Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Α-Ω Αγορά σπόρων καπνού.Πως να καλλιεργήσω καπνό σε γλάστρες στο μπαλκόνι-ταράτσα στο σπίτι.Τα μυστικά της καλλιέργειας του καπνού.Η καλύτερες ποικιλλίες.Φτιάχνω μόνος καπνό για ιδιωτικη κατανάλωση.Στάδια επεξεργασίας καπνόφυλλων

 
Γράφτηκε ότι θα υπάρξει απόφαση που θα απαγορεύσει την ιδιωτική καλλιέργεια. Και άλλες φορές έχουμε ακούσει ανάλογα «παράλογα», που στην πορεία τα «αλλάζουν», τα διαμορφώνουν, αλλά ο στόχος είναι γνωστός…Άλλωτε είπαν την εποχή του Γιωργάκη ότι μπορεί καποιος να καλλιεργήσει στον κήπο του. Στην Ελλάδα οι νόμοι αλλάζουν σαν τα εσώρουχα. Η Ελλάδα κάποτε ήταν από τους πρώτους καλλιεργητές καπνού στον κόσμο, τώρα τα συμφέροντα πήγαν τις καλλιέργειες αλλού με πιο φτηνό κόστος. Κι εμείς θα καλλιεργούμε ρίγανη και δεντρολίβανο, καλά και αυτά δεν λέω, αλλά σε περιόδους παγκόσμιας κρίσης ποιος θα αγοράζει μυρωδικά και φρούτα του δάσους?

Ας μάθουμε να φτιάχνουμε ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΚΑΠΝΟ, για … καβάντζα!
Η  ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ είναι το ΒΑΣΙΚΟ που προτείναμε για την έξοδο από την… «κρίση» που μας φόρεσαν θέλαμε δεν θέλαμε χωρίς να μας ρωτήσουν. Να έχετε όλοι σπόρους καβάτζα.

Αν είσαι αυτάρκης, πέρα από τη χαρά της δημιουργίας, ΞΕΡΕΙΣ και τι τρως ή τι καπνίζεις. Γέμισε ο τόπος «βιολογικά προιόντα». Πόσα από αυτά είναι ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ; Ουδείς γνωρίζει. Γιατί μπορεί τα δικά σου να είναι βιολογικά, αλλά ο γείτονας και τα αεροπλάνα πο ψεκάζουν σου τα χαλάνε.

Λοιπόν ξεκινάμε

Βρίσκουμε τον καπνό που θέλουμε να καλλιεργήσουμε, εμείς προτείνουμε ΜΠΑΣΜΑ Ξάνθης, GOLDEN VIRGINIA ή μίξη 60%-40% των δύο. Ο μπασμάς είναι μκρό φυτό, το βιρτζίνια γίνεται εώς και 2 μέτρα με τεράστια φύλλα

 

Χρειαζόμαστε:

* καλό φυτόχωμα για το σπορείο
* κύπελλα πλαστικά (του νερού) ή φυτοδοχεία του εμπορείου
* καφάσια μαναβικής (ρηχά)
* νάιλον (ή άλλο υλικό) για σκέπασμα
* σπόρους

Ιανουάριο-Φεβρουάριο βάζουμε σε κάθε κυπελάκι χώμα και 3-4 σποράκια. Όταν θα φυτρώσουν, κρατάμε το πιο δυνατό φυτό, και βγάζουμε τα άλλα με ένα τσιμπιδάκι.
Προσοχή θέλουν ήλιο και καλή υγρασία. Εάν δεν τα έχετε στον ήλιο θα ψιλώσουν πολύ τα φυτά και δεν θα βγάλουν φύλλα.Το σπορείο θέλει ζεστό μέρος, όταν έχει κρύο και αν το έχουμε έξω το σκεπάζουμε το βράδυ με νάυλον ή γυαλί. Το πότισμα γίνεται με ψεξαστήρι για να μην πληγώσουμε το φυτό όταν είναι μικρό.

Κατόπιν Απρίλιο-Μάιο ανάλογα με τη θερμοκρασία να μην έχει πολύ κρύο, φυτεύουμε στο έδαφος ή σε γλάστρα σε ηλιόλουστο μέρος.
Όταν περάσουν 7 εβδομάδες, κόβουμε τα 2-3 πρώτα φύλλα απο κάτω και τα πετάμε ιατί έχουν πολύ νικοτίνη, εγώ τα κρατάω για ψέκασμα βιολογικό στα άλλα φυτά. Βάζοντας τα σε νερό, και ψεκάζοντας τα άλλα δέντρα διώχνω τα παράσιτα . Προσοχή στις γλάστρες να τις ποτίζουμε τακτικά γιατί τις ψήνει ο ήλιος. Προσέχουμε τα φυτά μας να μην βρέχονται τα φύλλα και πιάσουν μύκητες.

Μαζεύουμε τα μεγάλα φύλλα σε 2-3 φορές. Τέλος αφήνουμε το άνθος να ξεραθεί για να κάνουμε σπόρο. Τα φύλα τα κρεμάμε με κλωστή σε σκιερό μέρος να στεγνώσουν. Μια καλή τοποθεσία στο μπαλκόνι που να μην την πιάνει ο ήλιος.

Και μετά δείτε το βίντεο του φίλου μας για την επεξεργασία του

 
Επίσης συνιστούμε όταν το κόψετε να το τοποθετήσετε σε ένα κόσκινο και να το βάλετε σε ατμό μπέν μαρί ( πάνω απο κατσαρόλα που βράζει για μερικά λεπτά) διότι έτσι διώχνετε ένα μέρος της νικοτίνης και υγραίνετε τον καπνό. Τοποθετήστε το μετά στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για μακρυνή φύλαξη

Δείτε ακόμα το άρθρο για την καλλιέργεια ΜΠΑΣΜΑ


Περιμένουμε τα σχόλια σας. 

Αγορά σπόρων :  

Δεν υπάρχουν σχόλια: