Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Α-Ω ΣΠΙΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΠΕΡΕΚ ΦΥΛΛΑ (ΠΑΡΑΔΟΣΗ)

 Υλικά για φύλλα ΠΕΡΕΚ (ποντικά)
  • 0,5 κιλό αλεύρι
  • 300 γραμ. νερό
  • 10 γραμ. αλάτι

Εκτέλεση

Οι πίτες περέκ παρασκευάζονται σε διαδοχικά στάδια. Αρχικά, πρέπει να παρασκευαστεί η ζύμη. Έτσι, σε μια λεκάνη, βάζουμε το αλάτι, το αλεύρι και το νερό ανακατεύουμε και σιγά-σιγά ζυμώνουμε, μέχρι να πετύχουμε ένα ομοιογενές ζυμάρι.
Έπειτα, αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί σκεπάζοντάς το με ολοκάθαρο βαμβακερό ύφασμα για μία ώρα περίπου.
Στη συνέχεια, χωρίζουμε το ζυμάρι σε μικρά μπαλάκια, μετρώντας με το «κούντ» (ζυγαριά) 60 γραμ. κάθε κομμάτι.
Αμέσως μετά ανοίγουμε το περέκ σε αλευρωμένο τραπέζι με την βοήθεια ενός πλάστη. Για να μην κολλάει το φύλλο πάνω στο πλάστη πασπαλίζουμε με αλεύρι, όσο χρειαστεί.
Στο επόμενο στάδιο ψήνουμε τα φύλλα  Περέκ στο τζάκι, στο σάτς, προσεχτικά και από τις δύο μεριές.
Εγώ τα ψήνω στην κρεπιέρα, μια χαρά.

Τα περέκ μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους και διατηρούνται σε αυτή τη μορφή σε δροσερό μέρος για 1 περίπου χρόνο.

Τυρόπιτα με Περέκ στον φούρνο 1η συνταγη αλμυρή

 
200 γραμμάρια ξυνομυζύθρα
200 γραμμάρια γραβιερα αλμυρη
1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι,
2 μεγάλα αυγά,
½ κουταλάκι κοφτό πιπέρι,
½ κουταλάκι κοφτό μοσχοκάρυδο.
Σε καλά λαδωμένο ταψί βάζουμε 3 ολόκληρα φύλλα που λάδωσα ελαφρώς και μεταξύ τους.
Τα τοποθέτησα έτσι ώστε να καλύπτω και όλο το ύψος το πλαϊνό του ταψιού. Από πάνω έβαλα την γέμιση τυριών και κάλυψα μ’ ένα ακόμη φύλλο.
Γύρισα και τα πλαϊνά προς τα μέσα. Λάδωσα ελαφρώς και έψησα σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά.
Έτοιμη. Τραγανή και πολύ γρήγορη στην ετοιμασία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: