Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

1ο Σεμινάριο Οδηγός Επιβίωσης στο Ωραιόκαστρο 2014-15. Δηλώστε συμμετοχή τώρα

Η επιβίωση μετά από γεγονότα που θα μας αναγκάσουν να απομακρυνθούμε από τα σπίτια μας προϋποθέτει συγκεκριμένες γνώσεις, που δεν τις έχει κανείς μας σήμερα.Ισως οι πατεράδες μας να τις έχουν, αλλά και αυτοί έχουν ξεχάσει τα περισσότερα απο την καλοπέραση τόσων χρόνων.

Για να επιβιώσουμε όμως στα σπίτια μας μετά από ένα οικονομικό κραχ, χρειάζονται γνώσεις που όλοι και όλες μπορούμε εύκολα και γρήγορα να αποκτήσουμε.
Τι γνώριζαν οι γιαγιάδες μας και κατάφεραν να επιβιώσουν σε καιρό πολέμου ή απόλυτης φτώχειας; Τι θα πρέπει να είμαστε ικανοί να κάνουμε μόνοι μας;
Πως “λειτουργούσαν” τα σπίτια τους οι παλιές νοικοκυρές, τότε που δεν υπήρχαν μισθοί, ασφάλιση και συντάξεις και που μόνο η καλή διαχείριση των πόρων έφερνε την ευημερία;

Κατέληξα λοιπόν στο συμπέρασμα ότι για να επιβιώσει κάποιος σε δύσκολες συνθήκες θα χρειαστεί τις παρακάτων γνώσεις.Τις συγλέντρωσα σε ένα βιβλίο, και θέλω να τις μοιραστώ μαζί σας για να είμαστε " πανέτοιμοι" για κάθε ενδεχόμενο. Οι παλιοί έλεγαν ΜΑΘΕ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΑΣΤΗΝΕ.... Ας μάθουμε λοιπόν και εμείς μια τέχνη και ας υπάρχει για ώρα ανάγκης...


ΣΑΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ για τις δύσκολες ώρες

Πρέπει λοιπόν να μπορούμε τουλάχιστον…
Να φτιάχνουμε προζύμι και ψωμί.
Να αναγνωρίζουμε και να μαζεύουμε χόρτα βρώσιμα.
Να ανοίγουμε φύλλο. Σκέτες αλευρόπιτες, χορτόπιτες με κάθε είδους χόρτο που μπορεί να φαγωθεί, μακαρονόπιτες και πίτες-με-ότι-να΄ναι, θα χορτάσουν πολλά στόματα.
Να φτιάχνουμε τυρί, κασέρι, γιαούρτι
Να έχουμε σε κάθε σπίτι κρέας χωρίς κόστος και χωρίς να φαίνεται
Να φτιάχνουμε τραχανά και χυλοπίτες. Σε τέτοιες ποσότητες που να μας βγάζουν ένα έτος.
Να μαγειρεύουμε με ελάχιστα υλικά και να ανακυκλώνουμε τα περισσεύματα σε κοσέρβες.
Να ξέρουμε πως να κονσερβοποιούμε κάθε τροφή, να παστώνουμε και να “καπνίζουμε” κρέατα και ψάρια. Όταν δεν θα έχουμε ρεύμα, ο καταψύκτης θα είναι εντελώς άχρηστη συσκευή. Τα παραπάνω, αν συνδυαστούν με ένα μικρό λαχανόκηπο, θα σώσουν την οικογένειά μας από την πείνα.
Να χρησιμοποιούμε σωστά μια απλή (όχι ενεργειακή που προϋποθέτει ηλεκτρισμό) σόμπα.
Να ανάβουμε σωστά και να μαγειρεύουμε σε φούρνο με ξύλα.
Να φτιάχνουμε αλισίβα και τα δικά μας σαπούνια και απορρυπαντικά.
Να φτιάχνουμε κεριά. Θα μας φωτίσουν τα βράδια και θα χρησιμοποιηθούν σαν προσανάμματα.
Να ξέρουμε πως πλένουμε στο χέρι τα ρούχα μας.
Να είμαστε ικανοί να ράβουμε μόνοι τα ρούχα μας. Κρατήστε έτοιμα πατρόν που βρίσκετε σε περιοδικά από τώρα, για ρούχα που ράβονται απλά, σας ταιριάζουν και φοριούνται όλες τις εποχές. Ένα αμάνικο απλό φόρεμα θα φορεθεί το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα με μια μακρυμάνικη μπλούζα από μέσα.
Να ξέρουμε να πλέκουμε ζεστά ρούχα.
Να καθαρίζουμε πουλερικά και κυνήγι.
Να γνωρίζουμε τα βασικά θεραπευτικά βότανα, πότε και πως συλλέγονται και πως χρησιμοποιούνται για κάθε πάθηση και αρρώστια, να φτιάχνουμε φυσικά φαρμακα
Καλύτερα, να τα καλλιεργούμε μόνοι μας, ακόμα και σε γλάστρες.
Να γνωρίζουμε τον κύκλο της βιοδυναμικής καλλιέργειας λαχανικών, από το στάδιο του σπορείου μέχρι τη συγκομιδή και την αποθήκευση νέων σπόρων.
Να ψαρεύουμε
Να κυνηγάμε
Να στήνουμε παγίδες
Να κατασκευάζουμε όπλα για κυνήγι
Που θα βρούμε καταλλύματα στο βουνό, που θα βρούμε καταφύγια
Πρώτες βοήθειες (Βασικές γνώσεις)

ΟΡΓΑΝΩΣΗ : ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ  ΤΗΛ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ 6907860582

Δεν υπάρχουν σχόλια: