Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Α-Ω Διάσωση Σπόρων παραδοσιακών ποικιλλιών λαχανικών.Σποροφύλακες παραδοσιακών σπόρων Ωραιοκάστρου.

Η  Σοφία Κυριακίδου από το Δήμο Ωραιοκάστρου ανήκει στην ομάδα διάσωσης σπόρων λαχανικών ποικιλιών  από όλη την Ελλάδα.
Η προσπάθεια ανανέωσης των σπόρων, ώστε να μην χαθούν από τον πόλεμο των μεγαλοεταιριών εβραϊκών συμφερόντων είναι άθλος σήμερα.

"Αγωνιζόμαστε για να κρατήσουμε τα εύγευστα  λαχανικά, με την μυρωδιά λαχανικού, και όχι τα πλαστικά μεγάλα υβρίδια που δίνουν πολλή παραγωγή και όχι γεύση και ποιότητα.

Oι Παραδοσιακοί Σπόροι, Ένα Σύμβολο για τη Συνέχεια της Ζωής!

 Τα υβρίδια F1   των σπόρων της βιομηχανίας διασπώνται στην δεύτερη γενιά και έτσι ο σπόρος που ενδεχόμενα να κρατήσει ο αγρότης, δεν αναπαράγεται σωστά. Επομένως , είτε για νομικούς ή για πρακτικούς λόγους ο αγρότης δεν μπορεί να κρατήσει σπόρο για την επόμενη χρονιά δηλαδή πρέπει να τον αγοράσει ξανά από τις εταιρίες. Σε λίγο θα μας ζητάνε μίζες για ότι καλλιεργούμε. Δεν είναι μακρυά αυτή η ώρα που ότι παράγουμε θα είναι ελεγχόμενο. Ήδη είναι σε πολλά προϊόντα.

 Δέκα μόνον πολυεθνικές να ελέγχουν το 73% της παγκόσμιας εμπορικής διακίνησης σπόρων.

 Η απώλεια παραδοσιακών ποικιλιών σημαίνει απώλεια ενός πολιτιστικού και οικονομικού δημόσιου αγαθού που αποτελεί   εγγύηση για μελλοντική διατροφική επάρκεια και ανεξαρτησία. Η απώλεια των παραδοσιακών σπόρων σημαίνει συντριπτική μείωση της αγροτικής βιοποικιλότητας. Ας μην ξεχνάμε ότι σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η βιοποικιλότητα είναι η συνέχεια της ζωής και εμείς είμαστε έτοιμες να παλέψουμε και να αγωνιστούμε για αυτό.

 

Για όποιον ενδιαφέρεται από την περιοχή μας να καλλιεργήσει οργανικά λαχανικά, και να αγωνιστεί στην ομάδα για την διάσωση σπόρων  να μπει στη λίστα κάτω στα σχόλια, ώστε το φθινόπωρο να του προμηθεύσουμε σπόρους. 




 





Δεν υπάρχουν σχόλια: