Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Α-Ω Αυτάρκεια Φτιάχνω σπιτικό λιαστό κρασί μόνος. Το λιαστό κρασί της Σοφίας

 
Καταρχήν παίρνω τα σταφύλια και χωρίς να τα πλένω τα βάζω στον ήλιο να λιαστούν μια εβδομάδα ώστε να βγάλουν τα ζάχαρα τους.
Ποτέ δεν πλένουμε τα σταφύλια που θα κάνουμε κρασί, για να μην χάσουν τον μύκητα που έχει στη φλούδα. Αν έχει βρέξει δεν τα μαζεύουμε τουλάχιστον 10 μέρες γιατί δεν θα κάνουμε καλό κρασί.

Κατόπιν λίγα λίγα τα βάζουμε στο μούλτι μας και τα χτυπάμε.
Τοποθετούμε το χυμό με τα φλούδια σε ένα μεγάλο σκεύος, χύτρα, ή λεκάνη, η βαρελάκι πλαστικό
Η θερμοκρασία παίζει σημαντικό ρόλο στο βράσιμο του μούστου.
Από πάνω βάζουμε τούλι ή σίτα για τα μυγάκια..
Μετράμε τα γράδα αρχικά πρέπει να είναι 11,5-12,5

Μετά 3-4 μέρες πρέπει να βγάλουμε τα φλούδια και να καθαρίσουμε το μούστο.
Συνήθως το κάνω σε ένα τρυπητό ή κόσκινο πατώντας τα φλούδια να δώσουν όλο το μούστο.
Θα πρέπει να αφήσουμε το κρασί μας να ζυμωθεί για 25 μέρες σε θερμοκρασία 25-28 βαθμούς θερμοκρασία. Όταν γίνει  κρασί μας σταματά ο βρασμός που ακούγεται μέσα στο σκεύος όπως η γκαζόζα που αφρίζει.
Όταν θελήσουμε να σταματήσουμε την ζύμωση το σουρώνουμε με φίλτρο για να φύγει η οινολάσπη και το βάζουμε σε αποστειρωμένα μπουκάλια σε σκοτεινό μέρος.
Προτιμούμε τα σκούρα μπουκάλια με φελλό και πλαγιαστά ώστε να παλαιώνει το κρασί μας και να αναπνέει. (Προσοχή μην το βάζετε να ωριμάσει δίπλα σε ξύδι, ή όπου έχει μυρωδιές μούχλας ή φαγητού).
Το κρασί μας θα γίνει 4 μήνες μετά περίπου τα Χριστούγεννα όταν το χρώμα του γίνει ρουμπινί διάφανο. Όσο είναι θολό δεν πίνεται. Αν λόγο θερμοκρασίας σας ξινίσει μην το πετάξετε. Το ξύδι που θα πάρετε είναι το καλύτερο φάρμακο, και ιδανικό για σαλάτες. Επίσης όσο πιο παλιό τόσο καλύτερο. Συνήθως το κρασί ξινίζει ή λόγο κακής θερμοκρασίας, ή γιατί τα σταφύλια έχουν βραχεί από βροχή.
Το λιαστό κρασί έχει αρκετό οινόπνευμα.
 
Τιπ μυστικό. Φέτος θα δοκιμάσω να βάλω και λίγη φράουλα μέσα για μυρωδιά.. που μ' αρέσει. Μπορείτε να πειραματιστείτε με βατόμουρο,κεράσι, βύσσινο, κράνα, δαμάσκηνο. 

Αξίζει να δοκιμάσετε να κάνετε το δικό σας κρασί. Αν έχετε και δικά σας σταφύλια τότε είστε τυχεροί που θα βγάλετε το ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΑΣ ΚΡΑΣΙ ή ΞΥΔΙ

Γράφει η Σοφία Κυριακίδου




Ο καταλληλότεροι βαθμοί που θα πρέπει να έχει ο μούστος μας πρέπει να είναι 11.5-12.5.
Σε περίπτωση κατώτερου βαθμού σε 100 λίτρα μούστου μπορούμε να προσθέσουμε 2 κιλά ζάχαρη για να ανεβάσουμε 1 αλκοολικό βαθμό. Σε περίπτωση αρκετά υψηλότερου αλκοολικού βαθμού προσθέτουμε 8 λίτρα νερού στα 100 λίτρα γλεύκους για να ελαττώσουμε τo βαθμό κατά 1 μονάδα. Αυτό γίνετε γιατί το κρασί που έχει μικρότερο βαθμό είναι πιο ευαίσθητο σε μικροοργανισμούς και μπορεί να μας χαλάσει ευκολότερα, ενώ αυτό που έχει μεγαλύτερο βαθμό μπορεί να έχει πρόβλημα στη διαδικασία της ζύμωσής του. - See more at: http://www.ftiaxno.gr/2008/09/blog-post_05.html#sthash.TLtDzJoO.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: