Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Α-Ω Ελληνικές ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ 19ου αιώνα, ΚΟΦΙΝΑΚΙΑ πλεκτά.ΚΑΛΑΘΟΥΝΕΣ.ΚΑΜΠΑΝΕΣ.ΚΑΛΑΘΙΑ.ΚΟΦΙΝΕΛΙΑ.

 19ος αιώνας
Οι παραδοσιακές κυψέλες έχουν κατα τόπους διαφορετικές ονομασίες το συγκεκριμένο είδος διαθέτει ίσως τις περισσότερες παραλλαγές άρα και ονομασίες είναι μάλλον μια απο τις πρώτες τεχνητές κυψέλες μετά τους κορμούς ή ίσως και παράλληλα.
Στη Λευκάδα τα έχω ακούσει: "καλάθια" " καλαθούνες" " κοφίνια" "καμπάνες" "κοφινέλια", και πάντα μιλάμε για περίπου αυτό το σχήμα με παραλλαγές που έχουν να κάνουν με το μέγεθος και τα υλικά πλέξης.


Πλέκονται απο σκελετό λυγαριάς και καλάμι ,ή απο βούρλα και λιναρένιο σπάγγο, ή απο σανό σιτηρών και φλούδα λιγαριάς ,όλα τα παραπάνω τα επιχρήζουν με μίγμα αργίλου και σβουνιάς απο αγελάδες ή άλογο επειδή όταν στεγνώσει γίνεται ισχυρό και αδιάβροχο.
Όσο και αν ακούγεται αηδιαστικό είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό!
Σε άλλες περιπτώσεις έχω ακούσει για μίγμα άργιλου ασπραδιού αυγών και ξυδιού το οποίο ξέρω ότι το χρησιμοποιούν και οι αγιογράφοι σαν φιξατίφ ή βερνίκι για την προστασία των αγιογραφιών και των εικόνων τους. Μίγμα που διατηρήται άθικτο για αιώνες.


Αφού τελιώσουμε την κυψέλη 
θα αλείψουμε εσωτερικά την παγίδα με λιωμένο κερί μελισσών αυτή τοποθετείται σε διάφορα σημεία γύρω από το μελισσοκομείο.Η κυψέλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε σαν μόνιμη που θα πιάσει τον αφεσμό είτε και σαν εργαλείο μεταφοράς ενός είδη πιασμένου αφεσμού από ένα κλαδί στην παγίδα και μετά στην κυψέλη που έχει προετοιμαστεί έχει μικρά κομμάτια κηρήθρας κολλημένα στην κορυφή της και μερικά ξύλινα ραβδάκια για να στηρίξουν το βάρος του περασμένα σε κάθετη φορά απο τις κηρήρθες συνήθως τέσσερα αρκούν.
Στην δεύτερη περίπτωση η παγίδα τοποθετείται κοντά ή πάνω από τον αφεσμό και όταν εισέλθει αυτός και φωλιάσει μέσα τότε μεταφέρουμε την παγίδα με την χειρολαβή και τινάζουμε τον αφεσμό στην οριστική του κυψέλη.
H παραδοσιακή μελισσοκομία έχει φοβερή δύναμη και σοφία για τούτο αξίζει να τη κρατήσουμε ζωντανή και δυνατή.
 
Ξεκινάει απο τη λογική να αξιοποιήσουμε ότι υπάρχει στο άμεσο περιβάλλον μας απλά αξιοποιώντας το με το καλύτερο δυνατό τρόπο.


  Εσοχές για προφύλαξη κοφινιών
 


Πολυκατοικία κοφινιών

                                                                          Εσοχές σε τοίχο από τούβλα για κοφίνια προστατευμένα


Δεν υπάρχουν σχόλια: