Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Α-Ω Ιστορικό Εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη ο ΚΡΙΚΕΛΑΣ έκλεισε το 2011 μετά 70 χρόνια λειτουργίας

Το 1939, λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, ο 22χρονος Γιώργος Κρητικός ανοίγει ένα μικρό εστιατόριο στην περιοχή Βότση στη Θεσσαλονίκη. Έχοντας κληρονομήσει το επιχειρηματικό ταλέντο του πατέρα του, ο οποίος ήταν ένας ευκατάστατος Έλληνας που έκανε περιουσία στην Αμερική και άνοιξε το δικό του καφέ στη Ρώμη, πριν επιστρέψει στην πατρίδα, κατάφερε να δημιουργήσει τη δική του επιτυχημένη επιχείρηση. Ο Κρικέλας, όπως ήταν το παρατσούκλι που του είχαν δώσει οι φίλοι του όταν ήταν μικρός, έγινε παγκοσμίως γνωστός για τις μοναδικές γεύσεις του και τις γαστριμαργικές απολαύσεις που ικανοποιούσαν κάθε ουρανίσκο.

Ο Κρικέλας στα Λαδάδικα, στην οδό Σαλαμίνος
Το 1989 ο Γιώργος Κρητικός πέθανε σε ηλικία 67 ετών και το εστιατόριο ανέλαβαν τα παιδιά του, μέχρι και το 2004, οπότε και έκλεισε το κατάστημα στη Βότση. Από το 1999 όμως ο γιος του Θανάσης Κρητικός κατάφερε να λειτουργήσει και το δεύτερο εστιατόριο Κρικέλας, στην οδό Σαλαμίνος 6, σε ένα διατηρητέο κτίριο στα Λαδάδικα. Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Τζένη Καρέζη, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Γιώργος Σεφέρης, Κατίνα Παξινού, Αλέξης Μινωτής, Μελίνα Μερκούρη, Ζυλ Ντασσέν, Μίκης Θεοδωράκης, Ντέμης Ρούσσος, Γιούρι Γκαγκάριν, Ρίτα Χέιγουορθ, Φει Νταναγουέι, Σεζάρια Έβορα, ήταν μόνο κάποιοι από τους διάσημους αστέρες που φιλοξενήθηκαν στα τραπέζια του θεσσαλονικιώτικου εστιατορίου-θρύλος.

ΧΩΡΙΣ... ΚΛΗΡΟΝΟΜΟ ΤΟ ΠΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Συμπληρώνοντας εβδομήντα χρόνια λειτουργίας, το εστιατόριο που αποτελούσε στέκι της Αλίκης Βουγιουκλάκη και του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, που φιλοξένησε όλους τους πρωθυπουργούς της χώρας από το 1939 και έπειτα και που εντυπωσίασε τον Γιούρι Γκαγκάριν, τη Ρίτα Χέιγουορθ και τη Φέι Νταναγουέι, σφράγισε τις πόρτες του το 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: