Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Ενενήντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος τιμά τη θλιβερή επέτειο με σειρά εκδηλώσεων.

Ποδηλατοπορεία μνήμης με τίτλο «Τρέχω για τη ζωή, τρέχω για τη μνήμη» πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα από δεκάδες μέλη της Ομοσπονδίας, με τη συμπαράσταση μελών των «Αγανακτισμένων Μοτοσικλετιστών Ελλάδας».

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται σήμερα, ανήμερα της επετείου, με επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας, η οποία τελέστηκε στο ναό Παντάνασσας στην πλατεία Μοναστηρακίου, πομπή προς το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, επίσημη αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς με τους δύο εύζωνες να είναι ενδεδυμένοι τη φορεσιά του Πόντιου αντάρτη, χαιρετισμούς του προέδρου της Ομοσπονδίας, Γεωργίου Παρχαρίδη και του περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού και ομιλία του Αμερικανού πολιτικού και αγωνιστή για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων στις ΗΠΑ, Πίτερ Κουτουντζιάν.

 Εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Τέλος, πραγματοποιήθηκε πορεία και επίδοση ψηφισμάτων στη Βουλή των Ελλήνων, το υπουργείο Εξωτερικών και την Τουρκική Πρεσβεία. Εξάλλου, την επόμενη Κυριακή 26 Μαΐου θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης εκδήλωση με θέμα «Αρμένιοι, Ασσύριοι, Έλληνες: Η τριάδα των Γενοκτονιών».

Εξάλλου, να εντάξει τη γενοκτονία των Ποντίων στα προς συζήτηση και διευθέτηση εκκρεμή θέματα με την Τουρκία, καλεί την ελληνική κυβέρνηση ο στρατηγός εν αποστρατεία, συγγραφέας Φραγκούλης Φράγκος, κεντρικός ομιλητής σε αποψινή εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλήνων, στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 94 ετών από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Στην ομιλία του, που θα ξεκινήσει στις 7 το βράδυ, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, ο κ. Φράγκος επισημαίνει ακόμη ότι η Τουρκία απαιτείται να αναγνωρίσει το διαπραχθέν έγκλημα σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και ότι το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να εκπληρώσει την υπόσχεση για έκδοση -σε έξι γλώσσες- του τόμου με τα ντοκουμέντα της γενοκτονίας. Καλεί, επίσης, τον πολιτικό κόσμο της χώρας να υποστηρίξει ενεργά το αίτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας.

Aναρτήθηκε: http://news.gr.msn.com/social/%CE%B5%