Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Πως να εξοικονομήσω ζέστη αν μείνω χωρίς θέρμανση "Μονώνω μόνος τοίχους και παράθυρα με ελάχιστο κόστος"

 
Υπάρχουν ελληνικές εκατοντάδες οικογένειες που πέρασαν τους τελευταίους 2-3 χειμώνες χωρίς πετρέλαιο, χωρίς θέρμανση λόγο της οικονομικής κρίσης.
Δυστηχώς όσοι δεν εργάζονται στο δημόσιο, και έχασαν τις δουλειές τους δεν κατάφεραν να ζεστάνουν αξιοπρεπώς το σπίτι τους.
Ξέρω άτομο που κάθε βράδυ έβγαινε στο δασάκι και μάζευε ξυλαράκια και κουκουνάρες για να βάλει στο τζάκι γιατί δεν είχε την ευχαίρια να αγοράσει ούτε ξύλα.
Στην πόλη τα σπίτια των οικοδομών που είναι το ένα δίπλα στο άλλο, έχουν και λιγότερες απώλειες.

Η λύση που δίνουμε είναι πρακτική και χωρίς μεγάλο κόστος να αλλάξετε κουφώματα όταν δεν έχετε να αγοράσετε ψωμί. Καλό το πράσσινο σπίτι όταν έχω μισθό, και έσοδα, όταν έχω τα απαραίτητα.  
Όταν όμως δεν έχω τα απαραίτητα της επιβίωσης, πως θα βγάλω το χειμώνα;



Φτιάξτε λοιπόν την μόνωση για να μπορέσετε να ζήσετε σε ένα σπίτι ακόμα και χωρίς θέρμανση.

Τι προτείνουμε:

Επειδή το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν τα βορεινά κομμάτια του σπιτιού, και οι μεγαλύτερες απώλειες είναι από τα παράθυρα, τα τζάμια προτείνουμε.

1) Τοποθετείστε υλικό συσκευασίας με περικαλυμμάτων φυσαλίδων πάνω στα τζάμια  Το περικάλυμμα φυσαλίδων χρησιμοποιείται συχνά για να μονώσει τα παράθυρα θερμοκηπίων το χειμώνα, αλλά φαίνεται επίσης να λειτουργεί μόνωση για τα παράθυρα στο σπίτι.  

Εγκατάσταση
Κόψτε το περικάλυμμα φυσαλίδων στο μέγεθος των παραθύρων με το ψαλίδι.
Ψεκάστε με ψεκαστήρι νερού το τζάμι
Τοποθετήστε το περικάλυμμα φυσαλίδων ενώ το παράθυρο είναι ακόμα υγρό και το πιέστε να μπει στη θέση. Η πλευρά φυσαλίδων πηγαίνει προς το γυαλί.
Για να αφαιρέσετε το περικάλυμμα φυσαλίδων δεν έχετε απλά παρά να το τραβήξτε ακριβώς από την έναρξη από μια γωνία.  Μπορείτε το αποθηκεύσετε και το χρησιμοποιείσετε για αρκετά έτη.  Δεν αφήνει βρωμίζει ή λεκέδες στο γυαλί παραθύρων.
Μπορεί να εγκατασταθεί το φθινόπωρο, και να αφαιρεθεί την άνοιξη. Το αγοράζετε με το κιλό και είναι φτηνό υλικό.

 

2η λύση Θερμομόνωση: 
Η αφορμή ήταν για να το μονώσω ότι ξενοικιάστηκε και άρχισαν μέσα να βγαίνουν μούχλες και υγρασίες. Σπίτι κλειστό βγάζει προβλήματα.

Περιγραφή
Ντύνουμε όλο τον εξωτερικό τοίχο με ντάου  πράσσινο, το οποίο το κολλάμε με κόλα πλακιδίων.
Προτιμήστε αναγλυφο ή με ραβδώσεις για να σταθεί ο σοβάς.
Όταν ξεκίνησα να το κάνω μαζεύτηκε σχεδόν όλη η γειτονιά και με παρακολουθούσε.
Ξύνουμε τον τοίχο με ένα τριβίδιο ή σπάτουλα να είναι καθαρός. Περνάμε αστάρι για να πιάσει η κόλα πλακιδίων.Κολλάμε τα ντάου με την κόλλα αφού έχουμε πάρει μέτρα και δεν αφήνουμε καθόλου κενά.
Αφού στεγνώσει καρφώνουμε με ειδικές τάπες το ντάου σε διάφορα σημεία γιατί η κόλα από μόνη της δεν θα το κρατήσει (έχει βάρος).
Υπάρχει στο εμπόριο σοβά έτοιμος σε σκόνη ο οποίος έχει περίπου 35ευρω το τσουβάλι. Περνάμε ένα χέρι λεπτό. Κολλάμε το γυαλόπλεγμα. Και μετά 2ο χέρι σοβά.

Μπορεί να μην είναι η τέλεια τεχνική, αλλά θα σας πω ότι η θερμοκρασία μέσα στο σπίτι άλλαξε κατά 2-3 μονάδες κελσίου. Το σπίτι έχει προσανατολισμό βόρειο-νότιο.
Όταν χτυπάει ο ήλιος το χειμώνα, όλη μέρα είναι ζεστό και κρατάει την ζέστη.
Γλίτωσα από υγρασίες στο βορεινό τμήμα γιατί όπως ξέρουμε όλοι σπίτι που δεν θερμαίνετε έχει μούχλα και υγρασία και ακόμα και χωρίς θέρμανση ή ρεύμα μπορεί να ζήσει κάποιος μέσα άνετα σε κανονικές θερμοκρασίες.Πιστεύω ότι αν καταφέρω να το κάνω ολόκληρο θα γλιτώσω εντελώς τα έξοδα θέρμανσης και ψύξης.

Για όσους προσπαθήσουν θα παρακαλούσα να μου στείλουν τα αποτελέσματα και σχόλια.

Γράφει η Κυριακίδου Σοφία

    


Δεν υπάρχουν σχόλια: