Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Α-Ω Αυτάρκεια. Νηστίσιμος σπιτικός τραχανάς λαχανικών πως θα φτιάξω στο σπίτι

Αποτέλεσμα εικόνας για τραχανας

 Ένας γευστικός τραχανάς με βιταμίνες για το χειμώνα

Υλικά για 4 κιλά τραχανά

  • 1 κιλό καθαρισμένα κρεμμύδια άσπρα-κόκκινα
  • 1 κιλό πράσα ψιλοκομμένα
  • 1 κιλό καθαρισμένες πιπεριές φλωρίνης και πράσινες μαζί
  • 500 γρ.  ξεφλουδισμένες ντομάτες
  • 300 γρ. καθαρισμένα καρότα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • μισό φλυτζανάκι καφέ αλάτι
  • 1 κουταλιά πιπέρι
  • 1 κουταλιά ρίγανη
  • 3 κουταλιές μαϊντανό (αν έχεις ξερό καλύτερα)
  • 1 κουταλιά άνηθο (αν έχεις ξερό καλύτερα)
  • 1 φλυτζανάκι σέλινο
  • 3 ποτήρια νερό (έαν δεν νηστεύετε μπορείτε να βάλετε ξινόγαλο
  • 4 κιλά αλεύρι ή εναλλακτικά (2 κιλά σιμιγδάλι ψιλό και 2 αλεύρι)



Περνάμε όλα τα λαχανικά από το μούλτι και τα βάζουμε σε κατσαρόλα. Αν έχουμε αποξηραμένο άνηθο-μαϊντανό τον τρίβουμε αλλιώς τον περνάμε κι αυτόν στο μούλτι μαζί με τα λαχανικά.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα αρωματικά στην κατσαρόλα και βάζουμε και 3 ποτήρια νερό.

 Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά το μείγμα και το αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να γίνει χλιαρό ώστε να μπορούμε να το πιάνουμε με τα χέρια μας.

 Βάζουμε το μείγμα με μια μεγάλη λεκάνη ή στον πάγκο της κουζίνας μας ανάλογα πως μας βολεύει και προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι για να γίνει μια ζύμη που δε κολλάει. Γενικά ζυμώνουμε για 15 λεπτά όπως ζυμώνουμε το ψωμί

 Από τη ζύμη θα κάνεις μικρά πιτάκια λεπτά σχετικά στο 1 εκατοστό πάχος περίπου. Θα τα απλώσεις σε πετσέτα. Όταν ξεραθούν τα κόβουμε πιο μικρά κομμάτια και αρχίζουμε το τρίψιμο.
Αφού τα τρίψουμε στον τριφτη τα αφήνουμε να ξεραθούν και τα περνάμε και μια φορά από το μούλτι για να γίνουν ψιλοκομμένα
.

Τέλος τα περνάμε και  μια ώρα στον φούρνο στους 80 βαθμούς Κάθε τόσο ανακατεύουμε τον τραχανά με μια ξύλινη σπάτουλα.

Κατόπιν τον βάζουμε σε πάνινες μαξιλαροθήκες που τις κρεμάμε σε μέρος που να έχει αέρα κοντά σε παράθυρο, κανά μήνα να στεγνώσει εντελώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: