Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Α-Ω Συνταγή για ΚΟΛΛΥΒΑ 2012

 

Υλικά
1κιλό σιτάρι αναποφλείωτο,
150gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
0,5κιλό ζαχαρη άχνη (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρυγανιά ή τριμένο στραγάλι ή πτι -μπέρι)
0,5 κιλό ζάχαρη κρυσταλική
250gr καρύδια
250gr αμύγδαλα
250gr σουσάμι
100gr κουκουνάρι
300gr σταφίδες
25gr κανέλα
25gr μοσχοκάρυδο
25gr γαρύφαλο
25gr γλυκάνησο
ασημένια κουφετάκια

 Την παραμονή που θα τα φτιάξετε μουλιάζετε το στάρι σε μια λεκάνη με νεράκι.

Εκτέλεση
Βράζω στην χύτρα ταχύτητας το στάρι με αρκετό νεράκι για μια ώρα. Σε  κατσαρόλα θέλει μιάμισυ ώρα, αλλά καλό είναι να ελέγχουμε το στάρι να είναι λίγο σκασμένο και όχι πάρα πολύ μαλακό, έχει σημασία.
Το σιτάρι το βράζω μαζί με φλούδες πορτοκαλιού ή λεμονιού για να πάρει γεύση και άρωμα. Όταν το σουρώνω, το ξεπλένω πολύ καλά από το νερό.
Αν θέλετε το ζουμί για κολυβόζουμο το κρατάτε σε μια άλλη χύτρα.  Το στάρι το απλώνετε σε μια χονδρή πετσέτα κουζίνας να στραγγίσει και το αφήνουμε 3-ωρες.Αν δεν έχετε χρόνο μπορείτε να το βάλετε στο φούρνο στους 50βαθμούς με αέρα για 5λεπτά και θα στεγνώσει αμέσως.

Χονδροκόβω τους ξηρούς καρπούς. Τα αμύγδαλα τα βάζω λίγο στον φούρνο να ροδίσουν (στους 150 βαθμούς 5-10 λεπτά το πολύ) και όταν σβήσω τον φούρνο, όσο είναι ζεστός αφήνω λίγο μέσα και τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς να ζεσταθούν να μην έχουν υγρασία.

Μουλιάζω τις σταφίδες σε κονιάκ 3 ώρες.
Καβουρντίζω το αλεύρι μόνο του και  ανακατεύω το μισό με το σιτάρι.
Προσθέτω στο σιτάρι τα αμύγδαλα, τα καρύδια, το κουκουνάρι, τις σταφίδες, την κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλο, γλυκάνησο

Καβουρντίζω το σουσάμι και το ρίχνω και αυτό στο σιτάρι. Αφού τα ανακατέψω καλά τα βάζω μεσα σε πιατέλα ή μπωλ.
Από πάνω ρίχνω το υπόλοιπο αλεύρι ή τρίμα από στραγάλι.
Μια στρώση κρυσταλική ζάχαρη, και την άχνη.
Στρώνω την άχνη με ένα σουρωτήρι και την πατάω με μια λαδόκολα να γίνει λεία.
Μετά στολίζω με τα ασημένα κουφέτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: