Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

A-Ω Πως να ιδρύσω επιχείρηση ή εταιρία στη Βουλγαρία κοντά στα σύνορα. ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ


Συνέντευξη της Κυριακίδου Σοφίας 
για την φορολογία στη Βουλγαρία


Ερ: Γιατί να μετακομίσει μια Ελληνική Επιχείρηση στη Βουλγαρία? 
 Το 2000-2001 παρακολούθησα από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ειδικό φόρουμ 400ωρών για ίδρυση και επέκταση επιχειρήσεων στα Βαλκάνια. Την εποχή που διατηρούσα το τουριστικό τουριστικό-μεταφραστικό γραφείο στο Ωραιόκαστρο 1996-2001 το πελατολόγιο μου προσπαθούσε να ανοίξει την αγορά προς Σερβία-Σκόπια. Όμως η κατάσταση τότε με τις φασαρίες στο Κόσοβο δεν άφησε τους Έλληνες Επιχειρηματίες να κάνουν δουλειές.Όμως ήταν αρκετές οι προσπάθειες που κάναμε με εκθέσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία για άνοιγμα της αγοράς.

Σήμερα η κατάσταση μας σπρώχνει στη Βουλγαρία. Αν ο Έλληνας δεν ψαχτεί δεν θα μπορέσει να επιβιώσει δυστηχώς.Όλα τα επαγγέλματα κάνουν κύκλο και περνούν μέσα από διαστήματα up-down.
Το ίδιο και οι κρατικές οικονομίες.
Πιστεύω ακράδαντα ότι σε λίγο άλλη φορολογία θα έχουν οι έλληνικές επιχειρήσεις και άλλη οι ξένες. Άλλη μεταχείριση θα έχουν οι Έλληνες επγγελματίες και άλλοι οι ξένοι. Είναι κάτι που το βίωσει στην πρωην Γιουγκοσλαβία και το περιμένω.
Προτρέπω λοιπόν τους Έλληνες να μην αφήσουν το ποτάμι να τους παρασύρει. Να ψαχτούν. Να ανοιξουν τα φτερά τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Ερ: Ποια είναι η Βουλγάρικη φορολογία?
Όλες οι Βουλγαρικές εταιρείες, υπόκεινται σε φορολογία νομικών προσώπων (εταιρειών). Η φορολόγηση εταιρειών καλύπτει τα κέρδη των εταιρειών που έχουν έδρα στην Βουλγαρία και προκύπτει από όλες τις πηγές (στην Βουλγαρία και το εξωτερικό). Ξένα νομικά πρόσωπα και συμμετοχικές εταιρείες υπόκεινται σε φορολόγηση για τα εισοδήματα τους στην χώρα, περιλαμβανομένων των κερδών που προέρχονται από την μόνιμη δραστηριότητά τους στην Βουλγαρία.
          Σήμερα ο  εταιρικός φόρος είναι 10% επί των φορολογουμένων κερδών (flat tax). Οι φορολογικές δηλώσεις υποβάλλονται μέχρι 31 Μαρτίου κάθε έτους. 


ΦΠΑ και ειδικός φόρος κατανάλωσης
Τα ποσοστά του ΦΠΑ στην Βουλγαρία είναι : κανονικό 20%


Κυριότεροι φόροι :
  • φόρος φυσικών προσώπων 10% (flat tax)
  • εταιρικός φόρος 10% (flat tax)
  • φόρος μερισμάτων 5%
  • φόρος καταθέσεων στην τράπεζα  10% 
  • Δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων από 1,3% έως 2,6%.



Ερ: ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ?

  • Λόγω της μικρής χιλιομετρικής απόστασης από την Ελλάδα. Η Βουλγαρία είναι η μόνη χώρα μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης που συνορεύει με την Ελλάδα.
  • Λόγω των χαμηλών ημερομησθίων. Ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 130(εκατόν τριάντα) euro μηνιαίως, τέσσερις φορές χαμηλότερος από ότι στην Ελλάδα.   
  • Λόγω της χαμηλής ασφαλιστικής εισφοράς  68ευρω μηνιαίως.Με την εγγραφή σας εκεί παίρνετε στην Ελλάδα απαλλαγή μέσα σε 2μήνες από τον ΟΑΕΕ και έχετε ασφαλιστική κάλυψη σε Νοσοκομεία σε όλη την Ευρώπη και παράληλα μπορείτε να διατηρείτε και την εταιρία ή επιχείρηση σας στην Ελλάδα (Διότι η Ευρωπαική Ένωση ζητά να ασφαλιστείτε σε ένα κράτος κατ΄επιλογή δική σας). Ίσως αν σταματούσατε σήμερα να χρεώνεστε από 350-500ευρω το μήνα να είχατε μια πιθανότητα να ξεχρεώσετε.
  • Η ασφάλεια του αυτοκινήτου σας είναι 150ευρω ετησίως.
  • Τα τέλη κυκλοφορίας 100-200ευρω ετησίως
  • Το ΦΠΑ επιστρέφεται από το Βουλγαρικο κράτος σε 60μέρες 

Αν έχω Βουλγαρικες πινακίδες στο αυτοκίνητο μου δεν θα με κυνηγάνε οι Ελληνικές Αρχές?
Για όλα υπάρχουν λύσεις.

Τι θα κερδίσω αν έχω μια απλή ατομική επιχείρηση στην Ελλάδα? Μπορώ να το κάνω και με μικρό όγκο εργασιών?
Εκεί μπορείτε να κερδίσετε το έξοδο του ΟΑΕΕ και τα τέλη κυκλοφορίας αν έχετε μεγάλο αμάξι 

Που μπορώ να μάθω περισσότερα?
Όποιος ενδιαφέρεται ας επικοινωνήσει μαζί μου μέσω info@kiriakidou.gr  mobile 6907860582  

Δεν υπάρχουν σχόλια: