Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Α-Ω Μορίνγκα(Moringa).Το θαυματουργό δέντρο που δεν γνωρίζουμε τι μας δίνει


Τι μας δίνουν τα φύλλα Μορίνγκα
Η βήτα-καροτίνη (προβιταμίνη Α): στα φύλλα Moringa περιέχει περισσότερη βήτα-καροτίνη από τα καρότα, περίπου τρεις έως πέντε φορές περισσότερο.Υπάρχει περίπου 7-8 mg β-καροτένιο στα 100g (περίπου 3 oz). Η ημερήσια συνιστώμενη τιμή είναι περίπου 1 mg. Το σώμα παράγει βιταμίνη Α από βήτα-καροτένιο. Πιστεύεται ότι η βιταμίνη Α είναι η πλέον σημαντική βιταμίνη για ανοσολογική προστασία έναντι όλων των ειδών των λοιμώξεων. Βοηθά στην επούλωση και την ανάπτυξη των οστώνΒοηθά επίσης στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Παρέχει την καλύτερη προστασία κατά του καρκίνου, βήτα-καροτένιο πρέπει να είναι παρούσα με βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε και σελήνιο, τα  Moringa τα έχει όλα.


 Βιταμίνη C: Μόνο μία ουγγιά Moringa αφήνει περιέχει την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης C (60 mg). Στην πραγματικότητα, είναι τόσο πλούσιο σε βιταμίνη C, που, ουγκιά ανά ουγγιά, περιέχει από 6 - 7 φορές που βρέθηκαν σε χυμό πορτοκαλιού. Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και καταπολεμά μολυσματικές ασθένειες όπως το κρυολόγημα και τη γρίπη.

Βιταμίνη Ε: Το Moringa περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Ε, στους 113 mg ανά 100 g (περίπου 3 οζ) της αποξηραμένης σκόνης των φύλλων. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη της βιταμίνης Ε είναι 10 mg. Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης και εκφυλιστικές ασθένειες συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, αρθρίτιδα, ο διαβήτης και ο καρκίνος. Επίσης προστατεύει τον οργανισμό από τη ρύπανση, αυξάνει την αντοχή και μειώνει ή εμποδίζει εξάψεις στην εμμηνόπαυση. Προωθεί το νεανικό δέρμα, καθώς και την επούλωση και μείωση του ουλώδους ιστού από τη διαμόρφωση.

Βιταμίνη Β1 (Θειαμίνη): τα φύλλα Moringa περιέχουν υψηλές ποσότητες της βιταμίνης Β1 ακόμη και σε σύγκριση με τις καλύτερες πηγές ήδη γνωστές. Είναι υψηλότερο από αρακά, μαύρα φασόλια (βρασμένο) και το καλαμπόκι (βρασμένο). Βιταμίνη Β1 είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ενέργειας σε κάθε κύτταρο και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των διαφόρων υδατανθράκων. 


Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη): Moringa αφήνει συγκρίνουν με μπρόκολο και το σπανάκι σε περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β2. Βιταμίνη Β2 είναι απαραίτητη για την παραγωγή ενέργειας, η σωστή χρήση του οξυγόνου και του μεταβολισμού των αμινοξέων, λίπη και υδατάνθρακες. Είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση της βιταμίνης Β6 και να βοηθήσει τα επινεφρίδια. Είναι σημαντικό για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, την παραγωγή αντισωμάτων και την ανάπτυξη. Και απαιτείται για την υγιή μεμβράνες βλέννας, το δέρμα, καθώς και για την απορρόφηση του σιδήρου και ορισμένες βιταμίνες.


Η βιταμίνη Β3 (νιασίνη): Moringa φύλλα και λοβοί περιέχουν περίπου 0,5 έως 0,8 mg βιταμίνης Β3 ανά 100 γραμμάρια (περίπου 3 ουγγιές). Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 18 mg. Βιταμίνη Β3 είναι σημαντική για την παραγωγή ενέργειας και το μεταβολισμό των πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων. Υποστηρίζει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και προάγει το υγιές δέρμα και τα νεύρα. Βιταμίνες Β1, Β2 και Β3 λειτουργούν συνεργικά.

Η χολίνη: Moringa φύλλα και λοβοί περιέχουν περίπου 423 mg χολίνης ανά 100 g (3 ουγκιά). Διατροφικές συστάσεις καλούν για περίπου 400-550 mg / ημέρα. Η χολίνη είναι κρίσιμη για την κανονική δομή της μεμβράνης και την κυτταρική λειτουργία. Χρησιμοποιείται από τα νεφρά για τη διατήρηση της ισορροπίας του νερού και από το ήπαρ για τη σύνθεση διαφόρων ενώσεων. Χρησιμοποιείται για να παραχθεί το σημαντικό νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εμβρύου και του βρέφους.



Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό στην Ελλάδα, τα μικροσκοπικά, ανοιχτοπράσινα φύλλα του έχουν τόσο μεγάλη διατροφική αξία, που θεωρούνται θαυματουργά στις χώρες όπου καλλιεργείται (κυρίως στην Ινδία, τη Νότια Αμερική και την Αφρική). 
Οι οπαδοί της υγιεινής διατροφής εσχάτως το ανακάλυψαν και υμνούν τις ιδιότητές του. Ποιες είναι;
  1. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Τα αποξηραμένα φύλλα σε σκόνη, είναι ο συχνότερος τρόπος κατανάλωσης του προϊόντος, περιέχουν 46 είδη αντιοξειδωτικών ουσιών και όλες τις σημαντικές βιταμίνες, που συμβάλλουν στην καλή υγεία του οργανισμού.
  2. Όπως όλες οι υπερτροφές, περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα, έχεις 2.500 φορές περισσότερα αμινοξέα από το πράσινο τσάι, 3 φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, 10 φορές μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης Ε σε σύγκριση με την καθημερινή συνιστώμενη δόση για τον οργανισμό μας.
  3. Τα φύλλα Moringa έχουν σε ποσοστό 30-40% πρωτεΐνες και 18 αμινοξέα. Ως αποτέλεσμα, θεωρούνται μία πλήρης πρωτεΐνη, κάτι που συναντάμε πολύ σπάνια στον κόσμο των φυτών.
  4. Από τα φύλλα του παράγεται ένα πολύτιμο έλαιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη φροντίδα του δέρματος με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: