Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Α-Ω Τυρί από τον Πόντο ΠΑΣΚΙΤΑΝ.Συνταγή του Τανωμένου Σουρβά



Το όνομα του προέρχεται από τις λέξεις μπασκί (=πίεση) και Ταν,  ακριβώς γιατί είναι υποπροϊόν του Ταν ( το οποίο με τη σειρά του είναι το προϊόν που μένει μετά την απομάκρυνση του βουτύρου από το γιαούρτι). Το Ταν  τοποθετείται σε πάνινους σάκους για να στραγγίσει και να δώσει το Πασκιτάν Γάλα.


Το Πασκιτάν: είναι φρέσκο αγελαδινό ημιαποβουτυρωμένο
 

Χαρακτηριστικά

Μαλακό τυρί , χωρίς αλάτι, προϊόν επεξεργασίας του Ταν. 
Η υπόξινη γεύση του γιαουρτιού παραμένει χωρίς να καλύπτει τη γλυκύτητα που προκύπτει από τη ζύμωση.
Στοιχείζει περίπου 7 ευρω/κιλο"Απίστευτα γευστικό για μαγείρεμα ή για να το φας πάνω στη φέτα. 
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πλήθος συνταγών. 
Πρώτη ύλη για το Σουρβά, αλλά εξαιρετικό στο τζατζίκι, σε γλυκά ή συνοδευόμενο από πετιμέζι ή μαρμελάδα.."


Τανωμένος Σορβάς

 

1 φλυτζάνι κορκότο (σταρένιο) ή ενάμισι αν το θέλετε πικτό
2 φλιτζάνια πασκιτάν (είδος γιαουρτιού αλμυρό)
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο αγελαδινό
1 ψιλοκομμένο κρομύδι
1 κουτάλι μικρό ψιλοκομμένο δυόσμο
1 κουτάλι μικρό αλάτι
Ενάμισι με δύο λίτρα νερό


Σε μία ανοιχτή κατσαρόλα βάζω το νερό να βράσει μαζί με το κορκότο. Βάζω μέσα και το αλάτι. Αν το πασκιτάν έχει ήδη αλάτι μέσα δεν προσθέτω επιπλέον.

Αφού βράσει το κορκότο καλά και ελαφρώς χυλώσει, παίρνω δέκα κουτάλια σούπας απο το μείγμα και τα βάζω σε ένα βαθύ πιάτο. Τα αφήνω λίγο να κρυώσει, ώστε να μην είναι ζεματιστό, να είναι χλιαρό. Έπειτα παίρνω το πασκιτάν και το ρίχνω λίγο λίγο μέσα στο μείγμα που έχω χωρίσει. Προσοχή ανακατεύω καλά ώστε να μην έχει μέσα σβόλους, να γίνει ένα μείγμα.

Αφού κρυώσει η σούπα προσθέτω στην κατσαρόλα το μείγμα με το πασκιτάν που έχω χωρίσει. Ανακατεύω αργά-αργά ώστε να μην κόψει το πασκιτάν.

Έπειτα βάζω σε ένα τηγάνι το βούτυρο με το κρεμμύδι και το δυόσμο και τα αφήνω να τσιγαριστούν μέχρι να ροδίσουν. Τέλος παίρνω το μείγμα και το προσθέτω στη σούπα ανακατεύοντας αργά-αργά ώστε να γίνει ένα το μείγμα.

+ Πασκιτάν και κορκότο βρίσκουμε στα μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα. Εναλλακτικά μπορούμε να αντικαταστήσουμε το πασκιτάν με γιαούρτι σακούλας ή στραγγιστό γιαούρτι.

 + Στον Πόντο καθημερινά έκαναν τη συγκεκριμένη σούπα, καθώς επίσης τη συνιστούσαν και οι γιατροί. Kαταπραύνει το στομάχι μετά από ξενύχτι και πολύ ποτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: