Για καλύτερη στεγανότητα στην σανιδένια οροφή του κρινιού, πρόσθεταν μια μεγάλη φλούδα από έναν γεροέλατο. Πολλά μεγάλα έλατα, είχαν πληγές στη βάση τους, από αυτές τις επιθέσεις των μελισσοκόμων.

Κατασκευή κοφινιών

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ MEDITERRANEAN COLLEGE ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ «ΑΝΑΔΟΜΩ»


Θεσσαλονίκη, Tετάρτη 12 Μαρτίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
MEDITERRANEAN COLLEGE ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ «ΑΝΑΔΟΜΩ»
 
 
Σημείο υπεροχής και σημαντική εξέλιξη στη διασύνδεση της εκπαίδευσης με το επαγγελματικό περιβάλλον του τομέα των Μηχανικών, αποτελεί η αποκλειστική συνεργασία ανάμεσα στο Mediterranean College και στην κατασκευαστική εταιρία  «Αναδομώ»
 
 
Η συνεργασία περιλαμβάνει μία σειρά από προσφορές και προνόμια, τόσο για τους σπουδαστές και τους απόφοιτους του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ, όσο και για τους υπαλλήλους, πελάτες και συνεργάτες της «Αναδομώ».
 
Στο πλαίσιο της συνεργασίας το Mediterranean College προσφέρει σε όλους τους υπαλλήλους, πελάτες και συνεργάτες της «Αναδομώ», τη δυνατότητα να σπουδάσουν στο Mediterranean College, με ειδικά προνομιακά δίδακτρα.
 
Η συνεργασία με την «Αναδομώ», αποτελεί μια ακόμα κορυφαία «συμμαχία» του Ε.Ο. ΞΥΝΗ που επιλέγει πάντα να πρωτοπορεί, ενισχύοντας διαρκώς το επίπεδο σπουδών και επαγγελματικών προοπτικών των αποφοίτων του.
 
Σε συνδυασμό δε, με τις ήδη υπάρχουσες συνεργασίες με το ΣΕΒΕ, τη HELEXPO A.E., την ALTEC, την ALUMINCO και τη ΣΕΒΙΑΝ, το Mediterranean College επιβεβαιώνει την επιμονή του για τη σύναψη στρατηγικών συνεργασιών, με στόχο οι φοιτητές του να έρχονται σε άμεση επαφή με το μελλοντικό επαγγελματικό περιβάλλον από την αρχή της φοίτησής τους, καθιστώντας τους έτσι ανταγωνιστικούς στην αγορά εργασίας κατόπιν της αποφοίτησής τους.
 
 
 
Πληροφορίες:
Mediterranean College, Θεσσαλονίκη
Egnatia 2-4
tel.: +30 2310 547708
fax: +30 2312 202620  / website: www.medcollege.edu.gr

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Α-Ω Παραδοσιακές Κυψέλες των Ιαπώνων. Μυστικά της κάθε χώρας. Κατασκευή Ιαπωνικών κυψελών

Πως κάνουν οι Ιάπωνες τις δικές τους παραδοσιακές κυψέλες
Δείτε το Βίντεο
Τρύγος Μελιού

Α-Ω Πως να φτιάξετε πλεκτές κυψέλες απο άχυρο ή καλάμια

Δείτε το βίντεο

Α-Ω Φτιάχνω καλάθι για Μέλισσες. Δείτε το βίντεο


Α-Ω ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΕΤΡΙΝΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Βλέποντάς με την πρώτη ματιά αυτή την πέτρινη κατασκευή, σίγουρα δυσκολευτήκαμε να καταλάβουμε τη χρησιμότητά της. Όταν όμως ρωτήσαμε η απορία μας λύθηκε και μάλιστα μείναμε εντυπωσιασμένοι. Στη φωτογραφία λοιπόν, βλέπετε παλιές πέτρινες κυψέλες!
Μια ιδιαίτερη τεχνική την οποία χρησιμοποιούσαν οι παλιοί μελισσουργοί!
Τις βρήκαμε στον περιβάλλοντα χώρο στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στα Χαλιωτάτα, της οικογένειας Σπαθή στην Κεφαλονιά.




Βλέποντάς με την πρώτη ματιά αυτή την πέτρινη κατασκευή, σίγουρα δυσκολευτήκαμε να καταλάβουμε τη χρησιμότητά της. Όταν όμως ρωτήσαμε η απορία μας λύθηκε και μάλιστα μείναμε εντυπωσιασμένοι. Στη φωτογραφία λοιπόν, βλέπετε παλιές πέτρινες κυψέλες! Μια ιδιαίτερη τεχνική την οποία χρησιμοποιούσαν οι παλιοί μελισσουργοί!
Τις βρήκαμε στον περιβάλλοντα χώρο στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στα Χαλιωτάτα, της οικογένειας Σπαθή.
Αναρτήθηκε από  http://www.inkefalonia.gr/koinonia/

Α-Ω Παραδοσικές πήλινες κυψέλες προστατευμένες ανάμεσα σε πέτρες.


Τα έλεγαν διψέλια, που «φύτρωναν» στις μάντρες των χωραφιών και έτσι διατηρούσαν και προστάτευαν τις κυψέλες τους οι μελισσοκόμοι τα παλαιά χρόνια από τις σκληρές καιρικές συνθήκες του Αιγαίου πελάγους. Αυτό συνήθιζαν να κάνουν οι μελισσοκόμοι στη Σίφνο.

 Τα διψέλια, όπως μας ενημερώνει ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Πλατύ Γιαλού «Η Πρόοδος», ήταν πήλινες κυψέλες που ήταν και γνωστές ως μελισσότρυπες ή στα σιφνέικα «μελισσότρυπφες».
Το διψέλι ήταν πήλινο δοχείο κωνικού σχήματος με ύψος γύρω στα εβδομήντα με ογδόντα εκατοστά, που στένευε κάτω στον πυθμένα και ήταν περίπου είκοσι εκατοστά και στο επάνω μέρος του το στόμιο ήταν κατά 15 εκατοστά πιο μεγάλο (35 εκατ.). Το στόμιο το έκλειναν με ένα πήλινο καπάκι στο οποίο υπήρχαν μικρές τρύπες, ίσα που να χωρούσε να περνάει μία μέλισσα. Το τοποθετούσαν όχι σε όρθια αλλά σε πλάγια θέση, ώστε να μην πιάνει μεγάλη επιφάνεια, καθώς ήταν επικίνδυνο να χτυπηθεί από κάποια αιτία και να σπάσει. Ετσι επινοήθηκαν και οι εσοχές, οι ειδικές θέσεις σκαμμένες στους τοίχους, που είχαν το ανάλογο βάθος για να χωράει μέσα ολόκληρο το διψέλι, η πήλινη κυψέλη. Στο άνοιγμα της εσοχής βρισκόταν το στόμιο με το καπάκι με τις τρύπες στο μέγεθος ενός εντόμου.
Με αυτόν τον τρόπο οι μελισσοκόμοι προφύλασσαν τις κυψέλες μελισσών από την κακοκαιρία, τη βροχή, ή την υπερβολική ζέστη. Με το πολύ κρύο το μελίσσι θα υπέφερε και θα χανόταν. Και με την πολλή ζέστη, όταν ο ήλιος θα χτυπούσε την κυψέλη σε όλη της την επιφάνεια, οι κηρήθρες θα έλιωναν και θα καταστρέφονταν.

Αναρτήθηκε:  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=449658