Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Α-Ω ΟΔΗΓΟΣ ΤΑΞΙ εργασία. Σκέφτομαι να δουλεψω σε ταξί.Κίνδυνοι και πλεονεκτήματα

Σε παλιό μας άρθρο για την εργασία σε ΤΑΞΙ στη Θεσσαλονίκη το οποίο μπορείτε να δείτε στο παρακάτω  σύνδεσμο είχαμε γράψει ότι η εργασία ως ταξιτζής είχε καταντήσει δουλεμπόριο.
http://oreokastritis.blogspot.gr/2011/04/blog-post_07.html

Σήμερα τρία έτη μετά τα πράγματα λίγο άλλαξαν. Έπεσαν φυσικά τα μισθώματα του ταξί.
Ανέβηκε λίγο η ταρίφα της minimum διαδρομής και κάπως βελτιώθηκε η κατάσταση.
Το επάγγελμα του οδηγού είναι δύσκολο, επικύνδινο μια και είσαι πολλές ώρες στο τιμόνι και οι κίνδυνοι αρκετοί:

  • Κραδασμοί: Οι οδηγοί εκτίθενται σε κραδασμούς που προέρχονται από τα οχήματά τους. Οι εν λόγω κραδασμοί είναι λίγο ή πολύ επιβλαβείς ανάλογα με τον τύπο του οχήματος, τη μέση ταχύτητα και τις ώρες οδήγησης.
  • Χειρωνακτική διακίνηση φορτίων με ανύψωση, κράτημα, απόθεση, ώθηση, έλξη, μεταφορά βάρους: οι οδηγοί ταξί πραγματοποιούν χειρωνακτική διακίνηση φορτίων, π.χ. όταν σηκώνουν ή κρατούν αποσκευές, όταν ωθούν μια αναπηρική πολυθρόνα ή όταν υποβαστάζουν άτομα με αναπηρίες.
  • Κίνδυνοι που συνδέονται με την πολύωρη καθιστή θέση, όπου περιλαμβάνονται μυοσκελετικές παθήσεις (ΜΣΠ) του αυχένα, των ώμων και της πλάτης, καθώς και καρδιαγγειακές παθήσεις.
  • Κίνδυνοι που συνδέονται με το ότι οι οδηγοί βρίσκονται ‘στον δρόμο’.

Οι περισσότεροι ταξιτζήδες που γνωρίζω έχουν προβλήματα με την σπονδυλική τους στήλη και περπατάνε άθλια.

Οι οδηγοί ταξί εκτίθενται περισσότερο στη βία και στην επιθετική συμπεριφορά από τον μέσο εργαζόμενο. Εργάζονται μόνοι τους και κατά τη διάρκεια της νύχτας, έχουν μετρητά στο αυτοκίνητο και οδηγούν σε απομονωμένες και επικίνδυνες περιοχές. Οι πελάτες μπορεί να έχουν καταναλώσει υπερβολικές ποσότητες οινοπνεύματος ή να βρίσκονται υπό την επήρρεια ναρκωτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: