Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Α-Ω Αναβίωση του εθίμου ΚΑΨΙΜΟ ΙΟΥΔΑ στην Τούμπα Θεσσαλονίκης

Αναβίωση παραδοσιακού εθίμου στην 4η Δημοτική Κοινότητα
Τη Μ. Παρασκευή 10 Απριλίου 2015, η 3η Δημοτική Κοινότητα σε συνεργασία με τους Ιερούς Ναούς Αγίας Μαρίνας και Αγίας Βαρβάρας θα πάρει μέρος στην αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου «Κάψιμο του Ιούδα», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του Μικρασιατικού και Θρακικού Ελληνισμού, μετά τη συνάντηση των Επιταφίων, στις 19:00.

 Το "Κάψιμο του Ιούδα" αναβιώνει στην Τούμπα
(Φωτογραφία από το προσωπικό λεύκωμα κατοίκου της Τούμπας : Ομάδα νέων ετοιμάζει το ομοίωμα ,δεκαετία του 70 - Το ομοίωμα του Ιούδα καίγεται στην πυρά)

Ο πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου της Κοινότητας συνεργάζονται για την αναβίωση του παραδοσιακού αυτού εθίμου με δύο από ενορίες της Κοινότητας που βρίσκονται πέριξ της οδού Γρ. Λαμπράκη στην Άνω και στην Κάτω Τούμπα. Πρόκειται για τις ενορίες της Αγίας Βαρβάρας και της Αγίας Μαρίνας ,οι Επιτάφιοι των οποίων για πρώτη φορά θα συναντηθούν κατά την Περιφορά τους στην πλατεία Μικρασιατικού και Θρακικού Ελληνισμού(7 μμ).
Στον ίδιο χώρο έχει σχεδιαστεί να γίνει και το κάψιμο ομοιώματος του Ιούδα.
Το έθιμο για το «Κάψιμο του Ιούδα» διατηρείται σε πολλές περιοχές της χώρας αλλού την Μεγάλη Παρασκευή κι αλλού την Κυριακή του Πάσχα κι είναι ένα έθιμο καθαρά συμβολικό. Σε ορισμένες περιοχές της Θράκης τα παιδιά περιφέρουν το ομοίωμα στα σπίτια του χωριού την Μ. Πέμπτη και ζητούν ξύλα για την φωτιά που θα το κάψουν την επομένη. Όταν ο ιερέας διαβάσει το Ευαγγέλιο που περιγράφει την σκηνή, ρίχνουν το ομοίωμα στην πυρά ενώ στο τέλος κάποιοι συνηθίζουν να παίρνουν λίγη από την στάχτη και να την σκορπούν στα μνήματα.
(Φωτογραφίες από το προσωπικό λεύκωμα κατοίκου της Τούμπας : Ομάδα νέων ετοιμάζει το ομοίωμα ,δεκαετία του 70 - Το ομοίωμα του Ιούδα καίγεται στην πυρά)

Δεν υπάρχουν σχόλια: