Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Α-Ω ΠΕΝΘΗΜΕΡΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ Μ.Π.Σ. ΜΕΣΑΙΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Ο «ΝΕΑ ΚΟΤΥΩΡΑ» ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΜΕΣΑΙΟΥ

ΜΕΣ3 
Πραγματοποιήθηκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία οι πενθήμερες εκδηλώσεις του Μ.Π.Σ. Μεσαίου ο «Νέα Κοτύωρα» σε συνεργασία με την εκκλησία Αναλήψεως Του Σωτήρος,  με την ευκαιρία της γιορτής της Αναλήψεως Του Σωτήρος και της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Συγκεκριμένα το Σάββατο 16  Μαΐου 2015 και ώρα 8.30 μ.μ. προβλήθηκε ταινία με θέμα ‘Ξεριζωμός των Ελλήνων το 1922’ στο πνευματικό κέντρο Μεσαίου.
ΜΕΣ5 
Την Κυριακή 17 Μαΐου 2015 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από τον Μ.Π.Σ. Μεσαίου «Νέα Κοτύωρα». Μετά τη Θεία Λειτουργία έγινε το Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αναλήψεως Του Σωτήρος Μεσαίου, για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου και επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στους πρώτους κατοίκους του Μεσαίου, στο χώρο της εκκλησίας. Στη συνέχεια το μουσικό τμήμα του συλλόγου Μεσαίου έπαιξE με τις ποντιακές λύρες παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια αφιερωμένα στη Γενοκτονία ενώ οι καλλιτέχνες Παύλος Αμανατίδης στην λύρα και ο Ραφαήλ Αμανατίδης στο τραγούδι έπαιξαν και τραγούδισαν παραδοσιακά τραγούδια αναφερόμενα στην γενοκτονία. ΜΕΣ1 
Ακολούθησε ομιλία με θέμα: «Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ», από τον πρόεδρο του συλλόγου Θεόδωρο Αμανατίδη. Στην συνέχεια απαγγέλθηκαν ποντιακά ποιήματα από το παιδικό συγκρότημα του συλλόγου  και η εκδήλωση έκλεισε με τον Πυρρίχιο χορό (Σέρρα) από το μεγάλο χορευτικό του συλλόγου Μεσαίου « ΝΈΑ ΚΟΤΎΩΡΑ». Την Τρίτη 19 Μαΐου ημέρα της επετείου της Γενοκτονίας προέβαλε την ταινία με θέμα την γενοκτονία  που παίχτηκε το Μάΐου του 2003 από το θεατρικό τμήμα του συλλόγου και προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό 4 Ε. Η προβολή έγινε στο πνευματικό κέντρο Μεσαίου. Ήταν η 28η εκδήλωση μνήμης που πραγματοποίησε ο σύλλογος μας για την γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού.
   ΜΕΣ4 Την Τετάρτη 20 Μαΐου 2015, παραμονή της γιορτής Αναλήψεως Του Σωτήρος έγινε η υποδοχή του ιερού λειψάνου του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός. Και εν συνεχεία περιφορά της εικόνας, μέσα στο χωριό, με την συμμετοχή της μπάντας του Δήμου. Στο τέλος του Εσπερινού  το μικρό χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου παρουσίασε ποντιακούς χορούς στο προαύλιο της εκκλησίας. Την ημέρα της γιορτής Πέμπτη 21 Μαΐου 2015 έγινε Όρθρος και πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το βράδυ έγινε το πανηγύρι που οργάνωσε η ενορία της Αναλήψεως Του Σωτήρος με χορό, παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι και φαγητό. Στην εκδήλωση συμμετείχε το συγκρότημα «Τα παιδιά του Μεσαίου» αποτελούμενα από τον Παύλο Αμανατίδη, Γεώργιο Θ.Αμανατίδη, Γεώργιο Π.Αμανατίδη, Ραφαήλ Αμανατίδη, Παύλο Θ.Αμανατίδη, Φίλιππα Ανανικίδη και Γεώργιο Σ.Φωτιάδη και οι γνωστή καλλιτέχνες Γεώργιος Σιδηρόπουλος και Χαράλαμπος Παυλίδης, Λεωνίδας Τεκτονίδης και Λεωνίδας Γεωργιάδης, που συμμετείχαν αφιλοκερδώς, και τέλος χόρεψε το μεγάλο χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου Μεσαίου και ενθουσίασε τους παρευρισκομένους.
ΜΕΣ2 
Το Δ.Σ. του συλλόγου ευχαριστεί την εκκλησία και τον ιερέα Σταύρο Κυρσταυρίδη για τη συνεργασία του στις εκδηλώσεις αυτές. Τη διευθύντρια του 6/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Νέας Φιλαδελφείας  Μαρία Κουρτελή για τον προτζέκτορα, την Αστραπή Μεσαίου και τον πρόεδρο Κασσιανό Τσολακίδη για τη μικροφωνική για την κάλυψη των εκδηλώσεων, την Ελπίδα Ανθυμιάδου για την κατασκευή του στεφάνου κατάθεσης, τη Σοφία Σερτσόγλου  την Άννα Αμανατίδου και την Σόνια Μαυροπούλου για την παρασκευή των κολύβων.

Αναρτήθηκε:  https://sarkazo.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: