Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Α-Ω Το χαράτσι τότε επί τουρκοκρατίας και τώρα.Χαράτσι στα παράθυρα και στα μπαλκόνια.Τι μας προφήτευε ο Πατροκοσμάς για τα παράθυρα και τους φόρους


Οι Τούρκοι, μόλις έβλεπαν κάποιον να χτίζει σπίτι με μεγάλα παράθυρα, του επέβαλαν χαράτσι, όπως θα δούμε και στην προφητεία του Κ. Αιτωλού και γι’ αυτό το λόγο τα παράθυρα ήταν μικρά, πέραν του γεγονότος ότι - από πρακτικής πλευράς- ήταν πιο ασφαλή από τους κλέφτες, τους ληστές και τους «κατσαπλιάδες», που λυμαίνονταν την γύρω περιοχή.

Για σκεπή  τα σπίτια είχαν σχιστόλιθους («πλάκες», όπως τις λέγαμε).
Τα κεραμίδια μπήκαν αργότερα. 
Κάθε σπίτι χρειαζόταν για σκεπή περίπου τα 150 «φορτώματα» ζώου με πλάκες!
Τις πλάκες τις κουβαλούσαν όχι μόνον τα ζώα, αλλά και οι γυναίκες («ζαλιά», όπως λέγαμε στα χωριά μας, φορτωμένες στον ώμο τους, δηλαδή, για να μη σπάσουν), που τις μετέφεραν από διάφορα μέρη της γύρω περιοχής του κάθε χωριού.
Για να επανέλθουμε, λοιπόν, στην προφητεία του Πατροκοσμά, ο άγιος προέβλεπε ότι όσοι στο μέλλον θα διαθέτουν μεγάλα και πολυτελή σπίτια, θα τα χάσουν στα δραματικά και άκρως επώδυνα πολεμικά γεγονότα, διότι συνήθως μετατρέπονται σε κατοικίες ή αρχηγεία του στρατού, όπως έγινε και κατά τη διάρκεια του Α' και Β' Παγκοσμίου Πολέμου από τις δυνάμεις κατοχής.
Αυτός και ο λόγος που συμβούλευε να κάνουν σπίτια, που θα έχουν περιφραγμένο αυλόγυρο με εξώπορτες («λιάσες», κατά την τοπική διάλεκτο), για να μην μπαίνουν οι κλέφτες για αρπαγές και για να διαφυλάσσεται καλύτερα η περιουσία τους.


"Θα σας επιβάλουν μεγάλο και δυσβάστακτο φόρο, αλλά δεν θα προφθάσουν".
"Θα βάλουν φόρο στις κότες και στα παράθυρα".

Χαράτσι είναι ο κεφαλικός φόρος, που πλήρωναν οι μη Οθωμανοί υπήκοοι κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας. Πολλές φορές ήταν τόσο σκληρό, που ακόμη και σήμερα ο δυσβάστακτος φόρος χαρακτηρίζεται ή αποκαλείται «χαράτσι».

Όσον αφορά στον φόρο που θα επιβληθεί στις κότες και στα παράθυρα, είμαστε της γνώμης ότι ο Πατροκοσμάς κυριολεκτεί όταν μιλάει για φόρους, όπως γράψαμε πιο πάνω. Εκτός κι αν μιλούσε μεταφορικά ή συμβολικά με όλα όσα ζήσαμε το 2005 με την διαβόητη «γρίπη των πτηνών», όπου οι πάντες αναγκάζονταν να θάβουν κατά χιλιάδες όλες τις κότες τους μόλις έβλεπαν κάποια εξ αυτών να έχει μολυνθεί από ασθένεια!.. 

"Φτιάνετε σπίτια τορνευτά και δεν πρόκειται να κατοικήσετε σ΄ αυτά".
 
 Το επίθετο «τορνευτός», για να θυμηθούμε και λίγο την γραμματολογία μας, έχει διάφορες ερμηνείες. Ας δούμε μερικές:
«τορνευτός = δινωτός (επίθετο τρικατάληκτο) 
# ηδυσώματος (επίθετο δικατάληκτο) 
# κυκλοτερής (επίθετο δικατάληκτο) 
# ξεστός (επίθετο τρικατάληκτο - λατινικά rasus & sculptus) 
# στρογγύλος (επίθετο τρικατάληκτο - εξ αυτής η αγγλική λέξη strongyle - λατινικά rotundus) 
# τορνοειδής (επίθετο δικατάληκτο) 
# τρητός (επίθετο τρικατάληκτο - λατινικά perforatus) (195). 

Άρα όλοι αυτοί που έφτιαξαν μεγάλα σπίτια δεν θα μπορέσουν να τα χαρούν;
Τα μεγάλα παράθυρα και μπαλκόνια κάνουν τα σπίτια ευάλωτα στους κλέφτες που θα έρθουν;
Τα μεγάλα παράθυρα θα φορολογηθούν και πάλι;
Τι μας περιμένει στο μέλλον;
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: