Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Παραχωρούνται 40 ελληνικά νησιά με leasing έως 50 χρόνια

Παραχωρούνται 40 νησιά με leasing έως 50 χρόνια
Εθνικό σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με σύμβαση παραχώρησης σαράντα νησιών έως και 50 χρόνια σε ιδιώτες επενδυτές ετοιμάζει η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να εισρεύσει «ζεστό» χρήμα στα ταμεία του κράτους, με βασικό στόχο την απομείωση του χρέους.

Τη λίστα, μάλιστα, με τα 25 από τα συνολικά 40 νησιά ή βραχονησίδες που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με σύμβαση παραχώρησης με τη μορφή leasing σε ιδιώτες είχε δημοσιεύσει προ δύο εβδομάδων κατ' αποκλειστικότητα το «Εθνος της Κυριακής».
Συγκεκριμένα, το Ταμείο Αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας εξέτασε 562 από τα περίπου 6.000 νησιά και βραχονησίδες που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και εντόπισε 40 τα οποία μπορεί να νοικιάσει έως και για 50 χρόνια, προκειμένου να εξασφαλίσει τα αναγκαία για τη μείωση του χρέους κεφάλαια.
Στο σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με την παραχώρηση των σαράντα αυτών νησιών αναφέρθηκε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΤΑΙΠΕΔ, Ανδρέας Ταπραντζής, με συνέντευξη που παραχώρησε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
Η νομοθεσία
«Εχουμε βρει σημεία με καλό έδαφος, που βρίσκονται κοντά στην ενδοχώρα και έχουν καλές υποδομές. Την ίδια στιγμή δεν δημιουργούν κανένα θέμα αναφορικά με την εθνική ασφάλεια», σημείωσε το στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ, υπογραμμίζοντας ότι «η νομοθεσία δεν μας επιτρέπει να τα πουλήσουμε και δεν θέλουμε να το κάνουμε».
Στη λίστα περιλαμβάνονται νησιά έκτασης 500 έως 3.000 στρεμμάτων και τα οποία προσφέρονται για υψηλού επιπέδου τουριστικές εγκαταστάσεις, αφού προηγουμένως παραχωρηθούν με τη μορφή leasing για χρονικό διάστημα έως και 50 ετών.
«Αγκάθι», όμως, για την ταχεία εφαρμογή του σχεδίου αυτού αποτελεί το θέμα με τις χρήσεις γης. Θα απαιτηθεί θεσμικό και νομικό πλαίσιο, ώστε να αρθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες εκδόσεως αδειών, να λυθούν νομικά και τεχνικά θέματα όπως καταπατήσεις, αμφισβητήσεις, οριοθετήσεις ζωνών ανάπτυξης.
Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου Αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας, για να προχωρήσει το σχέδιο θα πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία και να μειωθεί ο αριθμός των απαιτούμενων αδειών.
Η επιλογή της παραχώρησης επιλέχθηκε και γιατί τα έσοδα για το Δημόσιο δεν αναμένεται να είναι υψηλότερα ακόμη και με πλήρη πώληση, ενώ η χώρα αναμφίβολα θα ωφεληθεί συνολικά πολύ περισσότερο από τη μετατροπή νησιών σε τουριστικά θέρετρα.
Αναρτήθηκε:  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63711005

Δεν υπάρχουν σχόλια: