Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Με επιτυχία στέφθηκε η διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου «Ενέργεια και Κλιματική Αλλαγή στην Ευρώπη - Αμοιβαία Μάθηση - Κοινή Δράση»

dsc_0020w.jpg 
Ολοκληρώθηκαν οι τετραήμερες εργασίες του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου με θέμα την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή. Με επιτυχία στέφθηκε η πραγματοποίηση του Συνεδρίου με τους συμμετέχοντες από τους επτά ευρωπαϊκούς δήμους, να δίνουν ραντεβού για την επόμενη χρονιά έχοντας αποκομίσει γνώσεις και πολύτιμες εμπειρίες.
Το Σάββατο (22/9), προτελευταία ημέρα του Συνεδρίου, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, όπου ενημερώθηκαν για την διαδικασία υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Το μεσημέρι πραγματοποίησαν περιήγηση στα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης, με τον καιρό σύμμαχο καθότι τις βροχερές ημέρες που προηγήθηκαν, διαδέχθηκε ένα ηλιόλουστο Σαββατοκύριακό.
Το απόγευμα του Σαββάτου οι Σύνεδροι επέστρεψαν στο ICBS όπου πραγματοποιήθηκε μικρή ομαδική εργασία με τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:
α) Ανακαίνιση κτιρίων διατηρούμενης αξίας - Ερευνητικό πρόγραμμα από την πόλη του Detmold
β) Δημιουργικότητα με απόβλητα - Απορρίμματα που «μετατρέπονται» σε κάτι νέο και χρήσιμο
γ) Σύνδεσμος (AGA) - Ανακύκλωση και Ένταξη εταιρείας                                                                                                          
Ακολούθησε εργαστήριο που αφορούσε τα κίνητρα των πολιτών για το Κλίμα και το Περιβάλλον, την  Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και τις Δημόσιες Σχέσεις. Εκεί οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τις διαφορετικές αντιλήψεις που υφίστανται  στις αδελφοποιημένες πόλεις.
Τέλος, ο εκπαιδευτικός του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου κ. Γιώργος Υφαντής, πραγματοποίησε εισήγηση που αφορούσε στις «Δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για μαθητές και ενήλικες».

Την  Κυριακή (23/9)  το πρωί, οι σύνεδροι από τις επτά ευρωπαϊκές πόλεις συζήτησαν σχετικά με τις εντυπώσεις και τις εμπειρίες τους  από την συνεργασία μεταξύ των αδελφοποιημένων δήμων. Εν συνεχεία κατέγραψαν την πρόοδο που σημειώθηκε, έθεσαν νέους στόχους, μοιράστηκαν προβληματισμούς, καθόρισαν τρόπους για την περαιτέρω συνεργασία τους  και  τέλος, κατέθεσαν προτάσεις για το θέμα που θα τους απασχολήσει στο επόμενο Συνέδριο.
Την παράσταση έκλεψαν οι νέοι και οι νέες του Δήμου Ωραιοκάστρου που έδωσαν ηχηρό παρόν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο. Μάλιστα, κλήθηκαν από τον Δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Δημήτρη Σαραμάντο, να πραγματοποιήσουν το επίλογο του Συνεδρίου, μιλώντας για τις εντυπώσεις τους από τις εργασίες που προηγήθηκαν. Νέοι και νέες του Δήμου, πολλοί από τους οποίους έχουν συμμετάσχει σε αντίστοιχα Συνέδρια σε ευρωπαϊκές πόλεις, τοποθετήθηκαν σχετικά με την από κοινού δράση και συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων για την αντιμετώπιση προβλημάτων και την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων, δηλώνοντας πως είναι παρόντες και έτοιμοι να εργαστούν με στόχο μια ποιοτικότερη ζωή. Οι σύνεδροι καταχειροκρότησαν την δραστήρια νεολαία του Δήμου μας, και ανανέωσαν το ραντεβού τους υποσχόμενοι ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι το επόμενο Συνέδριο.
Αναρτήθηκε σε:   

Δεν υπάρχουν σχόλια: