Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Περιβαλλοντικού - Πολιτιστικού συλλόγου Ωραιοκάστρου


Δελτίο τύπου

Τους τελευταίους μήνες ο Περιβαλλοντικός - Πολιτιστικός σύλλογος Ωραιοκάστρου συμμετέχει στο «Δίκτυο 40 συλλόγων και φορέων (περιβαλλοντικών - πολιτιστικών - γονέων & κηδεμόνων - αθλητικών - επιστημονικών - εκπαιδευτικών) Ευκαρπίας και Δυτικής Θεσσαλονίκης κατά της κατασκευής του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων  (ΣΜΑ) βορειοδυτικού τομέα - Ευκαρπίας».

Η κατασκευή ενός γιγάντιου ΣΜΑ στην γειτονιά μας (σε οπτική επαφή από την κάτω πλευρά της Γαλήνης) καθώς κι αυτά που θα προκύψουν εκ των υστέρων, σίγουρα υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής μας, το περιβάλλον του τόπου μας, την αξία της
περιουσίας μας και ίσως υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών μας.
Το χειρότερο είναι ότι δεν μας ρώτησε κανείς. Για άλλη μια φορά αποφάσισαν άλλοι για την τύχη την δική μας και του τόπου μας.

Σε όλη την Ευρώπη η διαχείριση των αποβλήτων λειτουργεί ιεραρχικά, δηλαδή πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση ή άλλου είδους ανάκτηση, κομποστοποίηση ή ενεργειακή αξιοποίηση και τελική διάθεση δηλαδή θάψιμο. Στην περίπτωση μας η συμπίεση των σκουπιδιών στο γιγάντιο ΣΜΑ και η ταφή τους στην Μαυροράχη είναι όλη κι όλη η ιεραρχία της διαδικασίας.
 
Πολλά είναι τα ερωτήματα που μας έρχονται στο μυαλό και που αριθμούνται παρακάτω  με την σειρά που τα έθεσε το δίκτυο στις τελευταίες του συνεδριάσεις.
Απαιτούμε απαντήσεις σε αμείλικτα ερωτήματα όπως :
1. Γιατί δεν υλοποιήθηκε σωστά ο περιφερειακός σχεδιασμός του 2005, που μιλούσε για 7 ΣΜΑ (με 2 ΣΜΑ στο ΒΔ τομέα, 2 στο ΝΑ τομέα και 3 πέριξ); Κατασκευάζεται ένα έργο το 2012 με τις προδιαγραφές του 2003-2005
2. Γιατί κατασκευάζεται μόνο ένα γιγάντιο ΣΜΑ που θα δέχεται 1100 τόνους απορριμμάτων την ημέρα , χωρίς να μπορούν να δικαιολογήσουν τη χωρητικότητα του ( σημειωτέον παράγουμε μόνο τα μισά σκουπίδια, τα υπόλοιπα που θα τα βρούνε;)
3. Γιατί δεν έγινε κανένας σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων την οποία μας επιβάλει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο (οδηγία 2008/98/ΕΚ,  άρθρο 4 για ιεράρχηση των αποβλήτων) που έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των απορριμμάτων  μέσω ανακύκλωσης (και δημιουργία θέσεων εργασίας) άρα και την κατασκευή μικρότερων ΣΜΑ;
4. Γιατί δεν δέχτηκαν την αλλαγή χωροθέτησης του ΣΜΑ σε απομακρυσμένο οικόπεδο (που παραχώρησε ο πρώην δήμος Ευκαρπίας) το οποίο δεν έχει οπτική επαφή με τον οικισμό της Ευκαρπίας ούτε της Γαλήνης και βρίσκεται στην ήδη υποβαθμισμένη περιοχή της παλιάς χωματερής;
5. Γιατί αυτή η εμμονή να κατασκευαστεί 120 μέτρα δίπλα στο ΤΙΤΑΝ;
6. Γιατί κατασκευάζεται ένας βιολογικός καθαρισμός 600 μέτρα από τον κοντινότερο οικισμό όταν οι άλλοι 2 της Θεσσαλονίκης υπολειτουργούν και προκαλούν τρομερή οσμή;
Καλούμε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Πολιτεία να λάβει γενναίες αποφάσεις (υπέρ των πολιτών επιτέλους) και να αλλάξει η χωροθέτηση του ΣΜΑ, εφαρμόζοντας και βελτιώνοντας ορθά τον περιφερειακό σχεδιασμό του 2005 (με ισοκατανομή των απορριμμάτων και καλύτερη διαχείριση απορριμμάτων.

Αυτά είναι τα κυριότερα από τα ερωτήματα που θέτουμε επιτακτικά και που δυστυχώς ορισμένοι υπεύθυνοι αποφεύγουν να απαντήσουν πειστικά.
Εμείς σαν περιβαλλοντικός - πολιτιστικός σύλλογος Ωραιοκάστρου προτείνουμε στο Δίκτυο να απαιτήσουμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες:

1. οικοδομική άδεια βάση της οποίας ξεκίνησαν τα έργα και αν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες
2. την άδεια λειτουργίας του ΣΜΑ που θα κτισθεί και θα λειτουργήσει στην Ευκαρπία και αν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες..
3.Οι υπεύθυνοι της ΠΕΔ (Περιφερειακή Ενωση Δήμων) ισχυρίζονται ότι έγινε διαβούλευση πριν δέκα χρόνια με τους κατοίκους της Ευκαρπίας, για την κατασκευή του ΣΜΑ. Προφανώς υπάρχουν τα απαραίτητα έγγραφα. Ζητούμε να δημοσιευτούν τα έγγραφα αυτά για να δούμε τι είδους διαβούλευση έγινε, για τι χωρητικότητας ΣΜΑ συζήτησαν και ποιοι φορείς συμφώνησαν!!!
4. Πως είναι δυνατόν ένας φορέας που σε λίγο καιρό θα καταργηθεί να αποφασίζει για τόσο σοβαρά θέματα;
Επίσης περιμένουμε άμεσα από τον  Δήμο Ωραιοκάστρου να πάρει θέση πάνω στο ζήτημα γιατί όπως τονίσαμε και πιο πάνω το πρόβλημα είναι στην γειτονιά μας και με κάθε τρόπο επηρεάζει την ζωή και την δική μας αλλά και των επόμενων γενεών.
Γνωρίζουμε ότι εκκρεμούν ασφαλιστικά μέτρα του πρώην Δήμου Ευκαρπίας, όπως γνωρίζουμε ότι τα έργα παρά τα ασφαλιστικά μέτρα γίνονται κινήσεις να συνεχισθούν.

Συμπολίτες είμαστε σε επαγρύπνυση.
Η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: