Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Α-Ω ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ. Το να καλλιεργείς την τροφή σου είναι ΔΥΝΑΜΗ.Είναι σαν να τυπώνεις δικό σου νόμισμα.Είναι ελευθερία, ανεξαρτησία.


Αυτήν την  "δύσκολη εποχή της οικονομικής κρίσης" για τη χώρα μας, κάποιοι από εμάς τις περάσαμε φτιάχνοντας παρτέρια, σκαλίζοντας και τσαπίζοντας, καθαρίζοντας κάθε κομμάτι γης που είχαμε παραιτημένο για χρόνια, ψάχνοντας για γερά καλάμια στηρίγματα (για να στηρίξουμε τις ντοματιές μας και τα φασολάκια μας), φτιάχνοντας τσάι από πολυκόμπι (ως φάρμακο για τις μυκητιάσεις των φυτών και ψεκάζοντας κάθε εβδομάδα φάρμακα της φύσης βιολογικά),υπολογίζοντας τα μέτρα για τους ποτιστικούς σωλήνες και πόσα μπεκ χρειάζονται, προσθέτοντας νέους σωλήνες και μπεκ, φυτεύοντας σπόρους ταΐζοντας το κομπόστ. Κάνοντας συναντήσεις με ομάδες ανθρώπων που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα και εμπειρίες. Γίναμε κοινωνικοί μέσα σε ένα κράτος αντικοινωνικό.


Αυτές τις "δύσκολες μέρες" για τη χώρα μας κάποιοι τις περάσαμε ενασχολούμενοι με τη φροντίδα της γης και το θαυμασμό της φύσης, της δημιουργίας. 
Παρατηρήσαμε τα μικρά φυτά να μεγαλώνουν από σπόρο, τα παλιά παραδοσιακά καλαμπόκια να βγάζουν 'κουκουνάρια', τους ηλιόσπορους να γίνονται τρία μέτρα πανύψηλα θηρία, σκαλίσαμε το βοτανόκηπο, μυρίσαμε τα βοτάνια που κλαδέψαμε προκειμένου να 'αναπνεύσουν', δοκιμάσαμε τη γεύση πολλών παραδοσιακών ποικιλλίων ντομάτας βάλαμε κομπόστ στα φυτά, ψάξαμε σπόρους που έφεραν οι Πόντιοι μαζί τους όταν ήρθαν εδώ σε αυτή τη γη, καθίσαμε ώρες μετά το απογευματινό πότισμα και ήπιαμε καφέ κάτω από τη σκιά του τεράστιου πεύκου που με τις μεγάλες ζέστες μύριζε ρετσίνη, περιμένοντας το ηλιοβασίλεμα και ακούγοντας τα αηδόνια. 

Σκεφτήκαμε τελικά πόσο λάθος δρόμο είχε πάρει η ζωή μας, μια ζωή φυλακή που κάποιοι μας επέβαλλαν να αγχωνόμαστε, να τρελλαινόμαστε για το χρήμα, για το κέρδος που δεν έχουμε ανάγκη, γιατί ο άνθρωπος ζει και με τα λίγα... Ο άνθρωπος δεν θέλει πολλά να έχει στο κεφάλι του για να είναι ευτυχισμένος. 
Μια δουλειά να βγάζει τον επι ούσιον και τον Χριστό κάθε Κυριακή. Αυτό δίνει πολλές χαρές και Ευτυχία, χαμόγελο στα χείλη, ηρεμία στο πρόσωπο, χαρούμενες στιγμές στην οικογένεια.


Και πιστεύουμε ότι το πείραμα πέτυχε. Πέτυχε η αναναίωση, και διαφύλαξη της Εθνικής μας κληρονομιάς που κάποιοι θέλουν να μας τη στερήσουν ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ. 
Κάναμε το Σταυρό μας που μας αξιώνει καθημερινά να βρίσκουμε κάτι καινούργιο που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι για ότι παθαίνουμε εμείς οι ίδιοι φταίμε και οι επιλογές μας.Αναγνωρίσαμε τα λάθη μας και είμαστε έτοιμοι να τα διορθώσουμε.

Είχαμε γίνει άπληστοι και αχόρταγοι και αυτό φέρνει την καταστροφή μας στη γη. Όσο πιο πολλά καταναλώνουμε, τόσο περισσότερη ζημιά κάνουμε στον πλανήτη. Όσο πιο παράξενες συνήθειες αποκτούμε, τόσο πιο πολύ δηλητηριαζόμαστε. Ο λόγος που γινόμαστε αχόρταγοι είναι γιατί δεν βρίσκουμε ουσία και γεύση σε ότι τρώμε. Είναι όλα πλαστικά, και δείχνουν όμορφα παραγεμισμένα με ορμόνες και δηλητήρια.
Όλα είναι  ψεύτικα και πλαστικά και τρώγοντας τα πλαστικά δεν ικανοποιούμαστε. Χάσαμε την γεύση δυστηχώς από την τεμπελιά και τον εύκολο πλουτισμό. 

Πέστε σε έναν αγρότη να καλλιεργήσει βιολογικά και θα πηδήξει 2 μέτρα. 
Πέστε στους Αγρότες του Δρυμού να σταματήσουν να ρίχνουν νιτρικά για να σωθούν τα παιδιά τους από το νερό που κινδυνεύουν, και θα σε κυνηγήσουν γιατί έτσι χάνουν την βόλεψη τους, και τον καφέ στο καφενείο. Η αλήθεια πονά. Και η αλήθεια είναι ότι δεν φταίνει οι Δήμαρχοι για το νερό που πίνετε το δηλητηριασμένο, αλλά η τεμπελιά που τους αναγκάζει να ρίχνουν φάρμακα για να μην τσαπίζουν. Η τεμπελιά και το κέρδος είναι το πρόβλημα και η λύση είναι μόνον ΜΙΑ και το γνωρίζετε. 
Σταματάτε τα φάρμακα που δηλητηρίασαν τον υδροφόρο ΟΡΙΖΟΝΤΑ γιατί κανείς δεν θα σας φέρει λύση.

Εμείς εξακολουθούμε να προσπαθούμε να πειραματιζόμαστε να δοκιμάζουμε, να μοραζόμαστε και περιμένουμε. Κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε σήμερα, ελπίζοντας, αλλά χωρίς καμία ουσιαστικά εγγύηση για το αύριο. 
Εξάλλου, η εμπειρία μας έχει δείξει οτι χίλια πράγματα μπορούν να πάνε στραβά - πράγματα που λόγω άγνοιας ή απειρίας δεν έχουμε προβλέψει, ή πράγματα παντελώς απρόβλεπτα! 
Πράγματα που μόνον ο Θεός ξέρει!
Κάνουμε ένα σοβαρό πείραμα αυτάρκειας. Πάμε ενάντια στο ρέμα που μας επιβάλουν οι Ευρωπαίοι που μας καθοδηγούν να καλλιεργούμε υπερτροφές και βότανα. 
Το πείραμα προσφέρει πείρα, εμπειρία, γνώση και ο καιρός εγγύς για να δείξει το αποτέλεσμα.
Πέρα από τις ντομάτες και τις μελιτζάνες και όλα τα λαχανικά  η ίδια η γνώση είναι ένα "νόμισμα" και μια αξία από μόνη της. 
Θα μπορούσε να πει κανείς οτι είναι το πιο σταθερό 'σκληρό νόμισμα' που διαθέτουμε μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει με τόσο τρελλούς και ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Η γνώση είναι ΔΥΝΑΜΗ.

Για όσους φίλους από το Δήμο Ωραιοκάστρου χρειάζονται λίγους σπόρους για να ξεκινήσουν την οργανική καλλιέργεια επικοινωνείτε με το e.mail sofikiriakidou@yahoo.gr

Ομάδα ΑΥΤΑΡΚΕΙΑΣ: https://www.facebook.com/groups/1664425320452926/?fref=ts

Γραφει η Σοφία Κυριακίδου



Δεν υπάρχουν σχόλια: