Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Α-Ω ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ Το σπίτι του Γρηγόρη στο χωριό με στόχο την αυτάρκεια!

 

spitiΤο σπίτι του Γρηγόρη στο χωριό με στόχο την αυτάρκεια!

Ο Γρηγόρης Φ. είναι ένας από τους επισκέπτες μας. Διαβάζοντας κάποια κείμενα μας και μετά από έναν μικρό διάλογο που είχαμε στα σχόλια, μας έστειλε φωτογραφικό υλικό από το σπίτι που φτιάχνει μόνος του στο χωριό για να καταφέρει να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.
Στόχος του φυσικά η αυτάρκεια.Στον ελεύθερο χρόνο του και σιγά σιγά άρχισε να φτιάχνει πρώτα από όλα το σπίτι με τα ίδια του τα χέρια.

Ξέρω καλά πόσος κόπος χρειάζεται για να φτιάξεις μόνος σου αυτο το “ένα κεραμύδι πάνω από το κεφάλι σου”. Κι όταν μάλιστα δεν έχεις έχεις έτοιμα χρήματα η διαδικασία είναι πολλές φορές χρονοβόρα, αλλά αξίζει τον κόπο.

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Α-Ω ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ Ετοιμάστε σαλάτες σε γυάλινα βάζα έτοιμα προς κατανάλωση στο ψυγείο.


Ωραίες οι πράσινες σαλάτες, αλλά ο κόσμος προτιμά τις έτοιμες συσκευασμένες από τα ΜΑΡΚΕΤ για να μην έχει να πλένει και να ετοιμάζει...
ΚΑΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ φυσικά

Κάντε μια βόλτα στην Λαική της γειτονιάς σας, πάρτε τις πράσινες φρέσκες σαλάτες σας. Πλένετε καθαρίστε, στεγνώστε και μοιράσατε τες σε 4-5 βάζα γυάλινα.
Βάλτε τα στο ψυγείο και είναι έτοιμα για το πιάτο και κατανάλωση αφού βάλετε το ντρέσιγκ της αρεσκείας σας πάνω. Μπορείτε ακόμα να το πάρετε μαζί στη δουλειά σας.
Κράτα έτσι για μέρες δεν μαυρίζει και είναι φρεσκότατη.
Φυσικά αν η σαλάτα είναι από τον κήπο σας χωρίς φάρμακα κρατά περισσότερο και έχει άλλη γεύση.

Το ίδιο θα κάνετε με τους μαιντανούς-ανηθους-ρεπανάκια-σέλινο σε βάζα κρατάνε περισσότερο φρέσκα στο ψυγείο ενώ στις σακούλες χαλάνε γρήγορα.

+Προσοχή μόνο να το γεμίσετε μέχρι πάνω. Όσο περισσότερο αέρα έχει τόσο πιο γρήγορα χαλά η σαλάτα. Όσο πιο γεμάτο το έχετε τόσο καλύτερα θα διατηρηθεί.

Γράφει η Σοφία Κυριακίδου

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Α-Ω Αυτάρκεια Κάστανα απίθανο γλυκό του κουταλιού


1 1/2 κιλό κάστανα
1 1/2 κιλό ζάχαρη
λίγο αλάτι
λίγες σταγόνες εσάνς βανίλιας
4 ποτήρια του νερού νερό
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού 
  
Καθαρίζουμε τα κάστανα από την εξωτερική φλούδα και τα βράζουμε σε νερό με λίγο αλάτι (προσοχή να μην λιώσουν). 
Αφαιρούμε και την εσωτερική φλούδα. 
Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε τη ζάχαρη και το νερό και τα βράζετε σε μέτριο σιρόπι. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει και βάζετε τα κάστανα να ρουφήξουν το σιρόπι για 10 ώρες περίπου. Έπειτα βράζετε πάλι για 5 λεπτά και αφήνετε να κρυώσουν. Αφαιρείτε τα κάστανα από το σιρόπι και το ξαναβράζετε ενώ προσθέτετε το χυμό λεμονιού, την εσάνς βανίλιας και τη γλυκόζη. Βράζετε μέχρι να δέσει. Ξαναρίχνετε τα κάστανα στο σιρόπι και αφήνετε 3 ώρες να τραβήξουν. 
Τοποθετούμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνετε καλά και τα γυρίζετε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Τα γυρίζετε ξανά και τα φυλάτε σε σκιερό και δροσερό μέρος για το χειμώνα

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Α-Ω ΜΕΝΩ ΕΛΛΑΔΑ. Ένας ακόμη νέος αποφάσισε να στραφεί στην αποκέντρωση παρά να φύγει Μετανάστης στο Εξωτερικό.Παραθέτει τους λόγους που πρέπει να μείνετε εδώ Ελλάδα





Όλες αυτές τις μέρες που εγκατασταθήκαμε στην επαρχία (Κυπαρισσία) βλέπω γύρω μου πολλά θέματα που θα ήθελα να σας πω...εκατοντάδες τοπία που θα ήθελα να σας δείξω...δεκάδες ανθρώπους που θα ήθελα να σας γνωρίσω...γυρνάνε στο μυαλό μου χιλιάδες σκέψεις που θα ήθελα να σας πω για το πως τελικά καταφέραμε να αποδράσουμε από την πόλη-φυλακή, ποιους τρόπους δουλέψαμε επί μήνες, πως επιλέξαμε την ίδια την Κυπαρισσία μετά από τα ταξίδια μας σε όλη την Ελλάδα (και μη πει κανείς <<γιατί, μόνο στην Κυπαρισσία είδατε προοπτικές; τα άλλα μέρη δεν είναι ωραία;>>...όλη η επαρχιακή Ελλάδα είναι πανέμορφη, πλούσια σε νερά, ποτάμια, γόνιμα εδάφη, τέλειο κλίμα, καλούς ανθρώπους κλπ...το θέμα είναι τι ταιριάζει στα θέλω σας και τι στο εγώ σας!!)...

Μακάρι να μπορούσα να σας γράψω αναλυτικά πως τα καταφέραμε ως εδώ, έτσι θα έφτανε και στον τελικό του σκοπό το <<μένω Ελλάδα!>>...αλλά είναι τόσα πολλά...όταν πρωτοξεκινήσαμε και δημιουργήσαμε το <<μένω Ελλάδα!>> σκοπός μας ήταν να δείξουμε τον δρόμο σε πολλούς πως θα αποδράσουν από την Αθήνα και θα πάνε επαρχία να ζήσουν μόνιμα, σαν άνθρωποι πια και όχι σαν φυλακισμένοι...πως θα σπάσουν τα δεσμά τους από την πόλη, δεσμά που έχουν δημιουργήσει οι <<ανώτεροι>> για να μη φύγεις από το μαντρί τους! ένα μαντρί που εκεί μπορούν να σε ελέγχουν, μπορούν (και υποχρεώνουν) να αγοράζεις τα δικά τους τρόφιμα, να πληρώνεις το δικό τους φως, να πληρώνεις το δικό τους ακόμα νερό (!!! μα δεν είναι φρικτό; να πληρώνουμε το νερό που δωρεάν και απλόχερα μας χάρισε ο Θεός; δεν είναι παρανοϊκό; επίσης, δεν είναι παρανοϊκό να πληρώνεις το φαΐ σου διότι δεν έχεις χρόνο να το παράγεις επειδή...δουλεύεις για να τους πληρώνεις για να σου δίνουν φαΐ; παράνοια;;;; δεν έχουμε χρόνο να παράγουμε να φάμε διότι δουλεύουμε για να πληρώνουμε για...να φάμε!!!!)!....
                                                                            
Ευτυχώς στην πορεία αυτής εδώ της ομάδας είδαμε ότι κάποια μέλη κατάφεραν να αποδράσουν από την Αθήνα (έχουμε συχνή επικοινωνία μαζί τους, είμαστε δεμένοι) και εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην επαρχία! ναι, ίδρωσαν για να το καταφέρουν, ναι περάσανε και τα όρια τους πολλές φορές, ναι βρήκαν μονοπάτι που δεν ήταν στρωμένο με ροδοπέταλα...μέχρι που τελείωσε το ταξίδι της φυγής τους...και τότε είδαν και ροδοπέταλα παντού, και ανθρώπους αληθινούς, και καθαρό αέρα και δημιούργησαν την δικιά τους τροφή (ας το πούμε το δικό τους μίνι Μάρκετ!! με ζωάκια, με πουλερικά με φυτά, λαχανικά κλπ...) και έχουν τώρα πια την τύχη να βλέπουν τα παιδιά τους να τρέχουν ελεύθερα στις πλατείες του χωριού, να πηγαίνουν κάθε μέρα για μπάνια (αφού δίπλα είναι η θάλασσα αλλά και το βουνό!) ...αυτό είναι η πραγματική ζωή..η ζωή στις πόλεις είναι μια κακή συνήθεια που μας έχουν επιβάλλει από μικρά...είναι όπως το....τσιγάρο! 

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Α-Ω Ο ελληνικός Πάπυρος του Δερβενίου, του δήμου Ωραιοκάστρου, στον κατάλογο της Unesco «Μνήμη του Κόσμου»

 
Πρόκειται για τον μοναδικό αναγνώσιμο πάπυρο που έχει διασωθεί στον ελλαδικό χώρο και το αρχαιότερο αναγνώσιμο χειρόγραφο της Ευρώπης.
Την πρώτη ελληνική εγγραφή στον Διεθνή Κατάλογο του Προγράμματος της Unesco «Μνήμη του Κόσμου» (Memory of the World)αποτελεί εδώ και λίγες μέρες ένα από τα πολυτιμότερα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης , ο πάπυρος του Δερβενίου.
Την ένταξη αποφάσισε η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή του Προγράμματος, που συνεδρίασε στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από τις 4 έως τις 6 Οκτωβρίου.
Το Πρόγραμμα της Unesco «Μνήμη του Κόσμου» θέτει ως βασικό στόχο τη διαφύλαξη, έναντι της φθοράς και της λήθης, και την ανάδειξη, μέσω της συντήρησης και της διασφάλισης πλήρους προσβασιμότητας, της τεκμηριωμένης κληρονομιάς της ανθρωπότητας (δηλαδή των χειρογράφων, εικονογραφήσεων, αρχείων, ντοκουμέντων, ταινιών κλπ.).
Ο πάπυρος του Δερβενίου, ο μοναδικός αναγνώσιμος πάπυρος που διασώθηκε στον ελλαδικό χώρο, κατέχει ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά γιατί αποτελεί το αρχαιότερο αναγνώσιμο χειρόγραφο της Ευρώπης.
Ο κατακερματισμένος κύλινδρος παπύρου ήρθε στο φως το 1962 στο Δερβένι Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στα υπολείμματα της νεκρικής πυράς ενός πλούσια κτερισμένου τάφου των ύστερων κλασικών χρόνων (4ος αι. π.Χ). Η διάσωσή του οφείλεται στο γεγονός της ημιτελούς καύσης του, γιατί το κλίμα της Ελλάδος δεν ευνοεί τη διατήρηση παπύρων.
Το σωζόμενο τμήμα του παπύρου αποτελεί το επάνω μέρος του κυλίνδρου, δηλαδή του βιβλίου που προέκυπτε από τη συνένωση πολλών φύλλων παπύρου. Από τα διακόσια εξήντα έξι (266) σωζόμενα σπαράγματα του παπύρου μπόρεσε να ανασυσταθεί μέρος του κειμένου. Η γραφή του παπύρου χρονολογείται ανάμεσα στο 340 και στο 320 π.Χ., το βιβλίο όμως το οποίο αντιγράφεται σε αυτόν είναι πολύ παλαιότερο (χρονολογείται περίπου στο 420-410 π.Χ.).
Σύμφωνα με τους μελετητές το κείμενο, που κινείται στα όρια μεταξύ θεολογίας και φιλοσοφίας, ανήκει στην ορφική γραμματεία: ο συγγραφέας υπομνηματίζει λεξιλογικά και ερμηνεύει αλληγορικά ένα παλαιότερο ορφικό ποίημα με κοσμογονικό και θεογονικό περιεχόμενο. Στο πρώτο μέρος του κειμένου γίνεται μια περιγραφή των λατρευτικών πρακτικών που σχετίζονται με τη μεταθανάτια τύχη των ψυχών, ενώ στο δεύτερο μέρος υπάρχει ένας ορφικός ύμνος που συνόδευε τις τελετουργίες των μυστών, για τους οποίους προορίζει ο συγγραφέας το βιβλίο του, που πρέπει να ήταν και ο ίδιος μάντης, χρησμολόγος.
Ο συγγραφέας του βιβλίου ήταν πιθανότατα ο Ευθύφρων από τα Πρόσπαλτα (κοντά στα σημερινά Καλύβια) της Αττικής. Ο πάπυρος από τη στιγμή της εύρεσής του συγκέντρωσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον και αποτέλεσε αντικείμενο πλήθους μελετών από ειδικούς.  Ο πάπυρος, το μοναδικό αυτό δείγμα της θεολογικής και φιλοσοφικής γραμματείας των αρχαίων Ελλήνων, εκτίθεται σήμερα στο σύνολό του στη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης «Ο Χρυσός των Μακεδόνων».
Η πρόσφατη ένταξη του στον Διεθνή Κατάλογο της Unesco αποτελεί σημαντική επιτυχία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, που είναι βέβαιο ότι θα συμβάλει αποφασιστικά στην περαιτέρω ανάδειξη, διαφύλαξη και προβολή της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.
newsbeast.gr

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Α-Ω Το αμπέλι.Πότε κλαδεύω, πότε φυτεύω, πως καλλιεργώ στο σπίτι

 Αποτέλεσμα εικόνας για βιολογικη καλλιεργεια σταφυλιου
Το χειμωνιάτικο κλάδεμα γίνεται από το Δεκέμβριο μέχρι το Φεβρουάριο, αλλά ο πιο κατάλληλος μήνας είναι ο Ιανουάριος.
Κόβονται όλα τα κλαδιά και αφήνονται 3-4 κληματόβεργες που φέρουν μάτια

 Πότε θειαφίζουμε το αμπέλι μας
 Πρώτα στάδια,είναι τα στάδια που οι κληματίδες έχουν κλαδευτεί,αλλά τα μάτια δεν έχουν φουσκώσει.Στα στάδια αυτά ψέκασε τις κλαδεμένες κληματίδες,όλο τον κορμό και το χώμα μέχρι μια πιθαμή περίπου γύρω από τη ρίζα για να σ κ ο τ ώ σ ε ι ς την κάμπια αγρότιδα που τρώει τα μάτια και τυφλώνει το κλήμα.
Άν θέλεις να αποφύγεις το ράντισμα,μπορείς να χρησιμοποιήσεις πίτουρα δηλητηριασμένα με θειοντάν 50% σε αναλογία 100 γραμ. για ένα κιλό νερό.Επειδή η κάμπια αυτή κρύβεται την ημέρα στο χώμα και την νύχτα ανεβαίνει στο κλήμα και κάνει τη ζημιά,ρίχνεις κατά το ηλιοβασίλεμα ένα απλόχερο από τα δηλητηριασμένα πίτουρα γύρω στη ρίζα κάθε κλήματος.

Το δεύτερο στάδιο,όταν φανούν τα νεαρά σταφυλάκια και οι βλαστοί έχουν αποκτήσει γύρω στους 10 πόντους μήκος.Στο στάδιο αυτό γίνεται το πρώτο χέρι ψεκασμού με Οξυχλωριούχο χαλκό,Αντρακόλ σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες που αναγράφονται στις ετικέτες.Ο ψεκασμός αυτός γίνεται για τον π ε ρ ο ν ό σ π ο ρ ο.

Το τρίτο στάδιο είναι κι αυτό επικίνδυνο για τον περονόσπορο.Είναι το στάδιο προ της ανθίσεως(στο μούρο).Πρέπει να ψεκάσεις με τα ίδια,όπως παραπάνω φάρμακα και στις ίδιες αναλογίες.
Μπορείς να προσθέσεις και μια κουταλιά της σούπας δηλητήριο στο στάδιο αυτό για να πιάσεις και την ευδεμίδα.

Τέταρτο είναι το στάδιο αμέσως μετά το δέσιμο των ρωγών.Επικίνδυνο κι αυτό για τον περονόσπορο.Ψέκασε με τα ίδια φάρμακα,όπως παραπάνω.Σημείωσε λοιπόν,ότι τα βλαστικά αυτά στάδια,δηλαδή ,δεύτερο,τρίτο και τέταρτο είναι τα πλέον επικίνδυνα για τον περονόσπορο.,γι'αυτό και οι τρεις ψεκασμοί των τριών αυτών σταδίων,λέγονται ψεκασμοί ασφαλείας.Βέβαια δε χρειάζεται καν συζήτηση,ότι αν τυχόν βρέξει και αμέσως
μετά τη βροχή πιάσει ζέστη,θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει άλλος ψεκασμός,γιατί ένας
τέτοιος καιρός (βροχή - ζέστη) είναι <<πυρ έξ ουρανού>>,δηλαδή σκέτος περονόσποπος
για τα αμπέλια,αλλά και για όλα τα κηπευτικά.Αυτά για τον περονόσπορο.

Όταν το αμπέλι είναι πάνω στην άνθιση κινδυνεύει από θειαφαρρώστια.Είναι οπωσδήποτε ανάγκη να γίνει θειάφισμα.Το θειάφι πρέπει να πέσει σε λεπτό στρώμα (άχνη) πάνω στα ανθισμένα σταφυλάκια και σ'όλη την κληματίδα.Στο θειάφι μπορούμε να ανακατέψουμε σκόνη ΣΕΒΙΝ για να σκοτώσουμε την ευδεμίδα που κάνει μεγάλη ζημιά κατά την άνθιση.

Το τελευταίο στάδιο είναι το γυάλισμα των ρωγών και η έναρξη της ωρίμανσης.Στο
στάδιο αυτό γίνεται ζημιά στα σταφύλια από τρεις αιτίες:
1)Την θειαφαρρώστια,το γνωστό
σε όλους στάχτωμα των σταφυλιών.
2)Την Β ο τ ρ ύ τ ι δ α ,δηλαδή τη σαπίλα (απ' αυτήν παθαίνουν νίλα οι κρεβατίνες των σπιτιών κυρίως,αλλά και τα αμπέλια) και
3)Την Ε υ δ ε μ ί δ α,δηλαδή τη μικρή κάμπια που τρυπάει τις ρώγες ,με αποτέλεσμα να
προσβάλει ευκολότερα και σε έντονο βαθμό η βοτρύτιδα,η γνωστή σαπίλα.
Στο επικίνδυνο,λοιπόν,αυτό στάδιο που και αν γλίτωσες τα σταφύλια σου από τον περονόσπορο και την θειαφαρρώστια, τα χάνεις πάνω στο έτοιμο από τη σαπίλα.Θα πρέπει να το πάρεις απόφαση, ότι θα κάνεις σωστή δουλειά,δηλαδή θα ψεκάζεις
επιμελημένα 2,3 και 4 ακόμη χέρια από το στάδιο μόλις γίνουν οι ρώγες σαν χονδρός αρακάς,μέχρι την ωρίμανση των σταφυλιών.
Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η , τα φάρμακα που θα χρησιμοποιήσεις όταν είσαι κοντά στην ωρίμανση των σταφυλιών, να έχουν μικρή υπολειμματική δράση (ολιγοήμερη).Γι' αυτό θα συμβουλεύεσαι αρμόδιο γεωπόνο.


ΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ τα λιγότερα ραντίσματα που μπορείτε να κάνετε είναι
Τα ραντίσματα που έκανα ήταν τα λιγότερα απαραίτητα:
- Λίγο πριν αρχίσουν να φουσκώνουν τα μάτια έως τέλος Φεβρουαρίου με βρέξιμο θειάφι διαλυμένο στο νερό. Αυτό γίνεται για τα αυγά των διάφορων βλαβερών εντόμων όπως των τετράνυχων.
- Όταν οι βλαστοί είχαν μήκος 5-10 εκατοστά με βορδιγάλιο πολτό και θειάφισμα.
- Λίγο πριν την άνθιση, με βορδιγάλιο πολτό σε συνδυασμό με θειάφισμα.
- Όταν η ρόγα έχει μέγεθος μπιζελιού, με βορδιγάλιο πολτό και θειάφισμα.
- Μετά από βροχή μέσα σε 24-48 ώρες, ράντισμα με χαλκό.
- Όταν αρχίζει το γυάλισμα της ρόγας, με κίτρινες παγίδες με το κατάλληλο ελκυστικό. - See more at: http://www.ftiaxno.gr/2008/09/blog-post.html#sthash.t5iu4WVh.dpuf
Ως το τέλος Φλεβάρη θειάφισμα
Λίγο πριν τα μάτια πεταχτούν με βοργιδάλειο πολτό
Όταν η ρόγα γίνει σαν μπιζέλι πάλι θεάφισμα και βοργιδάλειο πολτο
Μετά από βροχή ψέκασμα με χαλκό σε 48 ώρες
Όταν γίνει η ρόγα και αρχίζει να γυαλίζει κίτρινες παγίδες με θειική αμμωνία για να τραβήξουμε τς μύγες
Τα ραντίσματα που έκανα ήταν τα λιγότερα απαραίτητα:
- Λίγο πριν αρχίσουν να φουσκώνουν τα μάτια έως τέλος Φεβρουαρίου με βρέξιμο θειάφι διαλυμένο στο νερό. Αυτό γίνεται για τα αυγά των διάφορων βλαβερών εντόμων όπως των τετράνυχων.
- Όταν οι βλαστοί είχαν μήκος 5-10 εκατοστά με βορδιγάλιο πολτό και θειάφισμα.
- Λίγο πριν την άνθιση, με βορδιγάλιο πολτό σε συνδυασμό με θειάφισμα.
- Όταν η ρόγα έχει μέγεθος μπιζελιού, με βορδιγάλιο πολτό και θειάφισμα.
- Μετά από βροχή μέσα σε 24-48 ώρες, ράντισμα με χαλκό.
- Όταν αρχίζει το γυάλισμα της ρόγας, με κίτρινες παγίδες με το κατάλληλο ελκυστικό. - See more at: http://www.ftiaxno.gr/2008/09/blog-post.html#sthash.t5iu4WVh.dpuf


Αναρτήθηκε από  http://megalilaka.blogspot.gr/