Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Α-Ω Αυτάρκεια φτιάχνω πεστιλι πέτσα από δαμάσκηνα για τα παιδιά, αλλά και για τα μεγάλα παιδιά

 
ΠΕΣΤΙΛΙ ΜΕ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ Το πεστίλι το γνωριζαμε οταν ειμασταν μικρα σαν "πετσα" ή "γλωσσα". Προερχεται απο την ανατολιτικη κουζινα και ειναι ενα ακομη εξυπνο και νοστιμο παρασκευασμα για την αξιοποιηση και την διατηρηση των φρουτων. Ειναι αρκετα γνωστο στην Βορεια Ελλαδα, οπου διαδοθηκε απο τους πληθυσμους των προσφυγων που κατεφτασαν στις αρχες του περασμενου αιωνα εξ'ανατολων. Πολυ διαδεδομενο στην Τουρκια με το ονομα pestil, απ'οπου και η ελληνικη ονομασια του, ενω ονομαστο ειναι το πεστιλ της Καππαδοκιας. 
Στην Αιγυπτο και στην Μεση Ανατολη, θα το συναντησετε ως amaredin. Ουσιαστικα ειναι μια μαρμελλαδα που φτιαχνεται μονο απο τα φρουτα, χωρις την προσθηκη ζαχαρης και δουλευεται υπομονετικα σε χαμηλη φωτια μεχρι να εξατμιστουν τα υγρα της. Επειτα απλωνεται σε φυλλα και αφηνεται να ξεραθει στον ηλιο. Συνηθως γινεται απο βερυκοκκα ή δαμασκηνα, αλλα και απο κορομηλα, ροδακινα, μουρα ή συκα, και μπορει επισης να περιεχουν ξηρους καρπους.

 Θα χρειαστούμε

  • Διαφορα φρουτα, δαμασκηνα, βερυκκοκα, κυδωνια κλπ
  • για καθε 1 κιλο φρουτα, 3/4 του ποτηριου νερο
  • για καθε 1 κιλο φρουτα, 1 κουτ.σουπας κορν φλαουρ η νισεστε
  • για καθε 1 κιλο φρουτα 1-4 κουτ.του γλυκου κιτρικο οξυ (λεμοντουζο) ή λεμονι

  1. Πλενουμε καλα και βγαζουμε τα κουκουτσια απο τα φρουτα, οχι τις φλουδες. Κραταμε τα κουκουτσια και τα βαζουμε στο βράσιμο για να βγαλουν την πηκτινη τους.
  2. Προσθετουμε το νερο και την ζαχαρη μεχρι να βρασουν καλα, περναμε τον χυλο απο το μουλτι, ξαναβαζουμε στην κατσαρολα μαζι με το κορν φλαουρ, βραζουμε πολυ καλα να πηξει και να φαινεται ο πατος της κατσαρολας οταν το ανακατευουμε.
  3. Στρωνουμε μια λαδοκολλα σε ενα ταψι και στρωνουμε την μαρμελαδα μας.
  4. Λιαζουμε σκεπασμενο για 2-3 μερες σε πολυ ηλιο, το βραδυ το παίρνουμε μεσα ή ψηνουμε για 2-3 ωρες σε 70 βαθμους στον φουρνο της κουζινας μας κα στεγνωσει καλα.
  5. Το φυλαμε αναμεσα σε δυο μεμβρανες η λαδοκολες.

Πως να φτιάξεις πέτσα ή πεστίλι ή αλλιώς Fruit Leather

Είναι μια διαδικασία φυσικής αποξήρανσης φρούτων και αποθήκευσης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αφού πλύνουμε τα φρούτα αφαιρούμε το κουκούτσι και πολτοποιούμε την σάρκα με τον πολτοποιητή μας ηλεκτρικό ή χειροκίνητο. Ο πολτός που θα προκύψει σε ορισμένα φρούτα αποτελείται από πολύ νερό οπότε καλό θα ήταν να το βάλουμε να πάρει μια καλή βράσει έτσι ώστε να εξατμιστεί μεγάλη ποσότητα νερού, αν κάποια φρούτα είναι ξινά μπορούμε να προσθέσουμε λίγη στέβια ή ζάχαρη ή γλυκόριζα.
Κατόπιν το μείγμα το απλώνουμε σε λαδόκολλα με πάχος μείγματος μέχρι 3 χιλ. για να μπορέσει να στεγνώσει, αν βάλουμε μεγαλύτερο πάχος το τελικό αποτέλεσμα ή θα μουχλιάσει ή θα ξινίσει. Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να βάλουμε μέσα στο μείγμα διάφορα (τριμμένο καρύδι, σησάμι, ...κλπ).
Τοποθετούμε τις λαδόκολλες σε εξωτερικό χώρο σκεπασμένες με τούλι έτσι ώστε να αποφύγουμε την επαφή του μείγματος απ τα έντομα και αφήνουμε την αυξημένη εξωτερική θερμοκρασία (καλοκαίρι) να αφυδατώσει το μείγμα μας, τόσες ημέρες ώστε να γίνει μια μαλακιά πέτσα.
- See more at: http://www.ftiaxno.gr/2014/07/pestili-i-petsa.html#sthash.Qm8mq2P6.dpuf

Α-Ω Αυτάρκεια Φτιάχνω σπιτικό λιαστό κρασί μόνος. Το λιαστό κρασί της Σοφίας

 
Καταρχήν παίρνω τα σταφύλια και χωρίς να τα πλένω τα βάζω στον ήλιο να λιαστούν μια εβδομάδα ώστε να βγάλουν τα ζάχαρα τους.
Ποτέ δεν πλένουμε τα σταφύλια που θα κάνουμε κρασί, για να μην χάσουν τον μύκητα που έχει στη φλούδα. Αν έχει βρέξει δεν τα μαζεύουμε τουλάχιστον 10 μέρες γιατί δεν θα κάνουμε καλό κρασί.

Κατόπιν λίγα λίγα τα βάζουμε στο μούλτι μας και τα χτυπάμε.
Τοποθετούμε το χυμό με τα φλούδια σε ένα μεγάλο σκεύος, χύτρα, ή λεκάνη, η βαρελάκι πλαστικό
Η θερμοκρασία παίζει σημαντικό ρόλο στο βράσιμο του μούστου.
Από πάνω βάζουμε τούλι ή σίτα για τα μυγάκια..
Μετράμε τα γράδα αρχικά πρέπει να είναι 11,5-12,5

Μετά 3-4 μέρες πρέπει να βγάλουμε τα φλούδια και να καθαρίσουμε το μούστο.
Συνήθως το κάνω σε ένα τρυπητό ή κόσκινο πατώντας τα φλούδια να δώσουν όλο το μούστο.
Θα πρέπει να αφήσουμε το κρασί μας να ζυμωθεί για 25 μέρες σε θερμοκρασία 25-28 βαθμούς θερμοκρασία. Όταν γίνει  κρασί μας σταματά ο βρασμός που ακούγεται μέσα στο σκεύος όπως η γκαζόζα που αφρίζει.
Όταν θελήσουμε να σταματήσουμε την ζύμωση το σουρώνουμε με φίλτρο για να φύγει η οινολάσπη και το βάζουμε σε αποστειρωμένα μπουκάλια σε σκοτεινό μέρος.
Προτιμούμε τα σκούρα μπουκάλια με φελλό και πλαγιαστά ώστε να παλαιώνει το κρασί μας και να αναπνέει. (Προσοχή μην το βάζετε να ωριμάσει δίπλα σε ξύδι, ή όπου έχει μυρωδιές μούχλας ή φαγητού).
Το κρασί μας θα γίνει 4 μήνες μετά περίπου τα Χριστούγεννα όταν το χρώμα του γίνει ρουμπινί διάφανο. Όσο είναι θολό δεν πίνεται. Αν λόγο θερμοκρασίας σας ξινίσει μην το πετάξετε. Το ξύδι που θα πάρετε είναι το καλύτερο φάρμακο, και ιδανικό για σαλάτες. Επίσης όσο πιο παλιό τόσο καλύτερο. Συνήθως το κρασί ξινίζει ή λόγο κακής θερμοκρασίας, ή γιατί τα σταφύλια έχουν βραχεί από βροχή.
Το λιαστό κρασί έχει αρκετό οινόπνευμα.
 
Τιπ μυστικό. Φέτος θα δοκιμάσω να βάλω και λίγη φράουλα μέσα για μυρωδιά.. που μ' αρέσει. Μπορείτε να πειραματιστείτε με βατόμουρο,κεράσι, βύσσινο, κράνα, δαμάσκηνο. 

Αξίζει να δοκιμάσετε να κάνετε το δικό σας κρασί. Αν έχετε και δικά σας σταφύλια τότε είστε τυχεροί που θα βγάλετε το ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΑΣ ΚΡΑΣΙ ή ΞΥΔΙ

Γράφει η Σοφία Κυριακίδου




Ο καταλληλότεροι βαθμοί που θα πρέπει να έχει ο μούστος μας πρέπει να είναι 11.5-12.5.
Σε περίπτωση κατώτερου βαθμού σε 100 λίτρα μούστου μπορούμε να προσθέσουμε 2 κιλά ζάχαρη για να ανεβάσουμε 1 αλκοολικό βαθμό. Σε περίπτωση αρκετά υψηλότερου αλκοολικού βαθμού προσθέτουμε 8 λίτρα νερού στα 100 λίτρα γλεύκους για να ελαττώσουμε τo βαθμό κατά 1 μονάδα. Αυτό γίνετε γιατί το κρασί που έχει μικρότερο βαθμό είναι πιο ευαίσθητο σε μικροοργανισμούς και μπορεί να μας χαλάσει ευκολότερα, ενώ αυτό που έχει μεγαλύτερο βαθμό μπορεί να έχει πρόβλημα στη διαδικασία της ζύμωσής του. - See more at: http://www.ftiaxno.gr/2008/09/blog-post_05.html#sthash.TLtDzJoO.dpuf

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Α-Ω Σύριοι Ισλαμιστές πωλούν το χριστιανικό αίμα προς 100.000 Δολάρια το μπουκάλι. Δειτε το βίντεο ΣΟΚ


Α-Ω ΤΩΡΑ ΟΑΕΔ: Επίδομα σε νέους από 20-29 ετών

Το «Επίδομα καταβάλλεται στους νέους και νέες ηλικίας από 20 – 29 ετών, εφ’ όσον είναι άνεργοι και παραμείνουν γραμμένοι στα μητρώα ανέργων για ένα χρόνο.
Το επίδομα ανέρχεται σε 73,37 ΕΥΡΩ τον μήνα και καταβάλλεται για πέντε μήνες.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
• Να έχουν συμπληρώσει το 20ο έτος της ηλικίας τους ή να έχουν αποκτήσει πτυχίο ή να έχουν απολυθεί από το στρατό.
• Η προθεσμία είναι τρίμηνη από την συμπλήρωση του 20ου έτους της ηλικίας ή την απόκτηση πτυχίου ή την απόλυση απ’ τον στρατό.



Α-Ω Ξέφυγε η κατάσταση με τους Μετανάστες στα Ελληνικά νησιά.




Ξεκίνησαν με 1.000 άτομα την μέρα, έφτασαν με 4.000 παράνομες αφίξεις τη μέρα.
Η Μυτιλήνη γέμισε κόσμο σαν τις ακρίδες έρχονται στα νησιά.
Και το καράβι που τους μαζεύει κάθε βδομάδα, δεν φτάνει να πάρει παρά μόνο τον κόσμος μιας ημέρας.




Αναρωτιέμαι τι θα γίνει όταν τα Σκόπια θα κλείσουν τα σύνορα.Δεν θέλω να φανταστώ τι γίνεται στα σύνορα και τι τραβάνε όλοι οι τουρίστες που πρέπει να περάσουν σύνορα μιας χώρας για να επιστρέψουν.
Όταν το Μόναχο θα γεμίσει κόσμο από αυτούς εκατομμύρια, πως θα το διαχειριστούν οι ίδιοι.
Γιατί αυτοί οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι ακόμα δεν τους είδαν στα κράτη τους. Τώρα θα αρχίσουν να τους βλέπουν.
Άραγε θα κρατήσουν την Συνθήκη Δουβλίνου σε απόσυρση, ή θα πουν ότι δεν δέχονται άλλους, δεν αντέχουν και θα τους στείλουν στην χώρα που τους έδωσε χαρτιά.

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Α-Ω Ελληνίδα πατριώτης αγόραζε με την κάρτα σίτισης όζες (μανώ κόκκινα) και βαφές λακ για μαλιά..



Αποτέλεσμα εικόνας για καρτα σιτισης
Βρέθηκα στο ΛΙΝΤΛ της Σταυρούπολης σήμερα, όπου στο ταμείο η μπροστινή κυρία ψώνισε και πήγε να πληρώσει με την κάρτα σίτισης.
Η υπάλληλος στο ταμείο της είπε ότι μερικά από τα πράγματα που πήρε κανονικά δεν θα έπρεπε να τα περάσει στην κάρτα η οποία είναι για σίτιση και είδη πρώτης ανάγκης.
Τα ψώνια που είχε η "πτωχή" κυρία και της ήταν απολύτως απαραίτητα, ήταν 2 όζες κόκκινες, μια λάκ, μια κρέμα σώματος, βαφή μαλιών..

Η κυρία επέμενε ότι δικά της ήταν τα λεφτά θα τα ξόδευε όπως ήθελε, την πρόσβαλλε μάλιστα ότι δεν θα έπρεπε να της κάνει παρατήρηση μια υπάλληλος ταμείου ενός σούπερ μάρκετ για το τι θα ψωνίσει, άρχισε να φωνάζει ότι θα αφήσει τα πράγματα και θα φύγει και άλλες τέτοιες απειλές.

Η υπάλληλος της μίλησε πολύ ευγενικά ότι με αυτό που κάνει "προκαλει", διότι τα λεφτά που ξοδέυει αυτή σε όζες είναι λεφτά φορολογούμενων Ελλήνων που στερούνται για να πάρουν οι υπόλοιποι που κάθονται και είναι άνεργοι...Η ίδια δε έχει τρία παιδιά και στερείται για να πληρώσει την εφορία της.

Αλλά η ξανθιά Ελληνίδα πατριώτης δυστηχώς είχε ως προτεραιότητα της το νυχάκι, τη λακ και τη βαφή...και δεν τα άφηνε με τίποτα..
Η κατάληξη θα είναι μια καταγγελία από την κοπέλα του ταμείου προς το Ελληνικό δημόσιο και ίσως δούμε να αλλάζει λίγο το σύστημα την επόμενη φορά..γιατι ο Νομοθέτης δεν έβαλε περιορισμούς στο τι είναι 1η ανάγκη στα σουπερ μάρκετ.

Γράφει η Σοφία Κυριακίδου

Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Α-Ω Δείτε τον πραγματικό χάρτη ανεργίας της Ευρώπης ανά περιοχή - Τι κρύβουν τα κράτη. Τι συμβαίνει αλήθεια

 Χρόνια τώρα φωνάζω ότι εδώ στη Β. Ελλάδα έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα από όλη την Ελλάδα και δεν εισακούομαι.Έχουν κλείσει τα πάντα και αναρωτιόμουν το γιατί.
Τα πιο σκουρόχρωμα σημεία στο χάρτη (με την μεγαλύτερη ανεργία) είναι το κάτω μέρος της Ισπανίας και η Β. Ελλάδα.
Ένας άνθρωπος που ψάχνεται θα αναρωτιόταν γιατί; Γιατί τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτή την κρίση.

Η απάντηση είναι απλή αν παρατηρήσετε τον χάρτη.
Η Κάτω Ισπανία ελέγχει την έξοδο της Μεσογείου και η Β. Ελλάδα την έξοδο πρός το Αιγαίο από τη Μαύρη θάλασσα.
Ο πόλεμος γίνεται για να γονατίσουν αυτές οι περιοχές, να ξεπουληθούν όσο όσο για να τις ελέγξουν οι Μεγάλοι Σύμμαχοι μας στην Ευρώπη.Θέλουν τα περάσματα έτσι απλά για να κάνουν τις δουλειές τους.
Γράφει η Σοφία Κυριακίδου