Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Α-Ω Αγία Σοφιά, προκαλεί φόβο και δέος στους Τούρκους.Ανυσηχούν από περιέργα γεγονότα

 
Στο Νότιο μέρος του ναού υπάρχει ένας στενός διάδρομος που οδηγεί σε μια αραχνιασμένη πύλη στην οποία αναφέρεται ως κλειστή Πύλη.
Σύμφωνα με τον τούρκικο θρύλο όταν ο Μωάμεθ Φατίχ μπήκε στον Ναό γινόταν η Θεία λειτουργεία
καθώς οι οθωμανικές ορδές μπήκαν μέσα στον ναό, ο Έλληνας Πατριάρχης ο ορθόδοξος κλείστηκε μέσα σε αυτή την Πύλη η οποία σφραγίστηκε και δεν άνοιξε ξανά.
Το τρομερό για αυτούς είναι ότι κάθε χρόνο την Ανάσταση μπροστά σε αυτήν την πύλη βρίσκουν κόκκινα αυγά.
Ο θρύλος λέει όταν αυτή η πύλη θα ανοίξει η Αγιά Σοφιά θα είναι και πάλι ελληνική.

Τι λέει η Ελληνική εκδοχή
Ποια είναι η μυστική Πύλη που ψάχνουν οι Τούρκοι στην Αγία Σοφία; Μήπως αυτή που διέφυγε ο ιερέας στην ημέρα της άλωσης της Κωνσταντινουπόλεως;
Μια ομάδα τούρκων κινηματογραφιστών σε συνεργασία με αρχαιολόγους ερευνά από το 2009 τα μυστικά υπόγεια της Αγιάς Σοφιάς, που εδώ και αιώνες παρέμεναν σφραγισμένα Σύμφωνα λοιπόν με τον Κουτσί Ακιλί (μέλος της ομάδας κινηματογραφιστών), κρυφή επιθυμία της ομάδας είναι να βρουν το κρυφό δωμάτιο της Αγίας Σοφίας από όπου διέφυγε ο ιερέας στη λειτουργία της 29ης Μαΐου 1453, αλλά και το δισκοπότηρο που χάθηκε κατά την Άλωση της Πόλης και ο μύθος το θέλει να βρίσκεται κάπου στα βάθη της!
«Αυτό το δωμάτιο δεν μπορεί να είναι μακριά, είναι κάπου εκεί. Και όταν ανακαλυφθεί, πολύ πιθανόν μέσα σε αυτό να βρίσκονται πολλά σημαντικά, ιερά κειμήλια της χριστιανοσύνης», λέει ο Κουτσί Ακιλί και υπογραμμίζει ότι το κρυφό δωμάτιο είναι το πιο σημαντικό από όλα. Δεν αποκλείει μάλιστα μέσα σε αυτό να βρίσκονται ακόμη και ιστορικές έρευνες που έγιναν τα βυζαντινά χρόνια καταγράφοντας στοιχεία για τον πληθυσμό και τις συνθήκες ζωής του.

Να υπενθυμίσω τέλος τα λόγια του Γέροντα για την Πύλη, για να μην ψάχνουν και άδικα...

"Θα πάρουμε την Αγία Σοφία και θ΄ανοίξει και η πύλη. Αυτήν την πύλη δεν την ξέρει κανείς..."

 Ένα ακόμη ασυνήθιστο όσο και ανεξήγητο φαινόμενο που παρουσιάζεται στον μεγαλοπρεπή ναό από το καλοκαίρι του 2008,είναι η εμφάνιση βυζαντινών σταυρών στις αψίδες του τρούλου επάνω στον ασβέστη του σοβά με τον οποίο ήταν καλυμμένοι εδώ και εκατοντάδες χρόνια.Το παράδοξο είναι ότι δεν φαίνονται με γυμνό μάτι αλλά αποτυπώνονται με τον φωτογραφικό φακό.Υπ' όψη ότι σε όλους τους τοίχους του ναού υπάρχουν σοβατισμένοι σταυροί,αλλά το φαινόμενο εμφανίζεται μόνον στους υπάρχοντες στις αψίδες του τρούλου.

Παράλληλα με όλα αυτά επανήλθαν στην επιφάνεια όλοι εκείνοι οι θρύλοι που κατά καιρούς είχαν συγκλονίσει και είχαν προκαλέσει στους μουσουλμάνους μια χαρακτηριστική φοβία για την εκ νέου ανάδυση της ορθόδοξης χριστιανικής ταυτότητας του ναού και τις κοσμογονικές συνέπειες αυτού του συγκλονιστικού γεγονότος, παρά το ότι λειτουργούσε μέχρι το 1934 σαν μουσουλμανικό τέμενος.

Μάλιστα ο πρόεδρος του "Saadet" ενός μικρού κόμματος που όμως ήταν η μήτρα του κόμματος του Ερντογάν,ο Numan Kurtulmus,σε ομιλία του που έκανε στην Κων/πολη σε κλειστό

στάδιο,αναφερόμενος στην αποκάλυψη του"Αγγέλου της Αγίας Σοφίας",δήλωσε πως η αποκάλυψη αυτή ήταν προμήνυμα,σε συνδυασμό με τις εξελίξεις της περιόδου εκείνης,του τελικού διαμελισμού και της οριστικής κατάρρευσης της σύγχρονης Τουρκίας ! Στη συνέχεια αφού επεσήμανε τους μεγάλους κινδύνους που διατρέχει η Τουρκία,κάλεσε τους οπαδούς του να πιέσουν την κυβέρνηση ώστε η Αγία Σοφία να μετατραπεί και πάλι σε τζαμί,μήπως και ακυρωθεί η προφητεία του εξαπτέρυγου αγγέλου,της οριστικής διάλυσης της Τουρκίας.Σήμερα ο Numan Kurtulmus έχει προσχωρήσει στο κόμμα του Ερντογάν,είναι υπαρχηγός του και θεωρείται ότι είναι ο διάδοχος του,αν ο Ερντογάν γίνει πρόεδρος της χώρας.

Στις 20 Ιανουάριου 2012, η μεγάλης κυκλοφορίας τουρκική εφημερίδα Sabah, παρουσίασε ένα πραγματικά καταπληκτικό αφιέρωμα για τα «Μυστήρια της Αγίας Σοφίας», (Ayasofya’ nιn gizlemleri), όπου αποτυπώνεται, με γλαφυρό τρόπο, αυτό το κλίμα φοβίας που έχει καταβάλει τελευταία τους Τούρκους, για τα όσα υπάρχουν κρυμμένα μέσα στον Ιερό Ναό και τα όσα προμηνύονται να συμβούν τα επόμενα χρόνια. Το πρώτο σημαντικό στοιχείο από αυτό το αφιέρωμα, είναι μια αδιόρατη φοβία που διακρίνεται από τους Τούρκους στους κρυμμένους σταυρούς, συμβολικούς και μη, που υπάρχουν στο εσωτερικό του ναού, αλλά και στην κάτοψη όπως αυτή μπορεί κάποιος να την διακρίνει από ψηλά. Έτσι μεγάλο δέος παρατηρείται για τον λεγόμενο, (όπως τον αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Τούρκοι ), «Σταυρό του αποστόλου Αγίου Ανδρέα», ο οποίος όπως είναι γνωστό είναι ο ιδρυτής της εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα λοιπόν με την Sabah, στην οροφή του ναού υπάρχει ο Σταυρός του Αγίου Ανδρέα σε
διαγώνιο μορφή, ένα σημαντικό σύμβολο που όχι μόνο δεν χάθηκε στους αιώνες της οθωμανικής κατοχής αλλά δεσπόζει με όλη την συμβολική σημασία του. Παράλληλα και ο «Σταυρός του Ιουστινιανού» τρομάζει τους Τούρκους καθώς οι θρύλοι αναφέρουν για ένα πανάρχαιο κειμήλιο που βρίσκεται μυστικό στην Αγία Σοφία και μάλιστα προέρχεται από την Αίγυπτο και έχει τρομακτική δύναμη η οποία θα δραστηριοποιηθεί τις παραμονές της διάλυσης της Τουρκίας..

Γενικότερα η κατασκευή του μεγάλου αυτού ορθοδόξου αρχιτεκτονικού αριστουργήματος, σύμφωνα με τις ίδιες τις τουρκικές πηγές, βασίστηκε στο χριστιανικό σύμβολο του Σταυρού και το γεγονός αυτό εμπνέει το δέος αλλά και μια αδιόρατη φοβία για την μελλοντική επάνοδο της Αγίας Σοφίας στον φυσικό της κάτοχο, δηλαδή στην Ελληνορθόδοξη λατρεία.


Οι Τούρκοι λένε πως η Αγία Σοφία έχει 316 πόρτες αλλά… κανείς δεν μπόρεσε να τις μετρήσει ακριβώς. Με το θέμα αυτό υπάρχουν πολλοί θρύλοι και ενδιαφέρουσες ιστορίες. Όπως αναφέρεται,  η μεγάλη κεντρική πύλη είναι ένα  μεγάλο «φυλακτό»  που προστάτευσε ανά τους αιώνες και ακόμα  προστατεύει το όλο κτίσμα από σεισμούς και άλλες συμφορές. Εδώ υπάρχει σύμφωνα με τους θρύλους ένα άλλο παράδοξο. Όταν κάποιος αποπειραθεί να μετρήσει μία μία αυτές τις πόρτες, μόλις φτάνει στο τέλος τότε θα φανερωθεί  ακόμα μία καινούργια πόρτα που δεν την έχει μετρήσει. Αυτό θέλει να καταδείξει ότι το κτίσμα είναι μαγικό και  πως ένας θνητός που έχει αρχίσει να μετρά τις πόρτες του θαυματουργικού αυτού ναού, μόλις φτάνει στο τέλος, τότε καταλαβαίνει πως δεν έχει τελειώσει το μέτρημα και αυτό δείχνει και την ανθρώπινη αδυναμία του μπροστά σε αυτό το αρχιτεκτονικό θαύμα.


ΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ
Ο μεγάλος θόρυβος που έχει ξεσπάσει στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια,σχετικά με τα μυστήρια της,ανάγκασε το το τουρκικό κράτος να δώσει άδεια για ειδικές έρευνες στα υπόγεια και στα θεμέλια της Αγίας Σοφίας,σε βάθος πάνω από 12μ.Το 2009 ομάδες ειδικών δυτών με εξελιγμένο εξοπλισμό,εισήλθαν στις στενές εισόδους των υπόγειων τούνελ που ως επί το πλείστον είναι πλημμυρισμένα από νερό και τα οποία εντοπίστηκαν στο εσωτερικό δάπεδο του ναού και στο προαύλιο του.

Είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνει άνθρωπος στις συγκεκριμένες στοές. Την κάθοδο επιχείρησαν,

ΔΥΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓ.ΣΟΦΙΑ
μέσα από στόμιο μικρής διαμέτρου, ένας κάμεραμαν και ένας δύτης-φωτογράφος. Το άνοιγμα ήταν τόσο στενό που δεν μπορούσε να περάσει ο σωλήνας του δύτη και χρειάστηκε αργότερα να του παρέχουν οξυγόνο από μεγάλη απόσταση.Την παρακινδυνευμένη κάθοδο επέτρεψε,αλλά μόνο για οκτώ ώρες,και επέβλεψε προσωπικά ο αρχαιολόγος Χαλούκ Τουρσούν, πρόεδρος του Ιδρύματος Μουσείου Αγίας Σοφίας. Στο παρελθόν έχουν γίνει σκέψεις εξερεύνησης των υπόγειων στοών ακόμη και από ξένους αρχαιολόγους, κανείς όμως δεν παίρνει αυτό το ρίσκο λόγω της πιθανότητας υπόσκαψης των θεμελίων της Αγίας Σοφίας.

ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΣΤΟΕΣ ΑΓ.ΣΟΦΙΑ
«Είναι σαν να βυθίζεσαι στην Ιστορία», είπε ο δύτης Οζάν Τσοκντεγιέρ, που διήνυσε 283 μέτρα μέσα σε στοές. Όταν κατέβηκε σε βάθος 12 μέτρων, αντίκρισε δύο μεγάλα ρόπαλα σε πολύ καλή κατάσταση, αλλά μόλις τα άγγιξε έγιναν σκόνη. Το ίδιο συνέβη με ένα δοχείο. Γι΄ αυτό και προτίμησε, όταν επεσήμανε και έναν σκελετό ζώου, να μην τον πειράξει για να μην του κάνει ζημιά. «Σε ένα σημείο βρήκαμε και μία αλυσίδα την οποία ακολουθήσαμε και οδηγούσε σε έναν τοίχο με δύο κρίκους”.

Κάτω από την Αγία Σοφία υπάρχουν δύο στοές με νερό που συνδέονται με το Βυζαντινό Υδραγωγείο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον ναό. Το 1945 είχε γίνει μια προσπάθεια να αντληθεί το νερό, αλλά αυτό δεν στέρευε ποτέ, γεγονός που υποχρέωσε τη διακοπή των εργασιών. Οι δύτες πιστεύουν, από αυτά που αντίκρισαν, ότι επαλήθευσαν κάποιες εικασίες: ότι η Αγία Σοφία συνδεόταν υπόγεια με το παλάτι του Κωνσταντίνου του Πορφυρογέννητου και βέβαια με το Βυζαντινό Υδραγωγείο. Θρύλοι αναφέρουν ότι οι Οθωμανοί επεξέτειναν τις στοές ώστε να μπορούν μέσω αυτών να πηγαίνουν οι Σουλτάνοι στην Αγία Σοφία, που είχαν μετατρέψει σε τζαμί, για να προσευχηθούν.

«Τα υπόγεια μέρη της Αγίας Σοφίας είναι ακόμη πιο συναρπαστικά από το επίγειο κομμάτι της», είπε στην εφημερίδα «Huriet» ο Τούρκος σκηνοθέτης Γκιοκσέ Γκιουένσεϊ,υπεύθυνος για το βίντεο που
τράβηξαν οι δύτες. Ένα ταξίδι στις υπόγειες στοές και στέρνες της Αγίας Σοφίας που είναι δαιδαλώδεις και ανεξερεύνητες.Οι στοές κρύβουν ακόμη μεγάλες εκπλήξεις, όπως έδειξε η τυχαία ανεύρεση, κατά τη διάρκεια του εγχειρήματος, θαλάμου με δύο τάφους μεγάλης σημασίας για τους ορθόδοξους χριστιανούς.Ο ένας εικάζεται ότι είναι του 15ου αιώνα και ανήκει στον Πατριάρχη Αθανάσιο, ο άλλος είναι ακόμη παλιότερος, κατά δύο αιώνες, και θεωρείται ότι ανήκει στον αγιοποιηθέντα παίδα Αντινέγενο.

Τι να είναι όμως αυτό που ψάχνουν στα υπόγεια του ναού ? Άραγε είναι τυχαία η χρονική περίοδος που άρχισαν να πέφτουν οι σοβάδες που κάλυπταν τις αγιογραφίες? Μήπως όλο αυτό το εγχείρημα έχει κάποιο άλλο σκοπό και οι υπεύθυνοι το παρουσιάζουν διαφορετικά ? Πριν μερικά χρόνια κάποιος Τούρκος στρατηγός  εκμυστηρεύτηκε στον Έλληνα ομόλογο του ότι: " Ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς βρίσκεται κρυμμένος στα υπόγεια της Πόλης" !!! Αυτό ψάχνουν !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: