Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Α-Ω Νόμιμη και πάλι η καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης

 

Ελεύθερη και πάλι θα είναι η καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης στην χώρα μας ύστερα από δεκαετίες απαγόρευσης, γεγονός που θα προσφέρει μία ιδιαίτερα κερδοφόρα εναλλακτική πρόταση καλλιέργειας για τους αγρότες.

Όπως αναφέρει το ένθετο Επαγγελματικές Ευκαιρίες της εφημερίδας το Έθνος, η κλωστική κάνναβη είχε απαγορευτεί στην Ελλάδα από το ’50, ωστόσο παρά το επίμαχο συνθετικό «κάνναβη», η κλωστική δεν έχει κανένα άλλο κοινό με την απαγορευμένη ινδική κάνναβη, η οποία θεωρείται ναρκωτικό και έχει απαγορευθεί από το Νόμο 34/59/2006.
Η κλωστική κάνναβη είναι ένα ετήσιο είδος της οικογένειας των Cannabaceae και καλλιεργείται από τα αρχαία χρόνια για τις ίνες της που χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή σκοινιών. Το είδος αυτό έχει πολλές βιομηχανικές εφαρμογές και σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί ακόμα και να αντικαταστήσει το βαμβάκι.
Σημαντικό για την καλλιέργειά της κλωστικής κάνναβης είναι το γεγονός ότι δεν απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού και σκοτώνει μόνη της τα ζιζάνια καθαρίζοντας παράλληλα το έδαφος, οπότε είναι φυσικό, η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης να επιβαρύνει σαφώς λιγότερο το περιβάλλον από οποιαδήποτε παρόμοια καλλιέργεια..
Η κλωστική κάνναβη καλλιεργείται παγκοσμίως και μπορεί να παράγει περισσότερα από 25.000 διαφορετικά προϊόντα, από υφαντά και χαρτί μέχρι βερνίκια, βαφές και συμπληρώματα διατροφής. Το φυτό αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα και μπορεί να φτάσει τα 6 μέτρα ύψος σε λίγους μήνες, ενώ τα πιο χρήσιμα τμήματά του είναι οι σπόροι και το έλαιο που περιέχουν, αλλά και οι βλαστοί του για την κατασκευή νημάτων.
Εκτός από την κατασκευή υφαντών, η κλωστική κάνναβη επίσης χρησιμοποιείται για την κατασκευή υλικών μονώσεων, χαρτιού υψηλής ποιότητας, μοριοσανίδων, τροφής ωδικών πτηνών κ.α.
Επίσης το έλαιο της κλωστικής κάνναβης χρησιμεύει για την κατασκευή σαπουνιών και καλλυντικών καθώς και για κτηνοτροφές, βελτιωτικά εδάφους και βερνίκια. Τέλος ο πολτός της κλωστικής κάνναβης χρησιμεύει και ως καύσιμη ύλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: