Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Α-Ω ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΣΠΟΡΟΥ ΚΕΦΙΡ. ΑΠΟΞΗΡΑΙΝΩ ΤΟ ΣΠΟΡΟ ΚΕΦΙΡ ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ.Πως θα διατηρήσω μακροχρόνια σπόρους κεφίρ.Μην πετάτε τους σπόρους κεφίρ αν βαρεθήκατε να ζυμώνετε το μύκητα.

Dehydrated kefir grains
 Το κεφίρ για να αναπτυχθεί, πρέπει να είναι εκτός ψυγείου. Αντιθέτως, αν θέλετε να ανακόψετε την ανάπτυξή του, το βάζετε στο ψυγείο.
Μελετώντας στο ίντερνετ, διάβασα ότι μπορείς να αφήσεις το κεφίρ μέσα στο γάλα από 12 ως 48 ώρες πριν το σουρώσεις. Τώρα, αν θα είναι έξω ή μέσα στο ψυγείο; Θα έλεγα ότι μετά τις 12 ώρες, καλό είναι να μεταφέρεται μέσα στο ψυγείο.

Σε αναφορά στο ίντερνετ, κάποιος έλεγε ότι το άφησε μέσα στο ψυγείο σε γάλα για 4 εβδομάδες και δεν έπαθε τίποτα.
Το κεφίρ είναι έτοιμο προς κατανάλωση, είναι ότι οι σπόροι αρχικά μένουν ψηλά και επιπλέουν, κατόπιν οι σπόροι πάνε στον πάτο (αν και αυτό μπορεί να συμβεί και σε 4 ώρες αφού το ωριμάσετε ). Επίσης, αρχίζει να διαχωρίζεται το γάλα από το νερό, σαν να υπάρχει διαστρωμάτωση των υγρών και αυτό το βλέπετε.




Οι Κόκκοι Κεφίρ μπορεί να αποξηρανθούν για μακροχρόνια αποθήκευση  έως και 18 μήνες.

             Αφυδατωμένοι κεφίρ σπόροι (grains)

Ξεπλύνετε με προ-βρασμένο κρύο νερό τους σπόρους ή με εμφιαλωμένο. Αφήστε τα στο σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά, και μετά τοποθετήστε τα σε μια γάζα, ή τουλπάνι, ή χαρτοπετσέτα, σκεπάζετε και από πάνω και αφήστε να ξερανθούν. Στεγνώστε τα δημητριακά σε ένα καλά αεριζόμενο ζεστό μέρος, έως ότου οι κόκκοι γίνονται εύθραυστοι.  
Οι κεφίρ σπόροι  νερού θα στεγνώσουν και θα γίνουν ανοιχτό καφέ  χρώμα.
Οι κεφιρόσποροι  γάλακτος συνήθως  όταν ξεραίνονται  γίνονται κίτρινο χρώμα (μπεζ).
Προσοχή να μην σκονίζονται εκεί που θα το βάλετε

 Ανάλογα με τη θερμοκρασία, την υγρασία και το μέγεθος κάθε κόκκου, η ξήρανση μπορεί να γίνει μεταξύ μία έως δύο ημέρες για κεφίρ-κόκκων νερού, 2 έως 4 ημέρες για των σπόρων κεφίρ γάλακτος. Τοποθετήστε τους ξηρούς σπόρους σε ένα αεροστεγές σφραγισμένο δοχείο και φυλάσσεται στο ψυγείο [δεν παγώνουν]. Προσθέτω λίγο ξηρό γάλα σε σκόνη μαζί με τους σπόρους αν θέλω.  
Οι Αφυδατωμένοι κόκκοι κεφίρ μπορεί να αποθηκευτούν  έως και 18 μήνες. Αν και έχω ανακαλύψει ότι με τη  μέθοδο μου προσθέτοντας ξηρό γάλα σε σκόνη, στους σπόρους μπορούν να παραμείνουν βιώσιμα  έως 6 έτη!  

Παρά το γεγονός ότι μόνο ένας μικρός αριθμός των κόκκων μπορεί να καταλήξει πλήρως σε επανενεργοποίηση να διαδώσει όταν ανασυσταθεί μετά από αυτό το χρονικό διάστημα των τόσων ετών.

Για να επαναενεργοποιήσετε τους σπόρους μετά από κατάψυξη κάνετε τις εξής ενέργειες.

Πρώτα τους αφήνετε σε  απόψυξις, να ξεπαγώσουν για λίγο, μετά τοποθετείτε τους σπόρους σε ένα ποτήρι γεμάτο με κρύο νερό για λίγα λεπτά. Τοποθετήστε τους σπόρους σε ένα σουρωτήρι και ξεπλύνετε το γάλα σε σκόνη που έχει προσκολληθεί στους κόκκους με κρύο νερό ... .. είναι έτοιμοι για δράση και αντίδραση

Τώρα, προσθέστε φρέσκο ​​γάλα στους κόκκους με αναλογία 1: 3 σπόροι προς γάλα κατ 'όγκο [πούμε 1/2 φλιτζάνι γάλα με 2 κουταλιές της σούπας των κόκκων].  Το αφήνετε για 24 ώρες και σουρώνετε και αλλάζετε το γάλα.
Όταν η πήξη του γάλακτος γίνεται εντός 24 ωρών από τη ζύμωση, οι σπόροι κεφίρ σας έχουν αποκατασταθεί.  Σε αυτό το χρονικό σημείο το γάλα πρέπει να μυρίζει ξινό, αλλά καθαρά, με ένα δυνατό άρωμα από φρέσκια μαγιά. Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει έως και μία εβδομάδα και σε μερικές περιπτώσεις περισσότερο. 
 Η ποσότητα του γάλακτος που μπορεί να αυξηθεί σε ένα φλιτζάνι, και πάλι από άλλο 1/2 φλιτζάνι μετά από κάθε άλλες παρτίδες, μέχρι να είστε ευχαριστημένοι με το ποσό του κεφίρ που παράγεται.


Επανενεργοποίηση των ξερών αφυδατωμένων σπόρων  Κεφίρ  

Ξεπλένουμε τους σπόρους με νερό βρασμένο ή εμφιαλωμένο. Τους τοποθετούμε σε ένα βάζο με προσθήκη ένα ποτήρι φρέσκο ​​γάλα.  
Η Ενεργοποίηση γίνεται με την ανανέωση του γάλακτος κάθε ημέρα μετά από το στράγγισμα της εν λόγω παρτίδας, εάν το γάλα αρχίσει να πήζει.
Μην πίνετε αυτό το γάλα μέχρι να αρχίσει να παράγει ένα καθαρό, ξινό άρωμα.  
Η ενεργοποίηση μπορεί να διαρκέσει από τέσσερις ημέρες και σε ορισμένες περιπτώσεις έως και μισή εβδομάδες για να συμβεί. Όταν το γάλα αρχίζει να πήζει μέσα σε 24 ώρες, που παράγουν ένα καθαρό, ξινό άρωμα, τότε είναι έτοιμος ο σπόρος σας.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 
Κατά την ενεργοποίηση αφυδατωμένων κόκκων κεφίρ, για τις πρώτες ημέρες το γάλα θα περάσει από κάποια ασυνήθιστα στάδια, όσον αφορά την εμφάνιση και το άρωμα.  
Το γάλα θα παράγει αφρό στην επιφάνεια του γάλακτος. . Όμως οι διαδοχικές παρτίδες που καλλιεργούνται, η μικροχλωρίδα πρέπει να βρει μια ισορροπία μεταξύ των βακτηρίων και ζυμομυκήτων συστατικά, τα οποία κόκκων κεφίρ μπορεί να επιτύχει αρκετά φυσικά στις δικές τους. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από 1 έως 2 εβδομάδες.

Ρυθμός αύξησης των κόκκων κεφίρ μπορεί να μην είναι εμφανής αρχικά, σε ορισμένες περιπτώσεις, μέχρι την τρίτη εβδομάδα, ή ακόμα και περισσότερο. Οι σπόροι πρέπει να γίνουν πιο λευκό στο χρώμα μετά από κάθε συνεχόμενη παρτίδα. Τυχόν κίτρινο ή κίτρινο-ροζ-καφέ κόκκοι που δεν έχουν μια ελαστική ιδιότητα, θα πρέπει να αφαιρεθεί από την παρτίδα μετά την τέταρτη εβδομάδα. 


Γράφει η Σοφία Κυριακίδου


1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Πολυ ενημερωτικο τοποστ γιατο καφιρ αν γνωριζεται τι γινεται αν εμφανιστουν πετσουλες στο κεφιρ