Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Α-Ω Πρόσκληση για διερεύνηση αρωματικών Φυτών 24/5/2015 στο Βαλκανικό Κήπο Κρουσίων

 

Καλημέρα σε όλους!

Θα ήθελα να σας ενημερώσω για πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης που θα πραγματοποιηθεί στον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων αυτήν την Κυριακή 24 Μαΐου ώρα 12.30-14.30. Το πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στα Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά, τους πρωταγωνιστές της ζωής μας και περιλαμβάνει ξενάγηση στον ανθισμένο κήπο μας, εξερεύνηση στο πανέμορφο δρυοδάσος με τις αυτοφυείς ορχιδέες και φυσικά διερευνητικές δραστηριότητες για να ανακαλύψουμε χρήσεις, οσμές και γεύσεις των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών. Το κόστος είναι 3 ευρώ ανά άτομο και δηλώσεις συμμετοχών μπορούν να γίνουν σε αυτό το email.
edalampi@bbgk.gr


Ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων (Β.Β.Κ.Κ.) είναι ένας από τους νεώτερους κήπους της Ευρώπης. Βρίσκεται μέσα σε φυλλοβόλα δρυοδάση του Μαυροβουνίου της οροσειράς των Κρουσσίων με πλούσια χλωρίδα που περιλαμβάνει τουλάχιστον 1.072 φυτικά taxa (είδη και υποείδη). Ο χώρος ανήκει σε μια ζώνη προστατευόμενων περιοχών βάσει διεθνών συμβάσεων (Σύμβαση Ramsar για τους υγροτόπους, περιοχές υπό ένταξη στο Δίκτυο Προστατευόμενων περιοχών ΦΥΣΗ 2000). Συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του ΒΒΚΚ οι προτεινόμενες περιοχές για ένταξη στο δίκτυο ΦΥΣΗ 2000 είναι: Λίμνη Κερκίνη - Κρούσσια - Κορυφές Όρους Μπέλλες, Λίμνη Πικρολίμνη, Υδροχαρές δάσος Μουριών, Λίμνη Δοϊράνη. Ο ΒΒΚΚ - Εργαστήριο ως μέλος της BGCI συμβάλλει αποφασιστικά στη σύσταση ενός Εθνικού Δικτύου Ελληνικών Βοτανικών Κήπων καθώς και στη δημιουργία ενός Φορέα Διαχείρισης των Βοτανικών Κήπων της Ελλάδας οι οποίοι ανήκουν σε Δημόσιους Φορείς ή φορείς του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.

Σκοπός ανάπτυξης του βαλκανικού βοτανικού κήπου είναι μεταξύ άλλων και η προστασία φυσικών οικοσυστημάτων που περιλαμβάνουν τις πέντε βασικές ζώνες βλάστησης της Ελλάδας. Στον βαλκανικό βοτανικό κήπο δημιουργήθηκαν κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη, την ταξινόμηση και μελέτη φυτών που υπάρχουν μόνο στα Βαλκάνια. Ακόμη σημαντική είναι και η καλλιέργεια διαφόρων ειδών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της βαλκανικής χλωρίδας.

Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει και να απολαύσει την μακεδονική φύση σε ένα περιβάλλον πλούσιο από αυτοφυή φυτά, αλλά και από καταρράκτες, τεχνητές λίμνες, διαμορφωμένα μονοπάτια, ρυάκια, παρατηρητήρια και φυσικά λιβάδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: