Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Α-Ω Βάψιμο αυγών για Πάσχα οικολογικά (όπως τα έβαφε η Γιαγιά).Πως θα βάψω αυγά με βότανα


Αποτέλεσμα εικόνας για βαφω αυγα με κρεμμυδι
Με κρεμμυδόφλουδες

Για καφέ αυγά, βράζουμε πρώτα αρκετές φλούδες από σκουρόχρωμα κρεμμύδια και έπειτα, προσθέτουμε τα αυγά άβραστα και τα αφήνουμε να βράσουν για 10-12 λεπτά περίπου.

Και μια άλλη τεχνική είναι :
Να τυλίξετε τη φλούδα γύρω απο τα αυγά, και να τα δέσετε με καλτσόν.Τα αφήνανε να βράσουνε για μιάμιση ώρα σε σιγανή φωτιά.





Για κόκκινα αυγά παίρνουμε βολβούς παντζαριών, τους κόβουμε σε φέτες, τους βράζουμε μέχρι να ψηθούν καλά και χρησιμοποιούμε το ζωμό τους ως βαφή, που την περνάμε με ένα πινέλο σε ήδη βρασμένα αυγά, όσο είναι ακόμα ζεστά, ή τα βράζουμε στον κόκκινο ζωμό των παντζαριών 10-15 λεπτά. Παλαιότερα, αλλά και σήμερα ακόμα, σε πολλές αγροτικές περιοχές, χρησοποιούσανε το φυτό ριζάρι (Rubia tinctorum) για τη βαφή κόκκινων αυγών.

Για γαλάζια αυγά χρησιμοποιούμε κόκκινο λάχανο. Αν τα αυγά μείνουν λίγες ώρες μέσα στα λάχανα θα γίνουν γαλάζια, αν μείνουν όλη τη νύχτα θα γίνουν πιο σκούρα.

Για καφέ αυγά, βράζουμε πρώτα αρκετές φλούδες από σκουρόχρωμα κρεμμύδια και έπειτα, προσθέτουμε τα αυγά άβραστα και τα αφήνουμε να βράσουν για 10-12 λεπτά περίπου.

 pasxalina-avga-kremmydia-freska-louloudia
Για μοβ αυγά, βράζουμε τρία ματσάκια βιολέτες και στη συνέχεια βράζουμε στο ίδιο νερό τα άβραστα αυγά, για 10-15 λεπτά περίπου.
 Τα μύρτιλα μου έδωσαν ένα ωραία μωβ χρώμα το οποίο έτριψα σε μερικά σημεία με χαρτί υγείας για να μην είναι μοτότονο το χρώμα

Για κίτρινα αυγά χρησιμοποιούμε κρόκο Κοζάνης και κουρκουμά. Διαλύουμε σε μία κατσαρόλα με νερό τον κρόκο και βράζουμε τα αυγά για 15 λεπτά από τη στιγμή που το νερό θα πάρει βράση. Για κίτρινο χρώμα, μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε μαργαρίτες από τη φύση, τις οποίες πρέπει να βράσουμε μέχρι να βγάλουνε το έντονο κίτρινο χρώμα τους.


bammena-ayga-me-ibiskoΕπίσης στο http://www.sheblogs.eu βρήκαμε και αυτή την τεχνική για ΣΟΛΟΚΑΛΑΤΙ ΧΡΩΜΑ
Το τσάι από φύλλα ιβίσκου έχει ένα βαθυκόκκινο χρώμα οπότε σκέφτηκα να το δοκιμάσω και στα φετινά αυγά μου. Χρησιμοποίησα καφέ αυγά και το αποτέλεσμα ήταν ένα περίεργο σκούρο καφέ χρώμα,



Δεν υπάρχουν σχόλια: