Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Α-Ω Γιατί να προτιμήσω ωρίμανση κρασιού σε δρυινα βαρέλια. Τα μυστικά του ξύλινου βαρελιού για τυριά και κρασιά. Πως να κρατήσετε ένα βαρέλι κρασιού πάνω από 4 χρόνια και να δίνει αρώματα

Γιατί στην παραδοσιακή οινοποίηση χρησιμοποιούμε ξύλινο βαρέλι?

1. Γιατί δίνει ποιότητα στο προϊόν ( κρασί), τανίνες, γεύση, φυσικό χρώμα & αρώματα.
2. Είναι ο πιο ασφαλής αποθηκευτικός χώρος γιατί δεν είναι ευμετάβλητος στην εξωτερική θερμοκρασία.


Τα ξύλα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των βαρελιών είναι δρυς, ακακία, καστανιά και ρόπολο.
Τα δρύινα βαρέλια όμως έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση καθώς συνιστούνται από όλους τους οινολόγους, διότι δίνουν καλύτερα αρώματα στο κρασί. Όλα τα οινοποιία χρησιμοποιούν για την παλαίωση και τον αρωματισμό των κρασιών τους μόνο ξύλινα κρασοβάρελα δρυός.



 Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για να έχουμε καλό κρασί εκτός από την επιλογή του ξύλου είναι και το μέγεθος του βαρελιού, π.χ. εάν έχουμε 200-300 λίτρα κρασί για παλαίωση το τοποθετούμε σε ένα βαρέλι 200-300 λίτρων μόνο όταν μετά το άνοιγμα το μεταγγίσουμε σε μικρότερα ή το εμφιαλώσουμε σε μπουκάλια. Εάν πίνουμε κατευθείαν από το βαρέλι είναι προτιμότερο να το έχουμε σε μικρότερα βαρέλια για να μη μένει πολύ καιρό το βαρέλι μισογεμάτο και ο αέρας που θα εισέρχεται στο πάνω μέρος του βαρελιού ξινίσει το κρασί. Η διάρκεια ζωής των βαρελιών είναι 5 χρόνια.
Μέσα στα χρόνια αυτά το ξύλο δίνει όλα τα αρώματα του στο κρασί.
Μετά την 5ετία το βαρέλι είναι ένα μέσο αποθήκευσης χωρίς να δίνει κάποια αρώματα στο κρασί.

 Προετοιμασία καινούργιου βαρέλιου πριν το γεμίσουμε κρασί:

  1. Γεμίζουμε το βαρέλι με κρύο νερό
  2. Το αφήνουμε γεμάτο για 48 ώρες
  3. Αδειάζουμε το βαρέλι, ξεβγάζουμε αμέσως με κρύο νερό και το αφήνουμε να στραγγίσει.

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε την παραμικρή διαρροή ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

  1. Γεμίζουμε το βαρέλι με πολύ ζεστό νερό (βραστό) σε αναλογία 15% της χωρητικότητας του βαρελιού.
  2. Ανακινούμε το βαρέλι ώστε να σχηματιστεί στο εσωτερικό του ζεστός ατμός.
  3. Ανακινούμε το βαρέλι κυκλικά 8-10 φορές και το ανασηκώνουμε 15 λεπτά από την κάθε πλευρά του.
  4. Αφου βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει διαρροή ατμού σε όλο το βαρέλι, το αδειάζουμε και ξεπλένουμε με κρύο νερό ώστε να επανέλθει το ξύλο στην φυσική του θερμοκρασία.
  5. Τέλος, τοποθετούμε το βαρέλι με την τρύπα (όκνα) προς τα κάτω.
  
Τέλος οσον αφορά το επιχείρημα ότι τα ξύλινα βαρέλια θέλουν πέταμα μετά από 3-4 χρόνια, αυτό ισχύει για τους επαγγελματίες παραγωγούς κρασιών υψηλής ποιότητας, εκεί όπου συνδιάζεται η επιστήμη της οινολογίας με τον απαραίτητο εξοπλισμό, απαραγορετικός όμως για εμάς τους ερασιτέχνες. Αυτοί αντικαθιστούν τα ξύλινα βαρέλια, ανά 3-4 χρόνια, όχι γιατί χαλάνε αλλά γιατί σταματούν να δίνουν τα αρώματα του ξύλου στο κρασί και μετατρέπονται σε απλά ξύλινα "δοχεία".

ΜΥΣΤΙΚΟ : Όμως και εδώ ο απλός λαός βρήκε τη λύση "επιστροφής" των αρωμάτων του ξύλου, με την διαδικασία του "στυφαρίσματος" (βόρεια Εύβοια). Σε ένα καζάνι βράζουμε κλαδια μυρτιάς, πεύκου, θυμαριού, λίγο σχοίνο και δάφνη . Αφού εκχυλίζουν τα αρώματα ρίχνεις το καυτό "αφέψημα" (περίπου 20-30 κιλα) στο ξύλινο σχολαστικά πλυμένο βαρέλι των 150 - 200 λτ, το αναδεύεις και το αφήνεις τουλάχιστον ένα 24ωρο. Το ξύλινο βαρέλι "ρουφά" τα αρώματα και η υψηλή θερμοκρασία σκοτώνει τα παράσιτα και τους μικροοργανισμούς που ενδεχομένους υπάρχουν στο ξύλο. Την άλλη ημέρα, αδιάζεις το περιεχόμενο και αμέσως γεμίζεις το βαρέλι με μούστο.



Επίδραση του ξύλου στη ωρίμανση του τυριού
Η φέτα που ωριμάζει σε βαρέλι έχει λιγότερη υγρασία, περισσότερο λίπος και λιγότερο αλάτι.
Παίρνει άλλη οσμή και γεύση.
Για να κάνουμε παραδοσιακό τυρί χρειαζόμαστε και παραδοσιακά υλικά, το ξύλο και όχι πλαστικά και μέταλλα.

Πληροφορίες
Για αγορά βαρελιών κρασιού-τυριού δρύινα χωρίς φάρμακα επικοινωνείστε για τιμοκατάλογο στο
zevs2013ltd@yahoo.gr  Εταιρία  ZEVS2013LTD  IMPORT-EXPORT
Θεσσαλονίκη παράδοση στο χώρο σας.




ευθύνη του βαρελοποιού είναι μεγάλη. Κι αυτό γιατί δεν δημιουργεί απλά ένα ξύλινο δοχείο αποθήκευσης ενός υγρού, αλλά φτιάχνει ένα ζωντανό οργανισμό, ένα ζωτικό στοιχείο της διαδικασίας παλαίωσης του κρασιού, το οποίο θα του προσδώσει άρωμα, γεύση, σώμα, κάποιες δευτερογενείς τανίνες, ενώ ταυτόχρονα θα το "σκληραγωγήσει", προκειμένου να παλαιώσει καλύτερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αν λοιπόν αναλογιστούμε ότι σχεδόν κανένα από τα αγαπημένα μας (κυρίως ερυθρά) κρασιά δεν θα είχε τη μορφή που ξέρουμε αν δεν υπήρχαν τα καλά δρύινα βαρέλια αλλά και όλη η συσσωρευμένη γνώση γύρω από την παραδοσιακή βαρελοποιία, τότε καταλαβαίνουμε γιατί ένας οινοποιός επενδύει τόσο χρόνο, κόπο και χρήμα στα βαρέλια που θα επιλέξει για να παλαιώσει το κρασί του

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/telegourmet_Article.aspx?amid=170093
Πηγή: www.in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: