Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Θύματα απατεώνων έχουν πέσει Έλληνες στο διαδίκτυο για την πώληση χρυσου μέσω ιντερνετ

Με την τιμή του χρυσού να βρίσκεται σταθερά περίπου στα 1.640 δολάρια την ουγκιά, η επένδυση στο πολύτιμο μέταλλο φαντάζει ως η πλέον σίγουρη. Ορισμένες εταιρείες όμως είναι αμφιβόλου εμπιστευτικότητας, με αποτέλεσμα αρκετές συναλλαγές να επιφέρουν μεγάλες οικονομικές απώλειες σε εκατοντάδες πολίτες.
Μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο αποκαλύπτει δεκάδες επιχειρήσεις που διατείνονται ότι αγοράζουν χρυσαφικά σε υψηλές τιμές και με απόλυτη ασφάλεια. Η μεθοδολογία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κοινή: Πρώτα προσπαθούν να πείσουν τον επισκέπτη της ιστοσελίδας ότι έχει μία χρυσή ευκαιρία να αποκομίσει περισσότερα μετρητά για τα ανεπιθύμητα ή σπασμένα-ελαττωματικά κοσμήματά του.

Οι ιδιοκτήτες του site επιχειρηματολογούν, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να αφήνει κανείς τα κοσμήματά του σε ένα συρτάρι να μαζεύουν σκόνη, όταν μπορεί να αποκομίσει από αυτά το μέγιστο όφελος, πουλώντας τα εύκολα, γρήγορα και με απόλυτη ασφάλεια.
Εάν ο επισκέπτης πειστεί, η συναλλαγή αρχίζει με την ταχυδρομική αποστολή στο χώρο του ενός πακέτου. Σε αυτό ο πωλητής τοποθετεί τα τιμαλφή του και, αφού συμπληρώσει, υπογράψει και εσωκλείσει μία φόρμα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της συναλλαγής, στέλνει πίσω στην εταιρεία το πακέτο μαζί με τα προς πώληση αντικείμενα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των αγοραστών το πακέτο είναι ασφαλισμένο και ο ιδιοκτήτης του χρυσού μπορεί να εντοπίσει πού βρίσκεται οποιαδήποτε ώρα και στιγμή.
Από εκεί και πέρα υποτίθεται ότι η αγορά ολοκληρώνεται εντός 24 ωρών. Οι αγοραστές ζυγίζουν και εκτιμούν άμεσα την ποιότητα του χρυσού και ενημερώνουν τους πολίτες για το ύψος της προσφοράς τους. Εάν υπάρξει συμφωνία, τα χρήματα κατατίθενται είτε με πίστωση τραπεζικού λογαριασμού είτε με την αποστολή επιταγής. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τα τιμαλφή επιστρέφονται με δωρεάν έξοδα αποστολής.
Τα παραπάνω συνοψίζουν μία διαδικασία που σε αρκετές περιπτώσεις όμως δεν ισχύει, αφού πολίτες που έχουν ήδη εκτιμήσει τα χρυσαφικά τους πληροφορούνται με έκπληξη από τους αγοραστές ότι αυτά είτε είναι κατώτερης ποιότητας είτε το βάρος τους είναι χαμηλότερο ή και τα δύο. Όταν τελικά «μπαίνουν ψύλλοι στ’ αυτιά» των πωλητών και ζητούν να τους επιστραφούν πίσω τα κοσμήματα, τότε είναι πλέον αργά. Η επικοινωνία με την επιχείρηση παύει να είναι δυνατή, με αποτέλεσμα τα τιμαλφή να αλλάζουν κυριότητα.

Ο χρυσός… έβγαλε φτερά
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός Έλληνα ο οποίος μετάνιωσε οικτρά που εμπιστεύτηκε τα χρυσαφικά του σε μία τέτοιου τύπου εταιρεία. Ο άτυχος άνδρας έγραψε σε φόρουμ του ίντερνετ την περιπέτεια που έζησε, προκειμένου να αποτρέψει άλλους να προβούν σε αντίστοιχες δοσοληψίες. «Έστειλα 90 γραμμάρια χρυσού σε μία εταιρεία αγοράς. Μόλις τα παρέλαβαν, τα εκτίμησαν ως 88 γρ. Από αυτά αξιολόγησαν ως χρυσό 9 καρατίων μόλις 50 γραμμάρια και τα υπόλοιπα τα χαρακτήρισαν ψεύτικα. Εγώ, προτού τους τα αποστείλω, τα είχα εκτιμήσει σε χρυσοχόο, που είχε αποφανθεί για 90 γραμμάρια ατόφιου χρυσού. Αφού λοιπόν δεν δέχτηκα την εξευτελιστική πρόταση που μου έκαναν, ζήτησα την ακύρωση της συναλλαγής και την επιστροφή με δική μου χρέωση των χρυσαφικών. Από τότε δεν με ξανακάλεσαν στο τηλέφωνο, ενώ κανείς δεν απαντά στην τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας που αναγράφεται στην ιστοσελίδα τους. Τα χρυσαφικά μου έκαναν φτερά και εγώ δεν μπορώ να βρω άκρη. Από έρευνα που έκανα διαπίστωσα ότι η έδρα της επιχείρησης βρίσκεται στην Ιρλανδία. Εάν αποφασίσω να επισκεφθώ τα κεντρικά τους, το μόνο που θα καταφέρω θα είναι να δαπανήσω άσκοπα 1.000-2.000 ευρώ. Δημοσιοποιώ τις εμπειρίες μου, προκειμένου να αποτρέψω όσο περισσότερους γίνεται από το να πέσουν θύματα απατεώνων», υπογραμμίζει ο χρήστης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: