Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Α-Ω Αυτάρκεια. Τι θα κάνουμε τις πιπεριές μας. Τουρσάκι πιπεριάς για το χειμώνα για να συνοδέψουμε τα τα όσπρια ή το ούζο μας.


Υλικά:
  • 1 κούπα ξύδι (από λευκό ή κόκκινο κρασί )
  • 1 κούπα νερό
  • 1 κουταλιά σούπας αλάτι χοντρό
  • 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
  • αρωματικά που σας αρέσουν: μαραθόσπορος, σκόρδο, σπόρο μουστάρδας κλαδάκι από φρέσκια ματζουράνα ή ρίγανη… Κάθε συνδυασμός θα δώσει άλλη γεύση στις πιπεριές
Εκτέλεση:
Πλύντε τις πιπεριές. Αν είναι μεγάλες κάντε μια κάθετη σχισμή για να ελέγξετε ότι το εσωτερικό είναι καθαρό και να αφαιρέσετε όσα σποράκια μπορείτε με το δάχτυλό σας.
Κόψτε τα κοτσάνια αν θέλετε
Τοποθετείστε τις σφικτά σε αποστειρωμένα βάζα.
Ετοιμάστε το ξυδόνερο. Βάλτε τα βασικά υλικά (ξύδι, νερό, αλάτι, ζάχαρη) να βράσουν σε μια κατσαρόλα και προσθέστε και τα αρωματικά που θέλετε.
Ανάλογα με τα βάζα που έχετε να γεμίσετε ετοιμάστε περισσότερο ξυδόνερο, διατηρώντας τις αναλογίες.
 Βεβαιωθείτε ότι η ζάχαρη και το αλάτι έχουν διαλυθεί καλά και το μίγμα βράζει. Μην το αφήσετε να εξατμίζεται, δεν χρειάζεται παραπάνω χρόνο. Γεμίστε τα βάζα με το καυτό υγρό, σχεδόν μέχρι το χείλος. Κτυπήστε τα ελαφρά στον πάγκο να ελευθερωθούν παγιδευμένες φυσαλίδες αέρα.
Πριν κλείσουμε το καπάκι βάζουμε λίγο λαδόκολλα τσαλακωμένη για να μην βγουν τα λαχνικά στην επιφάνεια.

Γράφει η Σοφία Κυριακίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: