Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Α-Ω Σπιτικές Ελιές φτιαχνω μόνη στο σπίτι


Αφού πέρασαν οι εορταστικές μέρες ήρθε η ώρα νοικοκυρές να ανασκουμπωθούμε.
Βάλτε λοιπόν τις ποδιές σας και με γνώμονα το λαϊκό ρητό "η καλή νοικοκυρά πριν πεινάσει μαγειρεύει και ξεκινήστε.

Θα κάνουμε τις δικές μας σπιτικές ελιές και θα έχουμε για 2 χρόνια.Μια και φέτος είχαμε πολλές ελιές σε αντίθεση με την περσινή χρονιά που τις χτύπησε ο δάκος.
Ας προετοιμαστούμε λοιπόν για 2 χρόνια γιατί ποτέ δεν ξέρεις.
Που θα βρούμε ελιές? Στις λαϊκές αυτή τη στιγμή και όλο το μήνα πουλάνε με 2ευρω το κιλό πράσινες  ωραίες μεγάλες. Νομίζω ότι για μια οικογένεια από 3-6 κιλά είναι καλά. Αν θέλετε απλά να δοκιμάσετε την τύχη σας συστήνω να κάνετε για πρώτη φορά 2-3 κιλά.


Ελιές Πράσινες (Γλυκύτατες) σε μπουκάλι νερού η Coca Colas

  • 1 κιλό πράσινες ελιές
  • 3 κουταλιές ξύδι για κάθε πλαστικό μπουκάλι του 1,5 λίτρου
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι χοντρό για κάθε πλαστικό μπουκάλι του 1,5 λίτρου.
    Πως τις κάνουμε:
  1. Πλένουμε καλά τις ελιές και τις αφήνουμε να στραγγίσουν στο τρυπητό.
  2. Βάζουμε μία μία ελιά στο πλαστικό μπουκάλι. Ενδιάμεσα, ρίχνεται κάποιο μυρωδικό, όπως τούφες μαραθόσπορου, φρέσκο θρούμπι ή θυμάρι, δενδρολίβανο.
  3. Προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας (κοφτή) χοντρό αλάτι σε κάθε πλαστικό μπουκάλι του 1,5 λίτρου.
  4. Γεμίζουμε το μπουκάλι με νερό.
  5. Μετά βάζουμε 3 κουταλιές της σούπας ξύδι  και κλείνουμε καλά το πλαστικό μπουκάλι.
  6. Αφήνουμε σε σκοτεινό μέρος για 3,5 μήνες το μπουκάλι
  7. Μετά από 3,5 μήνες οι ελιές είναι έτοιμες και δεν χρειάζονται καθόλου να τις ξεπικρίσουμε.
  8. Προσοχή.Όταν ανοίξουμε το μπουκάλι μετά από 3,5 μήνες θα το ανοίξουμε σιγά σιγά για να φύγει ο αέρας. Μόλις πάμε να το ανοίξουμε σχηματίζεται αφρός από το ξύδι, γι΄αυτό θα πρέπει να ανοίξουμε το μπουκάλι σιγά σιγά για να φύγει ο αέρας και να μην πεταχτούν οι ελιές με πίεση από το μπουκάλι.
  9. Είναι πεντανόστιμες και καθόλου αλμυρές. Τις βάζουμε σε ένα δοχείο με λάδι


Δεν υπάρχουν σχόλια: