Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Α-Ω ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ, αποξεραίνω σύκα.Μην αφήνετε τα σύκα να σαπίζουν στις συκιές. Κάντε αποξήρανση για το Χειμώνα. Είναι εύκολο και θα το χαρείτε

 
Είσαι άνεργος και θέλεις να κάνεις προμήθειες για το χειμώνα αλλά τα χρήματα δεν φτάνουν, μια λύση για τα φρούτα σου είναι τα αποξηραμένα. Φροντίζουμε να παίρνουμε από τη φύση ότι καλό έχει να μας δώσει σε κάθε εποχή.
Αν ο χειμώνας είναι τόσο βαρύς όσο προβλέπεται θα χρειαστούμε φρούτα ξερά, με κρασάκι και τυράκι. Πάμε να αρχίσουμε την προετοιμασία λοιπόν γιατί η ΚΑΛΗ ΝΥΚΟΚΟΙΡΑ ΠΡΙΝ ΠΕΙΝΑΣΕΙ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙ. Φέτος δεν σκοπεύω να αφήσω σύκο να πέσει κάτω χωρίς να το κάνω χρήσιμο.Θέλω να γεμίσω το ΚΕΛΑΡΙ μου με καλούδια χωρίς κόστος.
Στην αρχαιότητα η Αττική φημιζόταν για σύκα της, τα λεγόμενα «βασιλικά», μια ποικιλία που καλλιεργείται μέχρι σήμερα στα Μεσόγεια.

Τα αποξηραμένα σύκα όμως έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διατροφή των ελληνόπουλων που τα έπαιρναν μαζί τους στο σχολείο για κολατσιό, σε εποχές που πολλές οικογένειες δυσκολεύονταν να τους παρέχουν κάτι περισσότερο.
Σήμερα τα ξερά σύκα χρησιμοποιούνται για να συνοδεύσουν διάφορα τυριά και επιδόρπιους οίνους ή συμμετέχουν σε διάφορα γλυκίσματα και φαγητά, όπως και στην αρχαιότητα, αποδεικνύοντας την αδιάλειπτη παρουσία τους έτσι στο ελληνικό τραπέζι.

 Τα πιο σημαντικά είδη συκιάς είναι της Καλαμάτας, η Βασιλική Μαύρη (μονόφορη) και η Βασιλική λευκή (δίφορη), τα Μαύρα σύκα του Μαρκοπούλου, η Πρασινοσυκιά της Λέσβου, το Πολίτικο (μονόφορη), η Σμυρναϊκή (μονόφορη) η Φρακασάνα (δίφορη), η Βασιλική λευκή (μονόφορη).

 Για τα αποξηραμένα σύκα φημίζονται η Καλαμάτα, ο Ταξιάρχης και η Κύμη της Εύβοιας και για τις παστελαριές τους η Χίος κι η Λέσβος, ενώ η Κέρκυρα για τις συκομαΐδες της.

Τα αποξηραμένα σύκα κάνουν καλό στην υγεία, στο βάρος σας και στη διάθεσή σας. Μαζί με τις σταφίδες είναι από τις δημοφιλέστερες επιλογές.
Ενώ ορισμένα φρούτα μπορεί να χάνουν ένα μέρος της διατροφής τους όταν ξηραίνονται, για τα σύκα δεν ισχύει αυτό. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, φολικό οξύ και κάλιο.
Κάντε το ίδιο με σταφύλια αν βρείτε σε καλή τιμή.Μπανάνες για να έχετε ΚΑΛΙΟ. Ροδάκινα νεκταρίνια.

ΣΥΝΤΑΓΗ
Παίρνουμε ώριμα σύκα ολόκληρα, τα βουτάμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει και έχουμε ρίξει μισό λεμόνι χυμό ή ξινό 1 κουταλάκι (για να διατηρηθούν).

Κατόπιν τα απλώνουμε σε σίτα, ή σε καλαμωτή, ή σε σκάρα στον ήλιο (προσοχή από κάτω τρέχουν ζουμιά) με την τρύπα προς τα κάτω αρχικά. Τα σκεπάζουμε με τούλι. Γυρίζουμε κάθε μέρα. Με ηλιοφάνεια σε 4-5 μέρες έχουν γίνει. Μετά τα βάζουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία στο φούρνο με αέρα στους 80 βαθμούς 20λεπτά για να στεγνώσουν ακόμα καλύτερα. Τα διατηρούμε σε βάζα με ξερά δαφνόφυλα ή βασιλικό όλο το χειμώνα.

ΣΥΚΟΠΙΤΕΣ
Κόβουμε τα σύκα στη μέση και τα ανοίγουμε έτσι που να σχηματιστούν τέσσερα «τρίγωνα». Τα απλώνουμε σε ένα ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα βάζουμε για 2-3 ημέρες στον ήλιο, για να ξεραθούν. Μετά, αν μας είναι εφικτό, τα βάζουμε σε ένα ψάθινο καλάθι και τα βουτάμε στη θάλασσα. Τα στεγνώνουμε για άλλη μια μέρα στον ήλιο (για διατήρηση)
Πολτοποιούμε 500 γρ. φρέσκα σταφύλια, διαβρέχουμε τα σύκα με το χυμό τους και τα βάζουμε ξανά σε ένα ταψί για να τα ζεσταίνουμε στο φούρνο, για 30 περίπου λεπτά, στους 100ο С. Όπως είναι ζεστά, τα πλάθουμε σε μια συμπαγή μπάλα, προσθέτοντας ξερούς καρπούς, σουσάμι, μαστίχα μπαχαρικά της αρεσκείας μας και τέλος πιέζουμε τη συκόμαζα δυνατά για να φύγει όλος ο αέρας της. Την τυλίγουμε με 3-4 φύλλα δάφνης,δένουμε με σπάγκο.
Τοποθετούνται σε τενεκεδένια κουτιά με φύλλα λουΐζας βασιλικό ή δάφνη ή θυμάρι ανάμεσα τους και έτσι διατηρούνται μέχρι τον επόμενο χρόνο.

ΤΣΑΠΕΛΕΣ
 (Πελοπόννησος) Αρμαθιές από αποξηραμένα σύκα, περασμένα σε κλωστή, σαν στεφάνι. Φημισμένες οι τσαπέλες της Καλαμάτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: