Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Οδηγίες Ερντογάν στο ΣΕΑ για πλατφόρμα γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο

 ertogan
Οδηγίες για Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΕΑ) για πλατφόρμα γεώτρησης για την Ανατολική Μεσόγειο έδωσε ο Τούρκος Πρόδρος Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με την εφημερίδα Σαμπάχ. Αποφασίστηκε όπως η τουρκική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) αποκτήσει πλατφόρμα γεώτρησης 1,5 δις δολαρίων και να αυξήσει τη δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Τούρκος Πρόεδρος φέρεται να δήλωσε: "Η Τουρκία θα αποκτήσει την δική της πλατφόρμα. Ή θα την παράξει μόνη της ή θα την αγοράσει".
Σύμφωνα με την Σαμπάχ, ο Ερντογάν έθεσε ενώπιον του ΣΕΑ τα βήματα που θα κάνει η Τουρκία “για να προστατεύσει τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο”. Ανέφερε ότι θα επιστρατευτούν όλα τα μέσα για να προστατευτούν αυτά τα “δικαιώματα”. "Με το ερευνητικό μας πλοίο διανύσαμε σημαντική απόσταση. Ας κάνουμε το αναγκαίο βήμα και για την πλατφόρμα γεώτρησης", φέρεται να είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Αναφερόμενος στις ξένες εταιρείες και στην άρνησή τους να δραστηριοποιηθούν σε μια περιοχή όπου υπάρχει διαμάχη ο Τούρκος Πρόεδρος φέρεται να είπε: "Θα κάνουμε κι εμείς μόνοι μας αυτό που πρέπει". Σύμφωνα με την εφημερίδα με αυτή την απόφαση η Τουρκία δεν θα χρειάζεται την συγκατάθεση των μεγάλων εταιρειών για να προχωρήσει σε γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στόχος είναι να γίνει ο ΤΡΑΟ μια εταιρεία που να μπορεί να δραστηριοποιείται παγκοσμίως όπως οι μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες ΒΡ, Shell, Chevron. Επισημαίνεται ότι με αυτό τον τρόπο θα αυξηθούν και τα έσοδα του ΤΡΑΟ καθώς για την ενοικίαση μιας πλατφόρμας γεώτρησης απαιτείται το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων την ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: